Volledig scherm
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid © ANP

Minister: appverbod op fiets in begin extra handhaven

Het appverbod op de fiets, dat op 1 juli ingaat, moet in het begin extra worden gehandhaafd. Dat vindt minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) en hij wil daarover met de politie in gesprek.

De bewindsman noemt het gebruik van de smartphone op de fiets gevaarlijk. Het handhaven moet op een zodanige manier gebeuren dat het goed effect heeft, aldus Grapperhaus. ,,Dit is een norm die we nu heel duidelijk aan het stellen zijn.’’

De boete voor het gebruik van een mobieltje op de fiets wordt 95 euro. De maatregel moet het aantal verkeersslachtoffers terugdringen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer) zei eerder over het aankomende appverbod op de fiets: ,,Wanneer je je in het verkeer begeeft moet je je aandacht erbij houden. En niet bezig zijn met je mobiele telefoon.’’

Boete

Sinds 2002 is het verboden een telefoon vast te houden tijdens het besturen van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig. In 2009 kwam dat verbod er ook voor snorfietsen. Een automobilist die wordt gepakt met een mobiel in de hand moet 240 euro boete betalen. 

Gemiddeld gebruikt nu 49 procent van de Nederlandse consumenten hun mobiele telefoon terwijl ze fietsen. In de leeftijd van 18 tot 24 jaar is zelfs driekwart met hun mobiel bezig op de fiets, aldus onderzoek van Deloitte, dat afgelopen november verscheen.

In september werd het verbod al aangekondigd: