Kabinet ziet ‘positieve signalen’, maar besluit dinsdag pas over avondklok, terrassen en winkels
Het kabinet hakt dinsdag de knoop door over versoepelingen van coronamaatregelen, maar er zijn ‘positieve signalen’ dat dit mogelijk gaat worden. Dat was de conclusie van het overleg vandaag in het Catshuis. Hoewel de stemming vooraf somber was, klinken er inmiddels wat montere geluiden.
De grote vraag is niettemin doorgeschoven naar dinsdag, als het kabinet een besluit neemt over de vraag: komt er vanaf 28 april een einde aan de avondklok en kunnen terrassen en winkels dan weer open? Ook zou het advies voor thuisbezoek naar twee personen kunnen gaan, in plaats van één nu.
Demissionair premier Mark Rutte toonde zich afgelopen week nog weinig hoopvol. Daags na het presenteren van het ‘stappenplan’ van versoepelingen van de coronamaatregelen, klonken sombere woorden.
Rutte sloot niet uit dat versoepelingen toch moeten worden uitgesteld, zo zei hij vrijdag: ,,We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen.’’
Punt is dat het nog onduidelijk was of Nederland al op de piek van de derde golf van besmettingen is aanbeland. Een OMT’er liet vrijdag aan deze site weten dat het daar wel degelijk alle schijn van heeft. RIVM-directeur Jaap van Dissel zei eveneens dat het erop lijkt dat er ‘een afvlakking’ te zien is bij de ziekenhuisopnames: het aantal nieuwe patiënten per dag neemt wat af, wat erop kan duiden dat de top van de derde besmettingsgolf bereikt is.
Ook vandaag zouden er volgens ingewijden ‘signalen’ zijn gedeeld met het kabinet die er op wijzen dat de piek achter de rug is.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Besmetting
Toch noteerde Nederland vrijdag juist met 8966 nieuwe besmettingen het hoogste aantal in één etmaal in ruim drie maanden. Gemiddeld zijn de laatste zeven dagen 7548 besmettingen per etmaal vastgesteld. Daarmee is het hoogste weekgemiddelde sinds 9 januari een feit. Het aantal besmettingen was de afgelopen week 11 procent hoger dan vorige week. Tegelijk was er ook goed nieuws: op de ic’s daalde het aantal nieuwe patiënten iets.
Tekst gaat verder onder grafiek.
Rutte zei eerder deze week in een debat over corona al: ,,Het betekent niet dat er nu gezegd wordt dat het 28 april wordt. Dat zeggen we niet. We zeggen wel: we kijken wekelijks. Het volgende moment is dan 28 april. Als het dan niet kan, wordt het een week later. Het wordt dan 3 of 6 mei. Dat hangt af van hoe we omgaan met dinsdag 4 en woensdag 5 mei en wat er dan zou kunnen. We hopen dus 28 april, maar we weten het niet zeker.”
Valse hoop
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wees erop dat er inmiddels vier miljoen ‘prikken zijn gezet’ en een deel van de bevolking het virus heeft gehad. ,,Dat maakt dat we denken de piek in zicht te hebben, maar we moeten wel zeker weten dat je over die piek heen begint te raken.”
Hij vond niet dat deze week, opnieuw, valse verwachtingen zijn gewekt. ,,Wat wij te doen hebben, is onze verwachtingen delen met Nederland. Het heeft geen zin om daar mystiek over te doen. Het kan alleen nooit een belofte zijn. Het kan nooit een zekerheid zijn.”
Bekijk hier alle video's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ingewijden: Koning houdt op 1 juli toespraak bij herdenking slavernijverleden
Amsterdam -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
1,6 miljoen kijkers zien K3 coronabeleid aanpakken: ‘10.000 luchtkastelen storten telkens in elkaar’
Niels van der Laan en Jeroen Woe hebben zaterdagavond opnieuw de meeste kijkers getrokken met hun programma Even Tot Hier. Ruim 1,6 miljoen mensen zagen in het NPO 1-programma hoe K3 het coronabeleid van het kabinet op de hak nam. Zo zongen Klaasje, Marthe en Hanne: ,,10.000 routekaarten zo onberekenbaar. 10.000 luchtkastelen storten telkens in elkaar.” -
video
Rutte somber: Misschien eerste stap versoepelingen al uitstellen
Drie dagen na het lanceren van het ‘stappenplan’ van versoepelingen van de coronamaatregelen, toont demissionair premier Mark Rutte zich al somber. We lijken er ernstig rekening mee te moeten houden dat de eerste stap van versoepelingen al wordt uitgesteld.
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
Geen bewijs voor ‘leugens’ topambtenaren toeslagenaffaire: ze worden niet vervolgd
Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot vervolging na aangiftes van meineed in de toeslagenverhoren. Drie personen zouden hebben gelogen door te zeggen dat zij niets wisten van een explosief memo. Maar volgens het OM hebben zij daarover ‘niet opzettelijk onjuist verklaard’. -
Scholen vragen massaal gratis maaltijd aan: ‘Wisten dat er animo was, maar tempo heeft ons verbaasd’
Gratis schoolmaaltijden zijn in trek. Binnen twee maanden hebben 1302 scholen zich aangemeld voor gratis eten voor hun leerlingen of een boodschappenkaart.