Langere lockdown: ‘We hebben geen andere keuze, ook door de Britse variant’
Nederland blijft in lockdown tot en met zeker 9 februari en gaat nog eens serieus kijken naar het instellen van een avondklok. ,,Iedereen zal begrijpen dat er geen andere keuze is. De cijfers dalen niet genoeg en we maken ons grote zorgen om de Britse variant.”
Delen per e-mail
Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens een persconferentie. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei te hopen dat ‘heel Nederland’ in de herfst gevaccineerd is. Er kan eerder dan verwacht begonnen worden met het vaccineren van verpleeghuispersoneel.
Er is enige hoop dat basisscholen al eerder open kunnen, op 25 januari, zei premier Rutte. En er komt meer financiële verlichting voor ondernemers. ,,We gaan samen naar de eindstreep. Er is met de vaccinatie licht aan het einde van de tunnel en we gaan elkaar helpen daar te komen.”
Hij noemde het niettemin een zware boodschap dat de lockdown verlengd wordt. ,,Het is een tegenvaller. Zeker voor alle ondernemers. En voor alle gezinnen die onder druk staan als thuiskantoor. En voor de jongeren die hun sociale leven nog langer in de pauzestand moeten zetten.”
Toch baart de Britse mutatie van het virus het kabinet extra zorgen. ,,De beelden uit Londen zijn alarmerend en dat is nog zacht uitgedrukt.”
Volgens minister De Jonge kan deze variant van het virus zelfs ‘de overhand krijgen'. In Dronten, Bunschoten en de Rotterdamse wijk Charlois gaan grootschalig coronatests worden gedaan. Inwoners die geen klachten hebben, kunnen zich ook laten testen. Gisteren werd dit ook al ingesteld voor de gemeente Lansingerland, omdat de Britse variant daar rondwaart.
Avondklok
Het kabinet gaat ook nog eens kijken naar of een avondklok toch geen nuttig middel is, begin volgende week moet hierover worden besloten. Het OMT gaat dit nader bekijken. In dat geval zou niemand meer op straat mogen na 20.00 uur 's avonds. Rutte: ,,We weten dat het heel gevoelig ligt, maar inmiddels zijn we geconfronteerd met het feit dat de lockdown wel merkt, maar nog niet genoeg. En we hebben te maken met de Britse variant.”
Rutte: ,,Het is heel ingrijpend en niemand zit er op te wachten. Toch zeggen de deskundigen dat het een effectief middel is tegen thuisbezoek en groepsvorming, met name onder jongeren. We zullen het OMT-advies daarom serieus nemen.”
Rutte hield ook voor dat het aantal besmettingen nu al niet snel genoeg daalt, ook al was er vandaag een lichtpuntje. Voor het eerst sinds begin december zijn er minder dan 5000 nieuwe coronagevallen in een dag gemeld. Tussen maandag- en dinsdagochtend werden 4986 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen werden echter nog wel gemiddeld 7057 mensen per dag besmet.
Brits
Er gaat echter nog steeds veel onzekerheid uit van de Britse variant van het coronavirus dat in de regio Rotterdam post heeft gevat. Het kabinet wil daar nog nadere studie naar voordat het zou besluiten basisscholen te heropenen. Ook Rutte zei zich zorgen te maken om sociaal isolement en leerachterstanden. ,,Daarom willen we de scholen en de kinderopvang weer open, maar alleen als dat veilig kan.”
Voor middelbare scholen gaat overigens de 1,5 meter afstand-regel weer gelden. Dat gaat dan op voor leerlingen die momenteel wél naar school gaan, zoals zij die praktijkonderwijs volgen en examenkandidaten.
Reizen
Rutte zei nog expliciet niet op reis te gaan naar het buitenland ‘tot en met maart'. ,,Elke reis naar het buitenland is een risico, dus ook voor uw omgeving.”
Wel trekt het kabinet de portemonnee voor ondernemers: de al lopende financiële pakketten worden uitgebreid. Nu al verwacht het kabinet zo’n 66 miljard euro aan coronasteun kwijt te zijn, dat wordt dus mogelijk nog meer.
Maatregelen op rij:
-Lockdown verlengd tot 9 februari
-Basisscholen mogelijk weer open op 25 januari als effect Britse variant op kinderen beperkt is
-Op middelbare scholen moet weer 1,5 meter afstand worden gehouden door leerlingen onderling. Het gaat om examenkandidaten die momenteel nog wel naar school gaan, net als sommige vormen van speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs.
-Extra financiële steun voor ondernemers, naast bestaande pakketten
-Advies: tot en met maart niet naar buitenland op reis
-OMT gaat nut en noodzaak van avondklok onderzoeken, dan mogelijk van kracht
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
SCP: Coronacrisis zaait verdeeldheid, overheid moet voorkomen dat vlam in pan slaat
De coronacrisis kan grote verdeeldheid zaaien tussen verschillende bevolkingsgroepen, waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De overheid moet voorkomen dat de vlam in de pan slaat. -
PREMIUM
Partij die ‘gratis bier’ uitdeelt, valt vandaag hard door de mand
Politieke partijen gaan vandaag met de billen bloot. We horen wat hun verkiezingsplannen kosten, wat ze opleveren en welk effect ze hebben op onze leefomgeving. Zoals altijd is er ook dit keer weer gedoe over. -
video
Moet ik de prik nemen als ik al corona heb gehad? En 17 andere vaccinatievragen
Lezers reageerden massaal op de oproep om vragen over het coronavaccin voor te leggen aan experts. We hebben de meestvoorkomende vragen samengevat, en van antwoord voorzien. ,,Twee verschillende vaccins nemen? Zou ik niet doen!’’ -
PREMIUM
AstraZeneca en zijn vaccin: hoe één farmaceut heel Europa tot waanzin drijft
Farmaceut AstraZeneca drijft Europa met zijn coronavaccin tot waanzin. Waarom krijgen wij veel minder vaccins dan de Britten? Hoeveel vaccins zijn er vanuit Leiden naar Engeland verscheept? En wat valt Europa zélf te verwijten? Morgen moet het bedrijf op het matje komen bij het Europees Parlement. -
Osterhaus en Gommers: Daling positief, maar gaat te langzaam
Dat de daling van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames langzaam doorzet is goed nieuws, maar het is volgens Diederik Gommers en Ab Osterhaus nog veel te vroeg om écht positief te zijn. Beide deskundigen hadden gehoopt op een stevigere daling. ,,Het is een moeilijke periode. De waarschuwingen die we krijgen uit Engeland liegen er niet om.”
-
Kabinet onder druk om Nederland wat lucht te geven
Scholieren op de middelbare school mogen zich verheugen op goed nieuws dinsdagavond. Maar verder heeft het kabinet weinig prettige tijdingen te brengen. -
Lijsttrekkersdebat
Rutte en Hoekstra in de clinch over noodzaak toekomstige bezuinigingen
Het is een fabeltje om te stellen dat er komende jaren nooit meer bezuinigd zal worden, zei CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra tijdens het NOS Radiodebat. Mark Rutte (VVD) waarschuwde Hoekstra dan ook de hand op de knip te houden. -
PREMIUM
De loonkloof in het onderwijs gaapt nog steeds
De loonkloof tussen basisschoolleraren en hun collega’s op de middelbare school was hét onderwerp van de formatie in 2017. Maar het gat gaapt nog steeds. Welke partijen willen het dichten en helpt dat eigenlijk tegen het lerarentekort?