Kopzorgen houden aan: proef met staatswiet wordt wéér vooruitgeschoven
De al zo geplaagde wietproef krijgt andermaal met tegenslag te maken: vijf jaar na aankondiging wordt de test alwéér uitgesteld.
Het wietexperiment werd in 2017 nog met tromgeroffel gelanceerd: onder toezicht van de staat zou hennep worden geteeld en verkocht, zodat de illegale markt buitenspel zou kunnen worden gezet in de toekomst.
Maar volgens Haagse bronnen besluit het kabinet morgen, tijdens de ministerraad, dat nog steeds niet gestart kan worden met het experiment in een geselecteerd aantal gemeenten. Op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2024 kan begonnen worden, let wel: dan is het dus inmiddels 7 jaar na aankondiging.
Geen interesse
Eerder al kampte het project met een waaier aan kopzorgen: er was een gebrek aan telers die willen meedoen, geen interesse van gemeenten en er was ook nog gedoe met bankrekeningen. Al met al lijkt het project gedoemd te mislukken.
D66 zal er stevig van balen. Die partij wilde het proefproject graag en wist het in het regeerakkoord van het vorige kabinet te krijgen. Maar sinds dat momentje van victorie, stapelden de problemen zich op. Eerst wilden veel gemeenten niet meedoen, toen bleek er geen grote stad te porren voor deelname en vervolgens waren er nog kleinere problemen.
Zo wilde het kabinet met tien telers in zee gaan om de ‘staatswiet’ te maken, maar er konden er maar acht gevonden worden. En zelfs van hen had een ‘aantal’ nog ‘problemen met het verkrijgen’ van een locatie, meldde het kabinet eerder. Sterker: ze kregen niet eens een bankrekening, omdat banken bang waren te worden vervolgd voor het helpen bij witwassen en het financieren van terrorisme.
Het kabinet schreef begin dit jaar nog met gevoel voor eufemisme: ‘De weg naar de start blijkt hobbelig te zijn’.
Overigens voelden VVD, CDA en ChristenUnie al helemaal niks voor de proef. CDA sprak van een ‘heilloze weg’, de VVD vond het een ‘naïef’ idee dat staatswiet zou helpen om drugscriminelen te slim af te zijn. Met de proef werd D66 tegemoetgekomen, in de onderhandelingen van het regeerakkoord. Maar het lijkt er vooralsnog niet op dat het er ooit gaat komen.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Nederlandse ‘tankbijdrage’ Oekraïne kan uitdraaien op zelf tanks kopen, maar ook op geven van training
Nederland gaat bijdragen aan het leveren van tanks aan Oekraïne, maar hoe die bijdrage eruit komt te zien is nog onduidelijk. Alle opties liggen volgens Haagse bronnen nog op tafel. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
met podcast
Zaak-De Mos gaat verder: ‘Bevriende vastgoedmannen maakten deel uit van onze partijtop’
De Haagse corruptiezaak gaat maandag opnieuw over de banden tussen Richard de Mos en twee horecaondernemers uit de stad. Later deze week komt het Openbaar Ministerie met zijn strafeis.
-
Gezocht: partijvoorzitter van Volt (v)
Politieke partij Volt heeft grote moeite met het vullen van een nieuw partijbestuur. Het lukt niet om een nieuw voorzittersduo te vinden. Er hebben zich alleen geschikte mannelijke kandidaten gemeld, terwijl de statuten van Volt voorschrijven dat een van de twee covoorzitters een vrouw moet zijn. -
-
-
podcast politiek dichtbij
Rutte zoekt confrontatie met links, maar BBB dringt ‘rechtse wolk’ binnen
Met een kranteninterview probeert VVD-leider Mark Rutte de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af te trappen. De premier mikt op een strijd met PvdA en GroenLinks, maar moet hij niet bevreesder zijn voor JA21 en BBB? -
Pechvliegtuig Defensie jaagt kabinet op kosten: vluchten afgezegd of omgeboekt
De zakenjet van Defensie, die wordt gebruikt door ministers en hoge generaals, is voortdurend stuk. Daardoor moesten de afgelopen maanden reizen worden afgezegd, omgeboekt naar lijnvluchten of werd een dure privéjet ingehuurd.