Maatschappelijke diensttijd met vertraging van start
De maatschappelijke diensttijd voor jongeren, een afspraak in het regeerakkoord, gaat in februari 2020 officieel van start. Dat is maanden later dan verwacht: eerder werd nog september 2019 gemeld.
Tijdens de maatschappelijke diensttijd leren jongeren nieuwe vaardigheden en ze doen iets voor een ander. Bijvoorbeeld door te helpen bij de reddingsbrigade en te zorgen voor een veilige zee of strand. Of door ouderen bij te staan met activiteiten in een zorgcentrum.
Deze diensttijd is vrijwillig. De projecten gaan zich richten op jongeren tussen 14 en 27 jaar. Het is de bedoeling dat zij daar minimaal 80 uur aan besteden binnen een periode van zes maanden.
Sinds de zomer van afgelopen jaar lopen door heel Nederland overigens al 75 experimentele projecten, waarvoor tot nu toe bijna 10.000 jongeren zijn geworven. ,,Ik heb daar iets langer de tijd voor genomen", vertelt staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) over de vertraagde officiële start.
Blokhuis: ,,Inmiddels denk ik dat we zoveel informatie hebben dat we op basis daarvan het concept, het ontwerp, heel goed kunnen neerzetten en in februari 2020 van start kunnen laten gaan.”
Erkenning krijgen
Tot nu toe werkt de werving via school of opleiding het best. Zo‘n 38 procent van de deelnemers startte zo met hun diensttijd. Jongeren noemen als hun belangrijkste motivatie om mee te doen dat ze anderen willen helpen en daarvoor erkenning willen krijgen.
Ze willen ook vaardigheden ontwikkelen en zinvol werk doen, hun leven weer op de rit krijgen, grip krijgen op baan of studiekeuze en de kans op succes daarin vergroten. Als het organisaties lukt om hierop aan te sluiten, spreekt dit volgens onderzoek een potentieel van bijna 600.000 jongeren aan.
Samen met jongeren, gemeenten, werkgevers, organisaties en scholen wordt komende tijd verkend of er een landelijk certificaat kan komen, ter waardering van opgedane vaardigheden en kennis.
De diensttijd zou oorspronkelijk al in 2018 ingaan, maar liep meermalen vertraging op.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5 vragen
Kabinet wil óók stop op subsidies fossiele brandstoffen, maar in ander tempo
Actiegroep Extinction Rebellion heeft alweer de volgende blokkade van de A12 in Den Haag aangekondigd, op zaterdag 11 maart. De activisten zeggen terug te blijven komen tot de ‘subsidie voor fossiele brandstoffen’ stopt. Maar kan dat? -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Naamswijziging omstreden ‘dienstplicht’ voor jongeren op lange baan
Het kabinet zit in de maag met de maatschappelijke diensttijd. De animo voor het plan uit het regeerakkoord loopt nog niet over. Op een conferentie zou vandaag een nieuwe naam voor deze nieuwe ‘stage’ worden onthuld, maar dat is op het laatste moment afgeblazen. -
met video
Nederlandse ‘tankbijdrage’ Oekraïne kan uitdraaien op zelf tanks kopen, maar ook op geven van training
Nederland gaat bijdragen aan het leveren van tanks aan Oekraïne, maar hoe die bijdrage eruit komt te zien is nog onduidelijk. Alle opties liggen volgens Haagse bronnen nog op tafel.
-
PREMIUMVerkiezingen 2023
Partijen proberen kiezer voor zich te winnen met peperdure campagnes: ‘Verkiezingen nu niet eerlijk’
Landelijke partijen domineren de provinciale verkiezingen, met grote budgetten voor dure campagnes. Ook in Zuid-Holland is dit merkbaar, waar lokale politici pleiten voor veranderingen om het democratische speelveld weer ‘eerlijk’ te krijgen. -
-
-
met video's
Minister Adema na 'politieke doodzonde': ‘Excuses aan Kamer en vooral aan de boeren’
De nieuwbakken Landbouwminister Piet Adema biedt de Tweede Kamer en ‘vooral de boeren’ zijn ‘excuses’ aan. Hij doet dit omdat hij verzuimde de Kamer te verwittigen over een gepeperde brief waarin hij door Brussel op de vingers werd getikt. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.