Kuipers vreest voor nieuwe hausse door Britse virusvariant
VIDEOHet aantal coronapatiënten neemt af, maar is nog altijd vijf keer te hoog, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ), vanochtend in de bijpraatsessie met Tweede Kamerleden. Hij vreest voor een nieuwe hausse door de Britse virusvariant, ziekenhuizen moeten rekening houden met alle scenario's: ,,Dat kan heel snel gaan.’’
Delen per e-mail
,,We gaan hier geleidelijk een daling zien de komende weken, wellicht naar 2000 bezette bedden eind januari”, zei de bestuursvoorzitter van het Erasmus MC tijdens een briefing in het parlement vanochtend. ,,Maar er is een heel grote maar: de spreiding van de nieuwe variant kan heel erg snel gaan. Dat is een grote onzekere factor. Als die heel breed verspreid is, is het zelfs met de meest stringente maatregel heel lastig om die R-waarde onder de één te krijgen.” De bezetting in Britse ziekenhuizen is nu al vier keer zo hoog als in Nederland, ziekenhuizen lopen over.
PVV-Kamerlid Fleur Agema vroeg of de Nederlandse ziekenhuizen wel voldoende bedden en personeel hebben om een eventuele snelle toename van het aantal patiënten op te vangen, maar volgens Kuipers is dat afhankelijk van de toename. Als het zo snel en heftig gaat als in het Verenigd Koninkrijk ‘kan geen enkel zorgsysteem het aan’, waarschuwde hij: ,,Niet in Duitsland, niet in Nederland, niet in Engeland’. Als de R-waarde zo hoog is, lopen we ergens tegen de limiet aan.” Nederland kan de IC-capaciteit uitbreiden naar 1700 plekken, momenteel zijn er bijna 1300 bedden beschikbaar. Daarvan zijn er 1100 bezet (690 door covidpatiënten).
Door onzekerheden rond de coronavariant waagt hij zich nu niet aan exacte voorspellingen over de ziekenhuisbezetting de komende weken. Het naleven van maatregelen is daarom van het grootste belang, ook moedigde de ziekenhuisbaas alle instanties aan om elk vaccin zo snel mogelijk te gebruiken. ,,Vaccinneer meteen als het binnenkomt.”
Piek
Het aantal nieuwe infecties daalt de afgelopen dagen wel, betrokkenen denken dat de voorlopige piek van de tweede golf op verpleegafdelingen en op de ic's nu bereikt is. Het hoogtepunt was 5 januari, met in totaal bijna 2900 opgenomen coronapatiënten. Daarna nam het aantal licht af, tot circa 2650 nu.
Kuipers benadrukt dat zoveel mogelijk geprobeerd wordt om andere zorg voort te zetten: ,,Maar het komt onder druk te staan. Het schuurt langs de randen op veel plekken om patiënten te behandelen binnen zes weken als dat de indicatie is.” In hoeveel procent van de gevallen dat lukt, kon hij niet vertellen.
FvD-Kamerlid Wybren van Haga herhaalde dat een lockdown niet effectief is, Kuipers reageerde kritisch: ,,Als we nu een discussie willen voeren over het loslaten van de lockdown, dan moet u ook de discussie voeren of u de beelden accepteert zoals we zagen in China of nu in Engeland. Als we het helemaal laten gaan, dan krijgen we situaties die we in Nederland niet willen hebben.”
Positieve trend
Hoewel de dagkoersen dus de goede kant op gaan, verpest de Britse coronamutant een spoedig versoepelingsfeestje in veel landen. Uit angst voor definitieve brede vestiging van deze mutant – en met dagelijks nog altijd flinke aantallen infecties en ziekenhuisopnames – verlengt het kabinet de lockdown en vraagt het ook alvast spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT) over precieze effecten van eventuele extra maatregelen daarbovenop, zoals een avondklok en de verdere beperking van bezoek.
De huidige restricties gelden zeker tot 9 februari, kondigden Rutte en De Jonge gisteren aan, mogelijk gaan basisscholen en kinderopvangcentra wel open vanaf 25 januari. Op middelbare scholen moet weer anderhalve meter afstand gehouden worden door kinderen, ook wil de regering dat niemand meer op reis gaat tot en met maart – tenzij strikt noodzakelijk.
