Kamer is ‘getreuzel’ met kinderen zat, maar kabinet vraagt precies daarom: nog iets meer geduld
Het geduld van een fors deel van de Tweede Kamer is op. De klacht: de hulp aan uit huis geplaatste kinderen van ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire gaat te traag. Toch vraagt het kabinet om juist dat: geduld.
Zuchtend, nee-schuddend, soms huilend. Zo hoorden ouders van uit huis geplaatste kinderen gisteren het debat over de affaire in de Tweede Kamer aan. ,,Die mensen zijn radeloos”, vatte Kamerlid Pieter Omtzigt samen.
Want in de nasleep van de toeslagenaffaire kwam aan het licht dat in de loop der jaren ‘opmerkelijk veel’ kinderen van getroffen ouders uit huis waren geplaatst. Niet zelden, zo bleek, omdat de ellende binnen gezinnen was begonnen nadat ze ten onrechte waren aangemerkt als toeslagenfraudeur. Het CBS telde 1675 kinderen die tussen 2015 en 2021 elders waren ondergebracht, 555 van hen tot op de dag van vandaag.
In de Tweede Kamer klinkt de kritiek dat, omdat de overheid soms aanstichter lijkt te zijn geweest van alle ellende, alle zaken veel sneller moeten worden herbeoordeeld.
Lisa Westerveld (GroenLinks): ,,We worden afgescheept met toekomstvisies, actieplannen, maar er moet nu gewoon iets worden gedáán.” Ook Omtzigt vraagt zich af ‘wat er de afgelopen maanden wél is gedaan’. ,,De verhalen van ouders gaan door merg en been. Ze weten soms niet eens waar hun kind is. Het kabinet komt met veel beloftes en excuses, maar er is geen einde van de ellende in zicht.”
Wat meespeelt, is dat het vertrouwen in de hele jeugdzorg als geheel al broos is. De laatste telling maakt duidelijk dat er dik 37.000 kinderen uit huis geplaatst zijn, terwijl de Kamer twijfelt of dat nodig is. En de uithuisplaatsingen zijn misschien van geval tot geval niet onterecht, maar tegelijk regende het brandbrieven van rechters, de ombudsman en van jeugdzorginstellingen met een sombere conclusie: het stelsel rammelt.
Dossiers
Rechters besluiten soms wel degelijk op basis van onvolledige dossiers of kinderen in veiligheid moeten worden gebracht. De wachttijd in de jeugdzorg is voor veel vormen van hulp een jaar. En de bijstand van een advocaat van ouders die botsen met de Staat, is niet goed geregeld.
Premier Mark Rutte wilde gisteren wel zo ver gaan die tekortkomingen te erkennen. Het stelsel kent ‘kwetsbaarheden’, zei hij, de jeugdzorg ‘ernstige problemen’. ,,De jeugdzorg functioneert niet probleemloos. En daar werken we dus ook aan.” Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) ging nog iets verder: ,,Het piept en kraakt aan alle kanten.”
Voor de jeugdzorg als geheel staan hervormingen op de rol, hield Rutte voor. En er komt een onderzoek naar het stelsel van uithuisplaatsingen. Wat betreft de uit huis geplaatste kinderen gaat een speciaal team hen helpen. Soms door contact te herstellen met de ouders, liefst nog door hereniging.
Maar de oppositie in de Tweede Kamer geeft dat weinig gemoedsrust. Uiteindelijk is het speciaal opgerichte team een soort bemiddelaar: vaak zal er bij gezinshereniging toch nog een rechter aan te pas moeten komen. En dat betekent dat het lang - maanden, jaren - kan gaan duren, zo is de vrees. En ja, de grotere hervorming van de hele jeugdzorg kán beterschap brengen, maar er wordt ook bezuinigd vanaf 2025, terwijl de tekorten al groot zijn.
Toch wil Rutte er geen ‘onsje bij doen’. Als het team wel ‘doorzettingsmacht’ krijgt, ‘breek je volledig in het stelsel in’. ,,Dat leidt alleen maar tot vertraging. Laten we deze oplossing een kans geven.” En de premier wil er ook niets van weten dat er een deadline komt waarop alle uithuisplaatsingen opnieuw zijn beoordeeld. ,,We kunnen die herbeoordelingen voor een bepaalde datum niet toezeggen. Ik ga hier geen loze beloften doen”, aldus Rutte.
,,Ik denk dat ik wel mag zeggen dat veel Kamerleden er niet gerust op zijn”, besloot Farid Azarkan (Denk) dan ook.
Praat mee,
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Experts kritisch over wissen sms’jes: ‘Redenen om te twijfelen aan Ruttes omgang met richtlijnen’
In één klap is premier Ruttes allergie voor moderne technologie een politiek probleem. Rutte verwijderde jarenlang zelf de sms’jes uit zijn Nokia 301, zo bleek vandaag. Experts zijn kritisch, donderdag volgt een Kamerdebat. -
Cultuursector krijgt miljoenenimpuls, 12,5 miljoen naar dramaseries en docu’s
Het kabinet wil via een ‘herstelplan’ de culturele sector een impuls geven, ook omdat de coronamaatregelen daar forse impact hebben gehad. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Onrust binnen Bij1: Amsterdamse afdeling dreigt in ‘twee kampen’ uiteen te vallen
Het rommelt binnen de Amsterdamse afdeling van Bij1. Onenigheid over de manier waarop de partij politiek dient te bedrijven, lijkt de partij in tweeën te splijten. Zondag wordt een lijmpoging gedaan -
PREMIUMmet video
Kritische kinderen in bijzonder vragenuur: 'Het staat op camera, dus nu moet je wel’
Een keer geen kale koppen en grijze haren in de Tweede Kamer, want vandaag mochten kinderen de ministers ondervragen in de bekende blauwe stoelen van de Kamerleden. Met ingewikkelde vragen en kritische interrupties maakten de ondervragertjes het niet makkelijk voor het kabinet .
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
met video
Debuut VVD-Kamerlid wekt woede: ouders toeslagenaffaire lopen weg bij debat
Het debuut van VVD-Kamerlid Ruud Verkuijlen heeft tot consternatie en woede geleid tijdens het debat over uithuisgeplaatste kinderen van ouders die geraakt zijn door de toeslagenaffaire. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerAlbert Coolen