Landelijke partijen doen bijna overal mee
verkiezingen 21 maartDe landelijke partijen doen in evenveel plaatsen mee aan de verkiezingen voor de gemeenteraad als vier jaar geleden. Kandidaat-raadsleden zijn minder moeilijk te vinden dan werd gedacht.
VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA laten weten dat de meeste van hun lokale afdelingen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. CDA, VVD en PvdA verwachten in meer dan 300 gemeenten mee te doen, D66 wil in 270 gemeenten meedoen, GroenLinks in 230 gemeenten en de SP in 121 gemeenten. De PVV doet in 30 gemeenten mee, zo werd vorige week al bekend.
De cijfers zijn opvallend, aangezien lokale afdelingen van partijen de laatste maanden aangaven grote moeite te hebben om kandidaat-raadsleden te vinden. Er zou weinig interesse zijn de lokale politiek in te gaan. Er werd betwijfeld of de vergoeding voor raadsleden wel hoog genoeg was.
Voldoende kandidaten
Nu blijkt dat de grote partijen er toch in slagen voldoende kandidaten op de been te brengen. D66 en GroenLinks doen zelfs in meer gemeenten mee dan vier jaar geleden. ,,We zijn sinds 2014 stevig doorgegroeid'', zegt woordvoerder Adriaan Andringa van het landelijk partijbureau van D66. ,,Dat betekent dat we in meer plaatsen leden en afdelingen hebben. Door herindelingen zijn er nu in totaal minder gemeenten, maar wij doen relatief op méér plekken mee. Er zullen zo'n tien gemeenten zijn waar in 2014 niet op D66 kon worden gestemd en nu wel."
GroenLinks profiteert van het Jesse Klavereffect. ,,Veel vrijwilligers willen zich op een vastere manier inzetten voor de partij, bijvoorbeeld in een bestuur of op een lijst", zegt Johan Kinnegin van GroenLinks. ,,Op die manier neemt de omvang van lijsten toe."
Alles uit de kast
Politieke partijen hebben nog tot 5 februari de tijd om hun definitieve kandidatenlijsten in te leveren. ,,Wij doen vrijwel overal mee", weet woordvoerder Nelleke Weltevrede van het partijbureau van het CDA nu al. ,,Dat is een hele prestatie. We hebben er hard voor gewerkt."
VVD en PvdA doen op een paar plekken niet meer mee. Zoals in Hardinxveld-Giessendam. ,,Over de hele linie zie je dat het toch wel moeilijk blijkt mensen te vinden die een aanzienlijk aantal uren willen steken in de lokale democratie", zegt Geert van der Varst van de PvdA. ,,Rond de vluchtelingencrisis zijn er in sommige gemeenten raadsleden bedreigd. Ik weet van volksvertegenwoordigers die zeiden: nu ben ik er klaar mee."
Hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen is verrast over het grote aantal gemeenten waar de partijen zeggen mee te doen. Hij vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. ,,De kans bestaat dat sommige afdelingen wel willen maar het niet redden, doordat ze de komende weken tóch niet voldoende kandidaten kunnen leveren. Daardoor kunnen de cijfers lager uitpakken."
Wel ziet Voerman dat de landelijke partijen alles uit de kast hebben getrokken om genoeg kandidaat-raadsleden te werven. Dat gebeurde ook al bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2014. ,,Toen bleek dat partijen vaker buiten de eigen partij op zoek gingen naar kandidaten, om mensen lid te maken en vervolgens te kandideren. Denk aan ondernemers en andere actieve personen binnen een gemeente. Mogelijk is dat nu weer gebeurd."
Premier Rutte zei afgelopen vrijdag dat 'het actieve kader binnen partijen eerder afneemt dan groeit'. Dat geldt in elk geval voor de VVD. ,,Ons ledental is afgenomen", aldus Rutte. ,,Wij zijn heel actief om ervoor te zorgen dat dit weer gaat groeien. Op dit moment is het zo dat wij in staat zijn om in de meeste gemeenten weer mee te doen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Minister Adema weer door het stof over mestregels: had Kamer beter moeten informeren
Landbouwminister Piet Adema erkent dat hij de Tweede Kamer beter op de hoogte had moeten houden van de gang van zaken rond de strengere mestregels waar Nederland van de Europese Commissie aan moet gaan voldoen. Hij had een ‘aanvullend signaal’ moeten geven over de zorgen die daarover leefden in Brussel, vindt hij achteraf. Dat hij dat naliet zegt hij te betreuren. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
bijziendheid
Tweede Kamer: Minder ogen op iPads en smartphones om ‘onzichtbare pandemie’ te stoppen
Kinderen en jongvolwassenen moeten meer naar buiten en het aantal schermuren tot een minimum beperken om ernstige bijziendheid te voorkomen. Daarin moeten scholen en gemeentes meer verantwoordelijkheid nemen, vindt de Tweede Kamer. SP, GroenLinks en Partij van de Arbeid willen onderzoeken of een nieuwe wet mogelijk is. Andere partijen vinden dat er spoedig meer buitenspeellocaties moeten komen.
-
Ook de bajes vergrijst: rolstoeltoegankelijke cellen, liften en bredere deuren nodig
Gevangenissen moeten worden aangepast omdat gevangenen steeds ouder worden. Het kabinet denkt daarbij aan rolstoeltoegankelijke cellen, bredere deuren, liften en les in hoe zij digitaal hun zaken kunnen regelen als ze vrijkomen. -
-
-
Hoeveel mag een bank van ons weten om witwassen te bestrijden? Kamer twijfelt
Een nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld tegen te gaan, zorgt voor kopzorgen in de Tweede Kamer. Er is vrees dat de privacy van onschuldige burgers in de knel komt. -
Rutte tempert verwachtingen: ‘Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken’
Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over het terugbrengen van de asielinstroom naar Europa. ,,Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken”, zei hij vandaag na de ministerraad.