Lockdown drie weken verlengd, meer financiële steun voor getroffen sectoren
De huidige coronamaatregelen worden verlengd, zeker tot 31 januari, waarschijnlijk zelfs voor drie volle weken. Ook wil het kabinet nog eens het financiële steunpakket uitbreiden voor sectoren ‘die al heel lang gesloten zijn', zeggen ingewijden, bijvoorbeeld de evenementenbranche en de horeca.
Delen per e-mail
Op één punt is nog geen besluit genomen: het primaire onderwijs kan mogelijk wel al eerder weer de schooldeuren openen. Het kabinet wacht nog op informatie over hoe de verspreiding van de Britse mutatie van het virus verloopt onder kinderen. Als dit meevalt, kunnen basisscholen wellicht toch eerder open.
Het kabinet kwam vandaag bijeen in het Catshuis, samen met RIVM-deskundige Jaap van Dissel. De uitkomst is dat er wordt gekoerst op het verlengen van het huidige pakket: dinsdag wordt de knoop doorgehakt.
Dan moeten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens de al geplande persconferentie ook verdere financiële maatregelen aankondigen. De huidige steunpakketten waren al zo vormgegeven dat ze zouden ‘mee-ademen’ met de vraag van bedrijven, maar daar wordt ‘nog een stapje extra in gezet’. Winkels blijven bijvoorbeeld met voorraad zitten. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zei gisteren al dat ‘hoe meer schade er wordt geleden, hoe meer er wordt gecompenseerd’. ,,We kijken wat er voor bepaalde sectoren nog extra moet.”
Nu al verwacht het kabinet zo'n 66 miljard euro aan coronasteun kwijt te zijn, dat wordt dus mogelijk nog meer.
Eerder werd overigens nog gesproken over het verzwaren van de maatregelen, zoals de sluiting van hotels, maar daar lijkt geen sprake van.
De stemming bij het beraad was somber. Gemiddeld raakten er vorige week zo’n 7700 mensen per dag besmet, terwijl het kabinet ‘terug wil’ naar een aantal van maximaal 1200 per etmaal. Bovendien waart de Britse mutatie van het virus rond, die stukken besmettelijker is. Daarnaast is nu ook een Zuid-Afrikaanse variant opgedoken.
Premier Mark Rutte liet vrijdag al weten weinig optimistisch te zijn. ,,We zien nog altijd te hoge besmettingscijfers. De zorg wil weer operaties uitvoeren bij mensen met andere kwalen.”
Mutant
Het kabinet kijkt nadrukkelijk naar omliggende landen. Zo is in Duitsland de lockdown verlengd tot en met 31 januari. Het OMT krijgt vanuit Engeland verontrustende berichten over de Britse mutatie van het virus, zei Diederik Gommers dit weekeinde. ,,De waarschuwingen die we krijgen uit Engeland liegen er niet om’’, aldus de voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care. ,,De mensen daar zeggen: ‘je weet niet wat er op je af komt’. Dat soort berichten kregen we in februari ook van onze collega’s uit Italië.”
Eerder al zei een ander OMT-lid tegen deze site, op voorwaarde van anonimiteit, dat de voortekenen slecht zijn. ,,Zoveel seinen staan op rood. Ik zie het heel somber in.”
Ook viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong zei vandaag tegen AT5 dat de huidige lockdown in ons land moet worden verlengd. ,,Als de lichte daling niet doorzet en tegelijkertijd de Engelse mutatie meer de overhand gaat nemen, dan zit je zelfs eerder aan striktere maatregelen te denken. Het is een spannende tijd, moet ik zeggen.”
Het OMT pleitte eerder voor een avondklok, maar dat idee kreeg te weinig politieke steun.
Vaccinatie
Enige hoop put het kabinet uit de vaccinaties die vorige week zijn begonnen. ,,We zijn niet van de een op de andere dag verlost van het virus. Het is voor mensen individueel van groot belang dat ze het vaccin hebben gekregen, maar voor het land als geheel duurt het echt een tijd voordat we het collectief gaan merken’’, zei Rutte daarover.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ervaren Tjeenk Willink moet als informateur herstart verkenning begeleiden: ‘morgen meer’
Herman Tjeenk Willink (79) gaat als informateur de nieuwe coalitie helpen verkennen. Op verzoek van de zeventien partijleiders is hij vandaag gestart in zijn nieuwe rol. Vanavond had hij zijn eerste overleg met Kamervoorzitter Arib. -
CDA vindt puinruimer: Van Rij tijdelijk voorzitter
Oud-partijvoorzitter Marnix van Rij gaat puinruimen bij het CDA. Hij wordt de nieuwe tijdelijke voorzitter van de partij en wordt bijgestaan door minister Ank Bijleveld, die ‘buitengewoon adviseur’ van het partijbestuur wordt. -
PREMIUM
Kamervoorzitter Khadija Arib lang niet zeker van herverkiezing
Na vijf jaar Kamervoorzitter te zijn geweest wordt Khadija Arib belaagd door twee andere kandidaten. Het runnen van de Kamerorganisatie is een thema dat haar de kop kan kosten. Haar belangrijkste tegenstrever is Vera Bergkamp (D66). Durft de Tweede Kamer voor een nieuweling te kiezen? -
coronavirus
LIVE | Totale aantal besmettingen in tien weken verdubbeld naar 90 miljoen
Het aantal coronabesmettingen in ons land is opnieuw gedaald, maar niet genoeg: de lockdown wordt met drie weken verlengd. Blijven de basisscholen ook langer dicht? Wereldwijd staat het aantal besmettingen nu op ruim 90 miljoen. Volg het laatste coronanieuws in ons liveblog. Het nieuws van de afgelopen dagen lees je hier terug. -
PREMIUM
Teeven: ‘Als Kaag denkt te kunnen regeren met 7 linkse partijtjes moet ze dat maar lekker gaan doen’
Ja, Mark Rutte is wéér beschadigd. Ja, de formatie wordt lastig. Maar de VVD-leider is zeker geen sta-in-de-weg geworden bij de formatie, vinden ze binnen zijn eigen partij. ,,Juist niet”, zegt prominent Neelie Kroes bijvoorbeeld.
-
PREMIUM
De bestuurlijke spierballen van D66: 'Het wordt een machtspartij'
D66 zette zich ooit af tegen regentenpartijen die de baantjes verdelen. Maar de tijden zijn veranderd. Met het Kamervoorzitterschap van Vera Bergkamp nemen de democraten een nieuwe horde. -
Marijnissen (SP) roept partijen op duidelijkheid te verschaffen: ‘Wil je samenwerken met Rutte?’
SP-leider Lilian Marijnissen roept andere partijen om hom of kuit te geven: willen ze wel of niet met Mark Rutte om tafel? ,,De SP doet dat in elk geval niet, dat hebben we in het debat van donderdagnacht wel duidelijk gemaakt.” -
Jongerenpartijen willen geen nieuw kabinet met Rutte
De jongerenorganisaties van zes politieke partijen vinden een nieuw kabinet met Mark Rutte aan het roer geen optie. In een gezamenlijke brief roepen zij hun moederpartijen op die boodschap dinsdag uit te spreken, als ze met Kamervoorzitter Khadija Arib gaan praten over de vastgelopen formatie.