Kiezers in Nagele (Flevoland) brengen hun stem uit voor de Provinciale Staten en Waterschappen.
Volledig scherm
Kiezers in Nagele (Flevoland) brengen hun stem uit voor de Provinciale Staten en Waterschappen. © Hollandse Hoogte

Kiesraad wordt ‘verkiezingsautoriteit’

De Kiesraad krijgt meer bevoegdheden van het kabinet, en wordt op den duur een ‘verkiezingsautoriteit’. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) kondigt aan dat de Kiesraad verantwoordelijk wordt voor de digitale middelen die gebruikt worden om verkiezingsuitslagen te berekenen. Het gaat om de stemmenteller die ook berekent hoe de zetelverdeling er precies uitziet.

Dat heeft Ollongren aangekondigd in een brief aan de Kamer waarin zij de verkiezingen voor het Europees Parlement van mei dit jaar evalueert. Cybersecurity-expert Ronald Prins, tevens lid van de Kiesraad, pleit er al langer voor om de raad de bevoegdheid te geven om te checken of er niet wordt gesjoemeld met software. Nu is de Kiesraad wel eindverantwoordelijk voor landelijke verkiezingen, maar niet voor lokale en provinciale.

De nieuwe bevoegdheden van de Kiesraad moeten worden vastgelegd in de Kieswet, wat betekent dat het kabinet de wet zal wijzigen.

De software die nu wordt gebruikt om de uitslag te berekenen, de zogeheten OSV, voldoet al jaren niet. Er wordt gewerkt aan compleet nieuwe, veiliger software, maar dat kost meer tijd dan gedacht en is niet voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 klaar. Om de belangrijkste risico’s van OSV toch het hoofd te bieden, komt er vóór de herindelingsverkiezingen van volgend jaar wel een nieuwe versie.