Missie kabinet geslaagd: scholen vrijwel rookvrij
Nagenoeg alle onderwijsinstellingen (97 procent) hebben inmiddels een geheel rookvrij onderwijsterrein, blijkt uit nieuw onderzoek. Bij de overige scholen zijn de gebouwen en het schoolplein gedeeltelijk rookvrij.
Delen per e-mail
Het rookverbod voor onderwijsterreinen is op 1 augustus 2020 van kracht geworden. Dat betekent dat er nergens meer gerookt mag worden. Onderwijsinstellingen zijn verplicht het rookverbod aan te duiden en te handhaven. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op de naleving. Overtreders krijgen eerst een waarschuwing en bij herhaling een boete.
De ban wordt keurig nageleefd, toont recent onderzoek in opdracht van het Trimbos-instituut, in samenwerking met Dienst Uitvoering Onderwijs, aan. Zo is in het primair onderwijs 98 procent van de onderwijsterreinen rookvrij, 2 procent is dat gedeeltelijk. Gedeeltelijk rookvrij betekent dat er in het algemeen niet gerookt mag worden maar er nog wel een aangewezen rookplek is.
In het voortgezet onderwijs is 97 procent geheel rookvrij, de overige 2 procent is gedeeltelijk rookvrij. In het mbo is 95 procent van de onderwijsterreinen geheel rookvrij, 4 procent gedeeltelijk en 1 procent nog niet rookvrij. Het hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs zijn eind 2020 voor het eerst onderzocht, die zijn 92 procent (hbo) en 93 procent (wo) geheel rookvrij en voor de rest gedeeltelijk rookvrij.
Ik ben erg blij te zien dat er forse stappen zijn gezet. Daarom wil ik het onderwijsveld complimenteren met de inzet
Wetgeving heeft geholpen
Opmerkelijk: bijna de helft van de ondervraagde schoolleiders, teamleiders en docenten in het mbo en bijna twee derde van het hbo/wo geeft aan dat ze géén rookvrij onderwijsterrein zouden hebben ingesteld als de wettelijke plicht er niet was geweest. Bij deze onderwijsvormen heeft de wetgeving dus geholpen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat inmiddels vrijwel alle onderwijsinstellingen bekend zijn met de wettelijke verplichting van het rookverbod. Alle instellingen buiten het primair onderwijs geven wel aan dat leerlingen, studenten en personeelsleden nu simpelweg buiten het onderwijsterrein roken.
Staatssecretaris Blokhuis (Preventie): ,,Ik ben erg blij te zien dat er forse stappen zijn gezet. Daarom wil ik het onderwijsveld complimenteren met de inzet. In het bijzonder merk ik op dat het mbo van 14 procent naar 95 procent rookvrij is gegaan. Dat vind ik een lovenswaardige prestatie. Maar ook de andere onderwijsinstellingen hebben hun best gedaan om een mooi resultaat neer te zetten.”
Met hulp van het Trimbos worden ook de laatste instellingen geholpen om hun onderwijsterrein geheel rookvrij te maken. Eind 2021 zal bij een nieuwe meting blijken of dat is gelukt.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Kleine partijen op de koffie bij Tjeenk Willink: Rutte-blokkade vertoont scheurtjes
Informateur Herman Tjeenk Willink wil de mislukte kabinetsvorming vlottrekken volgens zijn eigen methode: lange gesprekken, meer inhoud, minder ‘poppetjes’. Maar diverse partijleiders zetten op dag één van de nieuwe verkenning de deur voor een eventuele samenwerking met VVD-leider Rutte alweer op een piepklein kiertje. -
Dit besluit het kabinet vandaag: bso's maandag open, verder geen snelle versoepelingen
De hoop dat Nederland al van meer vrijheid kan proeven vanaf 21 april is vervlogen: het kabinet houdt de voet op de rem tot 28 april. Onder voorwaarden kunnen dan terrassen en winkels meer open, maar alleen als de piek van de derde golf inderdaad voorbij is. Wel kunnen de buitenschoolse opvangverblijven vanaf maandag weer helemaal open. -
PREMIUM
Formatie muurvast na ‘snelle conclusie’ ChristenUnie in wat bezinningsweekend moest zijn
Nu de ChristenUnie de deur naar nog eens regeren met Mark Rutte dichtgooit, wordt de formatie wel heel gecompliceerd. De ‘snelle conclusie’ van de kleinste regeringspartij zorgt voor ergernis. Andere partijen wachten nu af. -
Peiling De Hond: ‘VVD verliest zes zetels als er nu verkiezingen zouden zijn’
Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de VVD zes zetels minder krijgen dan de partij in maart tijdens de verkiezingen behaalde, namelijk 28 in plaats van 34. Dat stelt Maurice de Hond. Als er een Lijst Pieter Omtzigt zou zijn, dan zou die 27 zetels krijgen. De opiniepeiler ondervroeg vrijdag en zaterdag bijna 4000 mensen. -
Regering nog in gesprek met Brussel over steun KLM
De Nederlandse regering is nog steeds in gesprek met de Europese Commissie over de voorwaarden voor verdere staatssteun aan KLM. Dat bevestigt het ministerie van Financiën. Zondag werd bekend dat de Franse regering al wel een akkoord heeft bereikt over een door de staat gesteund herfinancieringspakket om Air France door de coronacrisis te helpen.
-
VIDEO
Tjeenk Willink gooit het roer om: dunner regeerakkoord, niet praten over poppetjes
Het volgende kabinet moet een aanzienlijk dunner regeerakkoord schrijven, zodat de ‘oppositie niet buitenspel komt te staan’. Dat heeft de nieuwbakken informateur Herman Tjeenk Willink gezegd bij de start van zijn opdracht. Hij gooit duidelijk het roer om, bleek tijdens zijn persconferentie. -
VIDEO
Coronapiek in zicht, opkomst Braziliaanse P1-variant wel ‘zorgwekkend’
De komende weken bereikt Nederland de piek van de derde golf, denken rekenmeesters van het RIVM. Daarna zijn pas versoepelingen mogelijk. De deskundigen kijken wel met argusogen naar de Braziliaanse P1-variant, die tot 49 procent besmettelijker lijkt te zijn. Nu wordt nog slechts 1,5 procent van de infecties in Nederland veroorzaakt door deze mutant. -
video
Burgemeesters tegenover kabinet in terraskwestie: ‘Neem een gecalculeerd risico’
Studenten kunnen vanaf 26 april weer deels fysiek onderwijs volgen, melden Haagse bronnen. Andere verruimingen gaan pas op z’n vroegst 28 april in. Burgemeesters willen al eerder meer ruimte voor terrassen en buitenlocaties, maar volgens het kabinet zit dat er nu niet in.