Kabinet wil versoepelen: cultuur en horeca langer open, nachtleven met toegangstest (1G)
video'sHet kabinet is van plan een flinke stap te zetten naar het oude normaal. Als RIVM-prognoses het toelaten kan het thuiswerkadvies geschrapt worden en kunnen de sluitingstijden in de horeca en cultuur worden verruimd. Ook kunnen de 1,5 meterplicht en vaste zitplaats weg op plekken met coronapas. Voorbereidingen voor deze versoepelingen worden alvast getroffen.
Dat bevestigen Haagse ingewijden na een extra ministerraad vanochtend over de corona-aanpak. Als de versoepel-agenda doorgaat, worden de sluitingstijden verruimd naar middernacht, kunnen de 1,5 meterregel en vaste zitplek vanaf volgende week woensdag vervallen op plekken waar de 3G-coronapas geldt en kan een week later het nachtleven open met 1G, iedereen toegangstesten dus.
En opmerkelijk: nog voor het OMT vrijdag samenkomt, deelt het kabinet de versoepelplannen al met de Tweede Kamer. Morgen stuurt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) alvast een nieuwe regeling naar het parlement met het spoorboekje voor de komende weken. Dat heeft vooral procedurele redenen: als de experts van het OMT oordelen dat verruimingen inderdaad mogelijk zijn, kunnen deze meteen na het kabinetsbesluit komende dinsdag ingaan.
In de onderstaande video zijn Kuipers en Rutte aan het woord over de versoepelingen:
De tijdelijke 1G-optie voor het nachtleven, festivals en binnen-evenementen zonder zitplek wordt nu besproken met ondernemers uit die sector, bevestigt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66). ,,Daar spreek je over: kun je zolang het nodig en relevant is met 1G open?” Als de druk op de ziekenhuizen beperkt blijft, kan de coronapas later deze maand zelfs helemaal vervallen, net als de mondkapplicht en de anderhalvemeterregel.
Als het doorgaat, kunnen theaters, bioscopen, voetbalstadions, cafés en restaurants weer op volledige capaciteit open. ,,Vanochtend was er een overleg over de juridische haken en ogen”, meldt een Haagse bron. ,,Als je snel meer wil verruimen heb je te maken met wetgevingstrajecten. Dat moet je voorbereiden.”
Beluister ook onze podcast Politiek Dichtbij
Kuipers en premier Rutte zijn ‘voorzichtig optimistisch’ over de mogelijkheden, vertelden ze woensdagmiddag in de Tweede Kamer: ,,We zien een sterke stijging van het aantal besmettingen maar gelukkig valt de druk op de zorg naar verhouding mee", zei Kuipers. ,,Maar wat mogelijk is, hangt eerst af van het advies van het OMT. En dan moeten we in het kabinet daarover spreken, ook over de risico’s. Want het zijn echt grote aantallen besmettingen.” Rutte noemt de kans ‘echt wel groot’ dat er versoepelingen mogelijk zijn: ,,Over de mate waarin ben ik maar even voorzichtig optimistisch. We moeten de komende dagen even heel precies naar alle gegevens kijken.”
Gisteren werd al duidelijk dat de verbeterde coronasituatie een flinke stap terug uit de lockdown toestaat. Of dat definitief kan, hangt dus af van de nieuwe RIVM-prognoses. Die plaatjes zullen veel van de politieke speelruimte bepalen. De mogelijkheid van 2G - alleen gevaccineerde en genezen personen welkom - vervalt, nu een Kamermeerderheid zich daartegen keert.
Persconferentie
Dinsdag geeft minister Kuipers in zijn eentje de coronapersconferentie, zonder premier Rutte. Die is afwezig vanwege verplichtingen in de Eerste Kamer, ook wil het kabinet met de corona-aanpak een nieuwe fase in, met minder crisisbesluitvorming en dus vaker zonder de premier in beeld.
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
CU-leider Bikker: ‘Opzeggen vluchtelingenverdrag is enkel stoer plan’
Partijen die het VN-vluchtelingenverdrag willen opzeggen of vinden dat asielzoekers hun aanvraag in Rwanda moeten afwachten, ontkennen volgens ChristenUnie-leider Mirjam Bikker de realiteit. ,,Ik kan ook wel achter een gordijn gaan staan en net doen alsof er geen vluchtelingen zijn, maar die vluchtelingen zijn er helaas.” -
KAMERMEERDERHEID
2G-beleid kan prullenbak in: meerderheid is tegen kabinetsplan, Kuipers zal zich daarbij neerleggen
Het politiek zwaar omstreden kabinetsplan voor de 2G-coronapas sneuvelt. De PvdA keert zich tegen het instrument, daarmee zal de motie om 2G te schrappen morgen een meerderheid halen in de Tweede Kamer. -
Meerderheid gloort voor Pensioenwet: jaar uitstel voor overgang naar nieuw pensioenstelsel
Minister Carola Schouten (Pensioenen) is bereid pensioenfondsen tot 2028 de tijd te geven om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Met deze toezegging komt de CU-bewindsvrouw tegemoet aan bezwaren van de Eerste Kamer, die bang is dat de overgang te snel gaat. Daarmee lijkt de Pensioenwet volgende week bij de stemming op een ruime meerderheid te kunnen rekenen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
-
-
Met video
Kamer ondermijnt eigen zwaarste wapen: ‘Motie van wantrouwen is te makkelijk’
De motie van wantrouwen boezemt niemand nog angst in, en premier Mark Rutte al helemaal niet. Toch zien we er bij het Groningen-debat opnieuw meerdere voorbijkomen. Hoe kon het zware politieke wapen zo bot worden? -
PREMIUM
Frisse klassen? Graag, maar wie betaalt die miljoenen?
BOXTEL/DEN BOSCH - Jas aan, jas uit, raam open, raam dicht. Nog steeds worstelen veel scholen met ventilatieproblemen. De door de minister vorige week beloofde CO2-meter in elk klaslokaal lost het probleem niet op. Het helpt, maar niet meer dan dat.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerD. van Gaans
M Verhoeven
Ton Wijdeveld