Kamer: vervuilende bedrijven moeten verduurzaming zelf betalen
Bedrijven die relatief veel broeikasgassen uitstoten, moeten zelf meer investeren in verduurzaming. Het kabinet moet ze niet met extra subsidies helpen om hun achterstand op concurrenten in te halen, vinden zowel coalitie- als oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.
Het kabinet wil klimaatafspraken maken met de tien tot twintig grootste uitstoters van het land. Als die afspreken om hun klimaatplannen aan te scherpen, is het kabinet bereid om de verduurzaming te steunen met subsidie. Dat moet helpen om het klimaatdoel van 55 à 60 procent minder CO2-uitstoot in 2030 binnen bereik te brengen.
Nu.nl onthulde vrijdag cijfers die laten zien dat sommige grote uitstoters veel vervuilender zijn dan hun concurrenten. De olieraffinaderijen van Shell en BP stoten relatief meer CO2 uit dan de fabrieken van concurrenten die dezelfde producten maken. Ook chemiebedrijf Dow is minder groen dan rivalen in zijn sector.
De nieuwssite merkt op dat minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) vrijdag in een Kamerbrief schreef dat voor alle sectoren een groene toekomst is weggelegd in Nederland. Raffinaderijen kunnen bijvoorbeeld duurzame brandstoffen gaan maken, en ook kunstmest kan ‘groen’ worden. Als Nederland overstapt op een duurzamere kringlooplandbouw, kunnen de kunstmestbedrijven hun product altijd nog exporteren.
Adriaansens maakte met vier industriegiganten voorlopige klimaatafspraken. Het gaat om chemiebedrijf Dow, staalfabrikant Tata Steel, zoutwinner Nobian en ammoniakproducent OCI. De bedrijven versnellen hun plannen om de CO2-uitstoot terug te dringen, maar het is nog onduidelijk hoeveel subsidie ze daarvoor krijgen. Adriaansens is nog in gesprek met de andere grote uitstoters en hoopt daar ook snel afspraken mee te kunnen maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VVD’ers doen ultieme poging om ‘Bambigevoel’ te behouden: ‘Red het hertenkamp’
-
Asieldiscussie in kabinet duurt nog ‘aantal weken’ voort
Het kabinet worstelt met het asielvraagstuk, maar het duurt nog zeker ‘een aantal weken’ voordat er een plan ligt om de hoge instroom aan te kunnen in de nabije toekomst. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na afloop van de ministerraad.Ter Apel -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Rutte met Von der Leyen naar Tunesië voor EU-overleg over migratiedeal
Minister-president Mark Rutte gaat zondag naar Tunesië voor migratieoverleg met de Tunesische president Kais Saied. De Europese Unie wil met het land een migratiedeal sluiten, om illegale oversteken naar Europa een halt toe te roepen.
-
met video
Sigrid Kaag weegt impact op gezin mee: ‘Zoon wil niet dat ik langskom, bang om nageroepen te worden’
-
-
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Met video
Woedende oorlogsweduwen van tribune Tweede Kamer verwijderd: ‘Dit is een schandaal’
Een groep oorlogsweduwen heeft tijdens een vergadering in de Tweede Kamer woede laten blijken over achterstallige betalingen. Ze schreeuwden vanaf de publieke tribune in de zaal naar Kamerleden. De veelal oudere personen werden van de tribune verwijderd, Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp maakte daarna excuses dat dit te ruw verliep.