Minister en NVJ pal achter Nederlandse cartoonist
Als Turkije een rechtsverzoek bij Nederland zou indienen om de vrijheid van meningsuiting van kunstenaars en cartoonisten in te perken, dan verzet de regering zich daar als één blok tegen. Dat zegt minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vanmiddag in de Kamer. Van uitlevering van een Nederlandse cartoonist kan in zo'n geval geen sprake zijn.
Vrijheid van meningsuiting staat hier zeer hoog aangeschreven
Grapperhaus reageerde vanmiddag op vragen van VVD-Kamerlid Sven Koopmans over het nieuws dat de Nederlandse Cartoonist Ruben. L. Oppenheimer door Twitter is verzocht een spotprent van Erdogan, die hij al in april tekende, te verwijderen. Daarbij werd verwezen naar een gerechtelijke uitspraak van een Turkse rechtbank, die de afbeelding als 'belediging van Erdogan' ziet. Oppenheimer plaatste de spotprent online met als bijschrift: 'Erdogan is GEEN geitenneuker'.
De bewindsman benadrukt wel dat hij er in dit geval niet over gaat. ,,Twitter is een Amerikaans bedrijf en zal via de Amerikaanse autoriteiten moeten worden benaderd. Het is dus eigenlijk niet aan mij om zo'n opdracht van de Turkse rechtbank te beoordelen."
Toch voelt de minister zich genoodzaakt zich uit te spreken over de kwestie ,,Wij voeren verzoeken die indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting niet uit. Van uitlevering van een Nederlandse cartoonist kan geen sprake zijn." Mocht er toch een rechtsverzoek komen, dan wordt dat met behulp van de Nederlandse wet bekeken. ,,En vrijheid van meningsuiting staat hier zeer hoog aangeschreven", aldus Grapperhaus, die de kwestie ook zal gaan bespreken met de minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. De Kamer ziet het liefst dat Zijlstra de Turkse autoriteiten aanspreekt over de zaak.
Niet buigen
Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) benadrukt de vrijheid van meningsuiting en dringt er bij Twitter op aan geen gehoor te geven aan het Turkse verzoek. ,,We hopen en gaan ervan uit dat Twitter de rug recht houdt en het recht laat prevaleren boven dit verzoek van Turkije'', aldus Thomas Bruning, algemeen-secretaris van de journalistenvakbond.
Mager
Ik zie het liefst dat Grapperhaus of zijn collega Zijlstra protest aantekent tegen deze gang van zaken
Oppenheimer is blij met de steun, maar vindt tegelijkertijd dat Grapperhaus niet ver genoeg gaat. ,,Ik had heel erg het idee dat de minister geen haarbreed meer wilde zeggen dan dat hij moest zeggen. Hij heeft juridisch netjes binnen de kaders geantwoord”, aldus de cartoonist, die grinnikend opmerkt dat hij graag een retweet van de cartoon door de bewindsman had gezien. ,,Ik zie het liefst dat Grapperhaus of zijn collega Zijlstra protest aantekent tegen deze gang van zaken. Er is maar heel mager diplomatiek contact tussen Nederland en Turkije, en dat heeft ook een reden natuurlijk.”
Ondanks dat de kwestie formeel tussen Turkije en Twitter speelt, ervaart Oppenheimer naar eigen zeggen wel de gevolgen. ,,Ik krijg op dit moment alle Erdogan-trollen achter me aan”, aldus de cartoonist, die niet in details wil treden. ,,De autoriteiten houden zich daar mee bezig.” Oppenheimer vindt dat hier wel degelijk een taak van de minister ligt. ,,Hij moet in de gaten houden of Erdogans volgelingen door opruiing vanuit Istanboel en Ankara dingen doen waar het Openbaar Ministerie mee aan de slag moet.”
Oppenheimer, die desalniettemin ‘van links naar rechts’ steunbetuigingen heeft gekregen van de politiek, benadrukt dat er vaker conflicten zijn met Turkije. ,,Het gaat niet om een akkefietje met Albanië of Tajikistan. Het gaat om een land waarmee Nederland en Europa al langer mee in de clinch ligt. Ik zou het van ballen vinden getuigen als de politiek niet alleen in tijden van verkiezingen stevig optreedt, maar ook wanneer er net een nieuw kabinet geformeerd is."
Dat de cartoonist vandaag opnieuw een cartoon wijdt aan de zaak, moet niet gezien worden als een persoonlijk statement. ,,Het is heel simpel: dit was het belangrijkste nieuws van gisteren. Ik kijk daar heel sec naar.”
Vervolging
Aanleiding voor de prent was Erdogans aangifte tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann, die hem in een satirisch programma onder meer een geitenneuker had genoemd. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken eiste de vervolging van de satiricus, maar het Duitse Openbaar Ministerie besloot Böhmermann niet te vervolgen omdat de beledigingen in het gedicht volgens haar onder 'artistieke vrijheid' vielen.
Oppenheimer is niet van plan de cartoon te verwijderen, liet hij gisteravond al aan deze redactie weten. ,,Ik doe voorlopig niets. Ik heb mijn licht opgestoken bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten, waarvan ik lid ben. Die zegt dat ik geen actie hoef te ondernemen tot er een aangetekende brief op de mat valt. Voor de zekerheid heb ik in Den Haag nagevraagd of Nederland een uitleveringsverdrag heeft met Turkije. Dat blijkt er te zijn, maar geldt niet voor lichte zaken zoals spotprenten."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederland overweegt Duitse tanks te kopen voor slagveld Oekraïne
Het kabinet overweegt Duitse tanks te kopen voor het Oekraïense slagveld. Het gaat om de achttien tanks die de Nederlandse krijgsmacht nu leaset van Duitsland. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Minister en Tweede Kamer willen meer aandacht voor Holocaust op school
Scholen moeten meer aandacht geven aan de Holocaust. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat na onderzoek waaruit blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Minister Wiersma (Onderwijs) wil ‘steviger inzet'. -
PREMIUMbijziendheid stijgt
Mogelijk toch einde aan smartphone in de klas: ‘Ik stop pas als dit geregeld is’
De invoering van een landelijk verbod op smartphones in het klaslokaal lijkt toch weer op tafel te liggen. Diverse politieke partijen broeden nog op een ban, maar willen eerst met het onderwijs in gesprek. Het aantal schermuren moet drastisch omlaag om de kans op ernstige bijziendheid bij kinderen en jongvolwassenen te voorkomen, stellen experts. -
D66 geeft tonnen uit aan juridische strijd binnen de partij
D66 heeft tonnen uitgegeven aan juridische kosten. Een drietal zaken binnen de partij, waaronder de affaire-Van Drimmelen, kostten de partij ruim 350.000 euro.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
1
CDA'er Raymond Knops vertrekt uit Kamer en wordt lobbyist
CDA’er Raymond Knops vertrekt uit de Tweede Kamer. De voormalig-minister en staatssecretaris gaat naar de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Hij wordt voorzitter van de lobbyclub. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.