Miljoenen tegen drugssmokkel: ‘slimme’ camera’s op havens en vliegveld
Het kabinet trekt 13 miljoen euro extra uit in de strijd tegen internationale drugssmokkel. Het geld wordt besteed aan onder meer ‘slimme camera’s’ op havens, Schiphol en andere cruciale logistieke knooppunten.
De slimme cameratechniek scant de ogen, het gezicht of de stem van medewerkers op die plekken, zodat alleen zij toegang krijgen tot bijvoorbeeld de opslag of plekken waar goederen aankomen. Het gaat onder meer om luchthaven Schiphol, de haven van Rotterdam, de logistiek rond de bloemenveiling en havens in Zeeland, Brabant en Amsterdam.
Drugssmokkel via Nederland is ondanks investeringen van het vorige kabinet nog steeds een gigantisch probleem. Vorig jaar nog werd er voor ruim 70.000 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, met een straatwaarde van 5 miljard euro.
En dat is nog buiten de productie van bijvoorbeeld synthetische drugs in Nederland, waarvan de waarde in 2017 op 18,9 miljard euro werd berekend, vergelijkbaar met de jaaromzet van een bedrijf als Philips.
Volgens minister Dilan Yesilgöz (Justitie, VVD) ligt de nadruk van de smokkelaanpak bij het beveiligen van de vijf grootste logistieke knooppunten van ons land. ,,Dat wij zo goed bereikbaar zijn en handel drijven met de hele wereld, komt criminelen ook goed uit. Met hun drugshandel verdienen ze goud geld en deinzen nergens voor hun terug. Dit is onaanvaardbaar.”
In het vorige kabinet zei toenmalig minister Grapperhaus dat Nederland de aanpak van de drugsscene had verwaarloosd in het tiental jaren ervoor. Er werd daarom extra geld vrijgemaakt. Ook dit kabinet investeert 434 miljoen euro extra, zo werd eind vorig jaar al besloten. Yesilgöz: ,,We willen niet alleen tegengaan dat kilo’s drugs ons land binnenkomen via onze open economie en havens, maar ook voorkomen dat deze hun weg vinden naar de rest van Europa en elders in de wereld.”
De inzet van camera’s die persoonlijke kenmerken (biometrie) als ogen en gezichten kunnen scannen, was eerder een aanbeveling na onderzoek naar drugssmokkel. Drugssmokelaars betalen corrupte beambten soms voor hun toegangspassen tot terreinen, constateerde de Erasmus Universiteit in onderzoek. Bij biometrische controles wordt dat onmogelijk.
Voor de Rotterdamse haven komt 5,1 miljoen beschikbaar, voor Schiphol 3,4 miljoen euro, havens in Zeeland, Brabant en Amsterdam krijgen 4 miljoen. Ook wordt er geld uitgetrokken om medewerkers te trainen in het ‘herkennen’ van criminele activiteiten, of te melden als ze door hen worden benaderd.
Goede investering in de strijd tegen internationale drugssmokkel?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMinterview
Ilona Lagas naar Eerste Kamer: ‘Binnen BBB zijn mensen die een goede premier kunnen zijn’
-
PREMIUM
Enquête corona-aanpak kent valse start, Kamer kritisch: ‘wappieclub’ en ‘niet ons probleem’
De parlementaire enquête naar de corona-aanpak dreigt op een mislukking uit te lopen. Partijen hebben weinig trek om iemand af te vaardigen voor de beladen megaklus van drie jaar, ook klinkt er kritiek op de onderzoeksopzet, die te eenzijdig zou zijn. -
Hogere bonus voor gemeenten die snel asielplekken aandragen
De nadere uitwerking van de zogeheten spreidingswet is nu toch af. Met de wet wil het kabinet asielzoekers eerlijk over het land verdelen en gemeenten die opvang weigeren kunnen dwingen. De wet kent een bonusbeleid voor snel handelende gemeenten. -
Met video
Greenpeace haalt uit naar kabinet na uitblijven landbouwakkoord: ‘Geloofwaardigheid staat op het spel’
Het voor ‘de zoveelste keer uitstellen’ van het landbouwakkoord is ‘teleurstellend, maar helaas niet verrassend’, reageert Andy Palmen, directeur bij Greenpeace. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
Minister De Jonge waarschuwt voor oplopende woningnood
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer