Meer koopkracht in 2022 lukt niet: ‘Computer says no’, aldus kabinet
Te laat, technisch te moeilijk, te ingewikkeld voor de computers van de Belastingdienst. Het kabinet zegt dat het niet lukt om de koopkracht van grote groepen Nederlanders voor dit jaar nog te stutten. Alleen voor de laagste inkomens komt nog eens 500 euro extra. De oppositie is boos.
Het is - in de kern - een geval van ‘computer says no’, aldus het kabinet. Dat zocht de afgelopen weken naar een manier om toch nog iets te doen aan de slinkende koopkracht van de middengroep in ons land door de hoge inflatie en energierekening. Maar, zo is de conclusie: dat kan niet meer. Hooguit is er rond Prinsjesdag iets mogelijk voor het komende jaar. Maar tot die tijd: nee.
Volgens minister Sigrid Kaag (Financiën) is er een keur aan obstakels. Het bevriezen of verlagen van huren ‘is in de praktijk niet meer mogelijk’. Het hervormen van energiecontracten ‘vergt’ een tijdrovende ‘stelselwijziging’. Verlagen van collegegeld? Neen. ‘Niet mogelijk’. Verhogen minimumloon: idem. De computers van de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank, maar ook het UWV zijn simpelweg al te zwaar belast en daardoor niet wendbaar meer. ,,We willen dolgraag, maar het kan niet”, aldus premier Mark Rutte.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Wel is er dit jaar iets mogelijk voor de allerarmste Nederlanders, zei Rutte. Voor die groep werd eerder al 800 euro per gezin uitgetrokken, dat bedrag wordt nog eens opgehoogd met 500 euro. In totaal trok het kabinet 6,5 miljard uit om de koopkrachtsval van álle Nederlanders te verzachten.
Steun van oppositiepartijen
Maar de oppositie in de Tweede Kamer is boos, bleek vanavond in een debat over het vraagstuk. En dat is ook het kabinet tot zorg. Want steun van enkele oppositiepartijen is nodig in de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid heeft, om de financiële plannen überhaupt door de senaat te krijgen.
Zo vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver het te mager. ,,Ik vind het teleurstellend. Ik vind het schaamteloos. We hebben het over 2,5 miljoen gezinnen die dit jaar niet kunnen rondkomen. U heeft niet alles op alles gezet om te kijken wat mogelijk is, want het capaciteitsprobleem is bij alle opties onverantwoord.”
Hij kondigde daarom aan dat hij tegen de begroting van Sociale Zaken gaat stemmen. Als zijn fractie in de Eerste Kamer dat voorbeeld volgt, valt diens partij dus af als het gaat om het vergaren van een meerderheid voor de coalitiepartijen.
Ook Geert Wilders heeft geen goed woord over voor het kabinet: ,,We staan hier gewoon voor piet snot. Het kan allemaal niet. Er kan helemaal niets. Naja, wat doen we hier dan? Het kabinet steekt een dikke middelvinger op naar alle partijen hier. Laten we naar huis gaan.”
Rutte: ,,We willen in augustus echt kijken naar volgend jaar. Ook naar maatregelen die ieder jaar terugkeren, daar hebben mensen meer aan. Maar er kan momenteel nog voor dit jaar gewoon niet veel. Het zou onverantwoord zijn de uitvoeringsdiensten verder te overladen met taken. We hebben pakketten aangenomen die aan de bovenkant zitten in vergelijking met de rest van Europa. Maar we kunnen helaas niet alles oplossen.”
Volgens Lilian Marijnissen ontbreekt het kabinet het aan creativiteit. ,,We kunnen in debat binnen 1,5 uur akkoord geven voor de aankoop van extra straaljagers en drones voor meer dan een miljard euro. En dan zou er nu niks kunnen?”
Rutte: ,,Dat is echt appels met peren vergelijken. Zo’n aankoop vergt een telefoontje naar Amerika, maar vraagt niets van onze uitvoeringsdiensten. Dat is echt iets anders.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
EU-Ombudsman boos: Von der Leyen is Pfizer-sms’jes kwijt
Bij Rutte was het een oude Nokia met weinig sms-opslagcapaciteit, bij Commissievoorzitter Von der Leyen is de oorzaak onduidelijk, maar ook bij haar is een reeks oude tekstberichtjes onvindbaar. ,,Dat kan niet, dat is wanbeheer”, zegt een boze EU-Ombudsman Emily O’Reilly. ,,Het publiek moet toegang hebben tot werkgerelateerde tekstberichten.” -
PREMIUM
Ministers proberen op afstand de geest weer in de fles te krijgen: ‘Er is heel veel overleg’
Terwijl boeren barbecueën op de snelweg, probeert de ene na de andere minister de geest weer in de fles te krijgen. Vooral van afstand dan, want Den Haag is massaal met reces. Al belt Rutte gewoon door. -
MET VIDEO
Rutte: Geen 500 euro extra voor middenklasse, technisch te lastig
Het kabinet gaat dit jaar toch geen extra geld meer uittrekken om de koopkracht van miljoenen Nederlanders te stutten. Het idee was de middenklasse een kontje te geven door iedereen die zorgtoeslag ontvangt, zeker 4,5 miljoen Nederlanders, eenmalig 500 euro te schenken. -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan?
-
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
Eerste Kamer stemt in met omstreden CETA-handelsverdrag met Canada
De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het CETA-handelsverdrag tussen Nederland en Canada. Hiermee komt er een einde aan een lange discussie over het wel of niet invoeren van het omstreden verdrag. Uiteindelijk bleek het de PvdA te zijn die het verdrag over de streep trok. -
podcast
De gascrisis is erger dan wordt voorgespiegeld en de VVD krijgt last van ‘Neelie-gate’
Hoe het kabinet ook sust: de gascrisis dreigt ons in enorme problemen te storten. Wie ook problemen heeft is Neelie Kroes, met haar heimelijke lobby voor Uber. Maar waarom is de VVD zo stil over de strapatsen van haar erelid? En wat staat het kabinet te wachten als de Kamer straks terugkeert van reces?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer