Ministerie steggelt met Deloitte over dreigende vertraging onderzoek mondkapjesdeal
Het onderzoek naar de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden dreigt vertraging op te lopen. Onderzoeksbureau Deloitte stelt dat ministeries niet snel genoeg met gegevens over de brug komen.
In een brief aan het ministerie van Volksgezondheid (VWS) waarschuwt Deloitte dat nog niet alle relevante data zijn overgedragen. ‘Zonder - tijdige - data-overdracht kunnen wij niet over de benodigde Informatie beschikken om het onderzoek binnen de gewenste termijnen af te ronden’, schrijft het bureau. Het eerste deelonderzoek zou op 27 juni opgeleverd moeten worden.
Volgens Deloitte zijn de gegevens die het bureau heeft gekregen niet altijd goed uitleesbaar. Zo zijn data niet verstrekt in het originele bestandstype of zijn ze ‘gefilterd en/of gelakt’. ,,Dit leidt ook tot meer werk om te kunnen achterhalen of wij inmiddels daadwerkelijk over alle data beschikken”, aldus Deloitte.
VWS is 'verbaasd’
De brief blijkt te zijn verstuurd op 12 april en is vandaag door VWS met de Kamer gedeeld. In het bericht aan de Kamer zit ook het antwoord aan Deloitte van secretaris-generaal Marcelis Boereboom, dat vandaag naar Deloitte is gestuurd.
De hoogste ambtenaar van VWS spreekt in de reactie zijn verbazing uit over de klachten van Deloitte. Volgens Boereboom heeft Deloitte zelf lang nagelaten om aan VWS een ‘sluitend procesvoorstel’ te overhandigen, waarin staat hoe Deloitte met de gegevens om zou gaan. VWS heeft vervolgens zelf ‘formaliteiten moeten inregelen’, zodat bijvoorbeeld privacyregels en informatieveiligheid gewaarborgd zijn. Dit heeft het ministerie ‘veel extra menskracht, tijd en middelen gekost’ dan waarop was gerekend.
Ook wijst Boereboom dat het onderzoek de gehele maand november ‘beïnvloed’ is door een datalek bij Deloitte, ‘te weten het verloren notitieboek van een van de onderzoekers’. Daarnaast schrijft Boereboom terug dat de deadline die Deloitte had gesteld aan gegevensdeling niet met de betrokken ministeries is gedeeld.
Geen gehoor
Deloitte doet in de brief een aantal verzoeken aan het ministerie om meer en betere informatie te verschaffen. Maar VWS geeft aan de meeste verzoeken geen gehoor. Zij zouden indruisen tegen afspraken die eerder met Deloitte zijn gemaakt.
Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) meldt de Kamer dat zij op 10 mei in gesprek gaat met Deloitte over de voortgang van het onderzoek. Zij zegt zich intussen maximaal te zullen inspannen ‘om ervoor te zorgen dat het onderzoeksbureau alles op alles zet om deze resultaten zo tijdig als mogelijk voor het aankomende zomerreces op te leveren’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMOnder politici
Van WOZ-aanslag tot parkeerbon: bezwaarmaak-industrie laat overheid finaal vastlopen
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM'gokbaas' van het land
Jackpot voor de Staat: 123 miljoen euro winst op gokken, maar verslaving groot probleem
De Nederlandse overheid is een van de grootste gokbazen van ons land met onder meer de Staatsloterij, Toto, en Krasloten. Ooit was het idee dat daardoor beter zicht kon worden gehouden op gokverslaving, maar door nieuwe aanbieders raakt dat doel uit zicht. -
PREMIUM2
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
De Afrikaanse reus ontwaakt: in 2050 zijn er 2,4 miljard Afrikanen op het continent, twee keer zoveel als nu. Zonder Afrikaanse bodemschatten kan Europa zijn klimaatambities wel vergeten. Hoog tijd dus voor een Afrikastrategie, dacht het kabinet. Die ligt er nu, maar zijn we nog wel op tijd? En hoe doe je zaken met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten en al wurgcontracten hebben gesloten met China? -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
Steun in senaat voor stikstofmiljarden lijkt ver weg
-
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
podcast
Ook Rutte in zijn vieze Saab krijgt het niet voor elkaar
Ook 24 uur onderhandelen bracht geen landbouwakkoord , terwijl het o zo nodig is in de stikstofaanpak dat boeren en kabinet op een lijn komen. Wat nu? En hebben minister Sigrid Kaag (Financiën) en haar collega’s de boekhouding van de overheid wel op orde?