Minister Bruins diep door het stof na onhandige uitspraak over depressieve kinderen

videoMinister Bruins (Medische zorg) heeft vanmiddag uitgebreid zijn excuses gemaakt voor een onhandige uitspraak over jongeren die kampen met depressieve klachten. 

Kinderkoning Yusuf Khalid (14) deed vanmorgen in zijn‘ troonrede’ in de Ridderzaal een oproep meer te doen voor en met depressieve jongeren. Het AD vroeg de VVD-minister om een reactie. 
,,Ik ben geen arts, maar misschien is wat minder op telefoons en tablets kijken een begin?” zei minister Bruins. ,,Meer met elkáár praten.” Zijn eigen kinderen zijn - ‘gelukkig’ - soms maar een kort moment depressief. ,,Als ze een slecht cijfer halen bijvoorbeeld.”

Bruins gaf nog wel aan heel goed te begrijpen over welke groep jongeren koning Yusuf het heeft, maar toch kreeg hij de wind van voren op sociale media. Twitteraars noemden zijn uitspraak ‘een lullige opmerking’, ‘bedroevend slecht’ en ‘onvergeeflijk’.  

Spijt

Gevraagd naar zijn uitspraken ging Bruins direct diep door het stof. ,,Ik wil natuurlijk helemaal niemand op zijn ziel trappen of beledigen. Ik vind het heel vervelend als ik dat gedaan heb. Het is niet iets om te bagatelliseren.’’ Bruins wilde juist aangeven dat er aandacht voor het probleem moet zijn. ,,Ik heb me ongelukkig uitgedrukt en daar heb ik spijt van. Daar wil ik sorry voor zeggen.’’

Eerder kwam Bruins in opspraak en kreeg hij kritiek van de Tweede Kamer omdat hij het failliete MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen ‘een stapel stenen’ noemde die hij niet hoefde te redden.  

Volledig scherm
Minister Bruins tijdens Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal. © ANP