Volledig scherm
Minister Arie Slob in gesprek met de bonden voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting © ANP

Leraren in groten getale naar Tweede Kamer, maar Slob komt niet over de brug

Leraren zijn vanmorgen - de dag van de staking - in groten getale naar de Tweede Kamer gekomen, waar wordt gedebatteerd over de begroting van het onderwijsministerie. De publieke tribune van de Tweede Kamer zit al vol, en zelfs de plekken in het Kamergebouw waar leraren kunnen meeluisteren met het debat zijn inmiddels schaars.

Volgens de beveiliging is het raadzaam om niet meer naar het parlementsgebouw te komen. Bij de ingang aan de Lange Poten staan lange rijen, met volwassenen en kinderen.

Op het Plein staat een glazen huis, waar interviews met politici worden gehouden. Daar staat ook een tv, waarop het debat zal worden uitgezonden.

Onderwijzers leggen vandaag het werk neer en demonstreren omdat ze meer geld en waardering eisen van de politiek. Het gaat vooral om structureel geld om de salarissen te verhogen. De eenmalige zak geld die verantwoordelijk minister Arie Slob uittrekt, is daarom onvoldoende volgens de leraren.

‘Mooi pakket’

Onderwijsminister Arie Slob begrijpt dat docenten en schoolleiders ‘het zwaar hebben’, maar hij kan ze niet beloven dat er structureel nog meer geld komt om het personeelstekort en de hoge werkdruk aan te pakken. Er ligt al ‘een mooi aanvullend pakket’, vindt hij.

Het kabinet maakte vorige week bekend dat het de komende jaren in totaal 460 miljoen euro extra uittrekt om tekorten in het basis- en voortgezet onderwijs aan te pakken. Aanvankelijk leken de grootste onderwijsvakbonden daar tevreden mee, maar vandaag wordt toch in het hele land actiegevoerd. 

Slob vindt het ‘teleurstellend’ dat dit voor sommige bonden aanleiding is toch te gaan staken. Met het extra geld kunnen scholen ‘de komende jaren doen wat nodig is’ om lege plekken voor de klas in te vullen.