Hoe gevaarlijk is de Britse mutant?
De nieuwe variant van het virus is niet aantoonbaar dodelijker of ziekmakender, wel verspreidt hij sneller dan andere varianten, stellen experts.
Onderzoekers van het Imperial College in Londen dat de mutatie de bekende R-waarde opstuwt met tussen de 0,4 en 0,7 – een mega-effect vergeleken met de R-daling die rigoureuze maatregelen als schoolsluiting (geschat 0,1 lagere R), de groepsgrootte beperken en horeca dicht (samen min 0,4) opleveren. Dus als de nieuwe mutant wijdverspreid is – onderzoek daarnaar loopt in Nederland – zijn dus nog meer maatregelen nodig om het virus onder controle te krijgen.
Bekijk al onze coronavideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Arib: Het door de Kamer ‘jassen’ van wetten draagt bij aan slechtere dienstverlening
Kamervoorzitter Khadija Arib erkent dat de Tweede Kamer zelf er mede debet aan is dat de dienstverlening aan burgers tekortschiet. Toch slaakt ze ook een hartenkreet: er worden te veel wetten onder grote tijdsdruk door het parlement gejaagd, zonder dat de Kamer daar goed naar kan kijken. -
VIDEO
Kaag schrapt Qatar uit handelsmissie nadat ze zich uitsprak voor boycot WK
De geplande virtuele handelsmissie naar Qatar, later deze maand, gaat niet door. Dat meldde Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vanmorgen in de AD-webserie ‘Gamen met politici'. Het land is stilzwijgend geschrapt uit het rijtje Golfstaten waaraan minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking met Nederlandse ondernemers een digitaal bezoek zou brengen. Dat gebeurde nadat Kaag zich als D66-lijsttrekker uitsprak vóór een boycot van het WK voetbal in Qatar. -
PREMIUMInterview
SCP: Coronacrisis zaait verdeeldheid, overheid moet voorkomen dat vlam in pan slaat
De coronacrisis kan grote verdeeldheid zaaien tussen verschillende bevolkingsgroepen, waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De overheid moet voorkomen dat de vlam in de pan slaat. -
Live met de lijsttrekkers: kijk hier het gesprek met D66-lijsttrekker Sigrid Kaag terug
Vandaag kwam D66-lijsttrekker Sigrid Kaag langs op onze redactie. Van 17.00 tot 18.00 uur ging zij live met lezers in gesprek over de komende Tweede Kamerverkiezingen. Kijk de uitzending hierboven terug. -
1
Na D66 dienen PvdA en GroenLinks zelfde abortusvoorstel in: ‘Ze wilden niet met ons meedoen’
D66 enerzijds en GroenLinks en PvdA anderzijds komen deze week apart van elkaar met voorstellen om de verplichte minimale bedenktermijn van vijf dagen bij abortus af te schaffen. ,,We hebben ze gevraagd, maar ze wilden niet meedoen.”
-
PREMIUM
Khadija Arib onder vuur door anonieme critici: ‘Beeld dat het niet-wetende publiek heeft, klopt voor geen meter’
De populaire Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib krijgt na een harde aanval van anonieme critici ook bijval van Kamerleden. Woensdagmiddag publiceerde RTL Nieuws een verhaal waarin Arib wordt weggezet als ‘manipulatief’. Vijanden willen haar herverkiezing voorkomen. -
OMT-advies
‘Avondklok nodig vanwege feestende jongeren, verder is huidige lockdown genoeg’
Het OMT ziet in haar nieuwste kabinetsadvies, dat vandaag naar buiten is gekomen, geen aanleiding de lockdown aan te scherpen. Waarom denkt het kabinet dan toch over het instellen van een avondklok? Om samenscholing van jongeren tegen te gaan, aldus het advies. -
PREMIUM
Er is (letterlijk) licht aan het einde van de tunnel: het voorjaar komt eraan! Gommers: ‘Dan zijn we er’
Hou vol, er is hoop, hield het AD u voorpaginagroot gisteren voor. O ja? Waar dan? Voor iedereen die het volkomen zat is en gruwt van lockdowns, dit verhaal over de zoektocht naar hoop en ‘leuke dingen’.