Volledig scherm
Partijen roepen het kabinet op maatregelen te treffen tegen bedrijfsspionage. © ANP

Kamer wil bescherming tegen Chinese spionage: ‘Als we niet opletten, worden we leeggeroofd’

In de Tweede Kamer is bezorgd gereageerd op het nieuws dat Chinese spionnen op grote schaal bedrijfsgeheimen hebben gestolen bij chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. Partijen roepen het kabinet op Nederlandse bedrijven beter te beschermen tegen ‘staatsgeleide diefstal’ van China. 

De daders zijn hooggeplaatste R&D-medewerkers van het bedrijf, die indirecte banden hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie, blijkt uit onderzoek van Het Financieele DagbladDe schade loopt in de ‘enkele honderden miljoenen’ euro’s. 

‘Opnieuw bewijs dat Chinezen op wederrechtelijke wijze Nederlandse bedrijfsgeheimen gestolen hebben, ditmaal bij ASML. Ik heb daarom net een debatverzoek ingediend. Minister Wiebes moet zorgen voor een meer pro-actieve aanpak!’, aldus GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee op Twitter. 

Volgens het Joba van den Berg (CDA) is het verhaal ‘weer bewijs dat onze vitale sectoren en dus ook 5G beschermd moeten worden’. Ook Europarlementariër Esther de Lange stelt dat Nederland en Europa ‘niet naïef’ mogen zijn. ‘Bij onze hightechbedrijven en technische universiteiten wordt kennis van wereldklasse ontwikkeld. Deze moet niet voor iedereen voor het oprapen liggen.’ 

Sjoerd Sjoerdsma van coalitiepartner D66 vindt dat de Europese Unie in de Wereldhandelsorganisatie (WTO) harder moet optreden tegen de Chinese spionage. ‘De AIVD waarschuwt al jaren voor Chinese spionage en terecht blijkt maar weer eens.’ 

China-beleid

De VVD kwam onlangs al met een rapport waarin wordt aangedrongen op een ‘stevig’ China-beleid. ‘Als we niet opletten worden we leeggeroofd. China heeft geen enkel respect voor het intellectueel eigendom van westerse hi-techbedrijven en maakt zich schuldig aan staatsgeleide diefstal’, twittert VVD'er Wybren van Haga.

Minister Blok (Buitenlandse Zaken) benadrukt dat bedrijven hun databeveiliging heel serieus moeten nemen. ,,Het is niet nieuw dat we geconfronteerd worden met bedrijfsspionage van de kant van China’’, aldus de bewindsman. ,,Dit is de wereld waarin we leven. Hij vindt het ‘heel zorgelijk’ dat nu een groot en gerenommeerd technologiebedrijf als ASML is getroffen. ,,Het feit dat zo’n bedrijf slachtoffer kan zijn, geeft aan dat iedere organisatie dat kan zijn.’’ Het kabinet waarschuwt daar volgens hem al jaren voor.

Nederland probeert bedrijfsspionage te voorkomen door informatie daarover uit te wisselen tussen overheid en bedrijven. Ook wordt internationale samenwerking gezocht, bijvoorbeeld bij het opsporen en straffen van landen of organisaties die zich er schuldig aan maken. Het kabinet werkt al maanden aan een nieuwe China-strategie. Die moet volgende maand het daglicht zien.