Kuzu stopt als partijleider van Denk en stapt volgend jaar uit politiek
Tunahan Kuzu stopt als partijleider van de politieke partij Denk en is niet beschikbaar als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen.
Delen per e-mail
Kuzu blijft zijn werk in de Tweede Kamer wel doorzetten, maar draagt het fractievoorzitterschap over aan Farid Azarkan. Kuzu heeft zijn partij vandaag verteld dat hij na de verkiezingen in maart volgend jaar zal stoppen met de politiek.
Kuzu zegt in een verklaring op Facebook dat hij het bouwen aan een politieke beweging ‘enerverend’ heeft gevonden, maar dat het feit dat hij het gezicht van Denk was ‘een behoorlijke impact op mijn persoonlijke leven heeft.’ De afgelopen tijd is bij zichzelf te rade gegaan of hij de energie en inzet nóg een keer zou kunnen opbrengen. ,,Het antwoord heb ik inmiddels gevonden en mijn besluit staat vast.”
Uit de PvdA
Kuzu werd in 2014 samen met Selcuk Öztürk uit de PvdA-fractie gezet, nadat het tweetal kritiek had geuit op het integratiebeleid van toenmalig PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher. Bij de verkiezingen in 2017 was Kuzu lijsttrekker van Denk, dat met drie zetels de Kamer in kwam.
Azarkan nam in 2018 al eens het fractievoorzitterschap waar, omdat Kuzu en Öztürk het land in gingen om de partij lokaal uit bouwen. Of Azarkan volgend jaar de nieuwe lijsstrekker van Denk zal zijn, moet blijken: de procedure is in handen van het landelijk bestuur van Denk. Öztürk is naast Kamerlid ook partijvoorzitter.
Reacties
Volgens Öztürk heeft Kuzu ‘ontzettend veel gegeven’. ,,Samen zijn we deze strijd begonnen om de stem van de ongehoorden te zijn. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in iets heel moois. Het geluid van Denk is niet meer weg te denken, zowel in de Tweede Kamer, in de steden en in de provincies", stelt hij in een persverklaring.
Ook Azarkan bedankt zijn collega daarin voor zijn inzet: ,,In deze bijzondere periode zal ik met alle energie het fractievoorzitterschap en politiek leiderschap uitvoeren en de idealen van onze beweging verder brengen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Langere lockdown: ‘We hebben geen andere keuze, ook door de Britse variant’
Nederland blijft in lockdown tot en met zeker 9 februari en gaat nog eens serieus kijken naar het instellen van een avondklok. ,,Iedereen zal begrijpen dat er geen andere keuze is. De cijfers dalen niet genoeg en we maken ons grote zorgen om de Britse variant.” -
Asscher wil door als PvdA-lijsttrekker ondanks rol in kinderopvangtoeslagaffaire
Lodewijk Asscher wil door als PvdA-leider, zo schrijft hij in een brief aan alle leden van de partij. Zijn lijsttrekkerschap stond in delen van de partij ter discussie, vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire. -
OMT-advies ‘Avondklok nodig vanwege feestende jongeren, verder is huidige lockdown genoeg’
Het OMT ziet in haar nieuwste kabinetsadvies, dat vandaag naar buiten is gekomen, geen aanleiding de lockdown aan te scherpen. Waarom denkt het kabinet dan toch over het instellen van een avondklok? Om samenscholing van jongeren tegen te gaan, aldus het advies. -
VIDEO Rutte: ‘Ik heb mij zitten verbijten, we hadden eerder kunnen beginnen met vaccineren’
Premier Rutte neemt het zichzelf kwalijk dat de vaccinatiecampagne tegen corona pas deze week begint. ,,Het was beter geweest als ook ikzelf aan de GGD had gevraagd om de systemen klaar te maken voor grootschalige vaccinatie.’’ Hij ‘baalt enorm’ dat Nederland zo’n twee weken achterloopt op andere landen. -
PREMIUM
Zelden verliep een crisis zo rustig
De gemiddelde kabinetsval gaat gepaard met gif dat door de wandelgangen golft. Men maakt elkaar de vreselijkste verwijten en er wordt aan de lopende band karaktermoord gepleegd. Hoe anders gaat het nu.
-
Rutte vindt dat kabinet, ondanks toeslagenaffaire, kan aanblijven
Het kabinet komt dinsdagavond laat bijeen om zich te beraden over de toeslagenaffaire. De spanning in de Rolzaal loopt op. Mogelijk strandt Rutte-3 alsnog in het zicht van de haven. -
VIDEO Veel kiezers mijden de stembus in maart: ‘Dit kan natuurlijk niet’
Zo’n 10 procent van de kiezers zegt in maart niet naar de stembus te gaan als de situatie rond het coronavirus nog net zo is als nu. Toch trekt het kabinet alles uit de kast om de Tweede Kamerverkiezingen gewoon door te laten gaan. -
VIDEO Kabinet overweegt avondklok, maar burgemeesters en politiebonden zijn tegen
In de zoektocht naar extra lockdown-maatregelen is de avondklok een van de laatste opties, melden Binnenhof-bronnen. Al blijft er weerstand bij partijen, burgemeesters en politiebonden. ‘Wie is er nu op straat zo laat?’ Vandaag wordt de knoop doorgehakt.