Krijg ik nu sneller een vaste baan?
Het is wel de bedoeling: Rutte III wil dat meer mensen in vaste dienst komen, maar kiest een tegenovergestelde weg dan het vorige kabinet. Een vast contract wordt minder waard en daarmee aantrekkelijker voor werkgevers. Flexwerk wordt juist duurder.
PvdA-minister Lodewijk Asscher wilde in de afgelopen regeerperiode juist dat werkgevers sneller een vast contract uitdeelden en maakte het moeilijker om mensen te ontslaan. Deze coalitie gelooft daar niet in. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen vast werk minder vast maken, zodat werkgevers minder risico lopen en eerder geneigd zijn mensen in vaste dienst te nemen. Tegelijkertijd maken ze flexwerk minder voordelig voor bedrijven.
Dat betekent concreet dat werknemers straks makkelijker ontslagen kunnen worden dan nu. Zoals vóór de invoering van de Wet Werk en Zekerheid krijgen rechters meer vrijheid om contracten te ontbinden. Daar staat voor de ontslagen werknemer tegenover dat de rechter hem meer ontslagvergoeding kan toewijzen.
Langere proeftijd
Ook mogen werkgevers een proeftijd van vijf maanden aanhouden, mits zij een contract voor onbepaalde tijd aanbieden. Bij tijdelijke contracten blijft de proeftijd op drie maanden staan. Het kabinet wil verder dat werkgevers lagere ww-lasten betalen voor mensen in vaste dienst. Voor de werknemers met tijdelijke dienstverbanden geldt dan een hogere ww-premie. Voor de hoogte van de ww maakt dit geen verschil, maar vaste werknemers worden er wel aantrekkelijker door.
Daarnaast kunnen werkgevers langer tijdelijke contracten gaan aanbieden. Nu moeten ze na twee jaar iemand in vaste dienst nemen, dat wordt drie jaar (zoals voor de Wet Werk en Zekerheid). Een nieuw tijdelijk contract kan daarna pas weer na een halfjaar worden uitgedeeld, maar daar mogen sectoren van afwijken.
Minder flex
Flex wordt ‘minder flex’ doordat werknemers al vanaf hun eerste werkdag een zogenoemde transitievergoeding gaan opbouwen, in plaats van na een half jaar. Je moet echter wel langer werken voordat je er recht op hebt. Nu krijg je bij ontslag per gewerkt halfjaar een zesde van je maandsalaris, dat wordt een derde van het salaris per gewerkt jaar.
Bedrijven die hun werknemers om- en bijscholen mogen de kosten daarvan aftrekken van de ontslagvergoeding. Hiermee wil de coalitie tegelijk stimuleren dat werkgevers nadenken over hoe hun personeel gezond kan doorwerken tot de hogere pensioenleeftijd.
Het kabinet komt kleine ondernemers (tot 25 medewerkers) tegemoet. Zij hoeven een ziek personeelslid slechts één jaar loon door te betalen. Het jaar daarna wordt collectief opgebracht, alle kleine werkgevers samen gaan er premie voor betalen. Voor de zieke werknemer maakt het dus geen verschil.
Minimumtarieven zzp'ers
Tot slot wil Rutte III voorkomen dat zzp’ers tegen wil en dank als zelfstandige voor een bedrijf werken, terwijl ze eigenlijk in vaste dienst horen. Het kabinet voert minimumtarieven in. Opdrachtgevers die zelfstandigen drie maanden of langer minder dan 15 tot 18 euro per uur betalen, moeten ook normale werkgeverslasten dragen voor arbeidsongeschiktheid, vakantiegeld en pensioen.
Voor andere zelfstandigen wordt de mislukte wet DBA geschrapt. Daarvoor in de plaats moeten werkgevers via internet een ‘opdrachtgeversverklaring’ invullen, waarmee de Belastingdienst kan vaststellen dat het om een zelfgekozen zzp’er gaat in plaats van om een goedkopere pseudo-werknemer. Het bedrijfsleven krijgt een jaar de tijd om aan deze nieuwe regels te wennen, pas daarna worden boetes uitgedeeld bij misbruik.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederland hoeft nog geen energiebedrijven te redden
In Frankrijk en Duitsland wordt met miljarden gesmeten om energiebedrijven van de ondergang te redden. Maar in Nederland is staatssteun vooralsnog niet aan de orde. -
Van der Plas voelt zich niet veilig en werkt voorlopig thuis: ‘Tegen mafkezen kan je je lastig weren’
Na doodsbedreigingen via mail en social media werkt BBB-leider Caroline van der Plas voorlopig vanuit huis. Werkbezoeken staakt ze de komende week. ‘Als ik weg ben, zit mijn zoon alleen thuis’. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
PREMIUM
Nederland crisisland: ‘Solidariteit om samen een crisis te lijf te gaan is niet meer vanzelfsprekend’
Nederland wordt geconfronteerd met een recordaantal crises. Hoe kwamen we uit eerdere crises? ,,Een crisis is verworden tot een test van solidariteit. Die is niet meer vanzelfsprekend.” -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben?
-
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Ministerie betaalt liever dwangsom dan openheid te geven over mondkapdeal Van Lienden
Het ministerie van VWS staakt na ruim vier maanden zijn juridisch verzet tegen een rechterlijke uitspraak om communicatie over de Sywert-deal vrij te geven, meldt De Volkskrant. Toch blijft het departement weigeren openheid van zaken te geven. VWS kiest ervoor om de opgelegde dwangsommen te betalen. -
PREMIUMInterview
Voorraden van Defensie raken op: ‘Als de Russen binnenvallen, kunnen we paar dagen meedoen’
Eindelijk is er meer geld voor Defensie. Toch moet staatssecretaris Christophe van der Maat met lede ogen aanzien dat munitie en materieel nog jaren op zich laten wachten. ,,De impact op onszelf zal steeds groter worden.”