Volledig scherm
De zonnepanelen © Comet-ME Tomer Appelbaum

Koenders: Slopen Nederlands ontwikkelingsproject door Israël is onacceptabel

Het slopen van een Nederlands ontwikkelingsproject op de Westelijkse Jordaanoever door Israël is 'onacceptabel'. Dat zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders vandaag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. 

Quote

We hebben een verplich­ting om mensen te helpen in bezette gebieden. Dit gaat om mensen die al 30 of 40 jaar zonder energie zitten

Bert Koenders

Koenders reageert daarmee op Kamervragen van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Volgens hem heeft het kabinet aan de Israëlische regering zeer duidelijk gemaakt dat Nederland de in beslag genomen spullen terug wil hebben. Het gaat onder meer om 96 zonnepanelen voor de elektriciteitsvoorziening van het Palestijnse dorp Jubbet adh Dhib. Nederland betaalde vorig jaar ongeveer een half miljoen euro voor het project.

,,We hebben ons wensen duidelijk gemaakt op het hoogste niveau", benadrukt de minister. ,,Premier Rutte heeft persoonlijk contact gezocht met Netanyahu." Ook nemen de betrokken partijen in Israël juridische stappen om de onderdelen terug te krijgen en vergoeding te krijgen voor de beschadigde spullen.

Illegaal

Volledig scherm
Het project is flink beschadigd © Comet-ME Guy Butavia

Volgens COGAT, het Israëlische bestuur op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, waren de Nederlandse zonnepanelen illegaal. ,,De noodzakelijke vergunningen ontbraken”, schreef COGAT eerder in een verklaring aan deze krant. Koenders heeft daar geen probleem mee. ,,We hebben een verplichting om mensen te helpen in bezette gebieden. Dit gaat om mensen die al 30 of 40 jaar zonder energie zitten, omdat de Israëlische regering ze hulp weigert." Volgens de minister hebben de uitvoerende organisaties de autoriteiten ingelicht over de plannen, maar hebben die daar niet op gereageerd. Koenders is niet van plan te stoppen met dit soort projecten. 

Nederland geeft elk jaar tientallen miljoenen euro’s uit aan projecten voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Vanwege lange wachttijden en lage slagingskansen worden bouwvergunning vaak niet aangevraagd, waardoor de projecten afhankelijk zijn van de Israëlische welwillendheid. Het is dan ook niet voor het eerst dat de Israëlische regering door Nederland gefinancierde projecten platlegt. 

Bezet

De internationale gemeenschap meent dat Israël de Westelijke Jordaanoever illegaal bezet en wil een onafhankelijke Palestijnse staat in delen van het gebied. Onderhandelingen daarover zitten al jaren vast.