Na verworpen wet over referendum volgt de zoveelste poging het te regelen
Voor de zoveelste keer spreekt de Tweede Kamer vandaag over de invoering van een referendum. Het moet burgers de mogelijkheid geven een besluit van de Tweede Kamer of een gemeenteraad terug te draaien.
Een wetsvoorstel om kiezers de mogelijkheid te geven al door de politiek genomen besluiten terug te draaien, werd afgelopen juni nog verworpen door de Tweede Kamer. Sindsdien is er niets veranderd, toch besloot SP-Kamerlid Renske Leijten het voorstel meteen nog een keer in te dienen.
Volgens Leijten is een referendum een manier om ‘politici beter te laten luisteren’. ,,Te veel mensen voelen zich in de steek gelaten door de politiek en overheid.’’ Uit een peiling die de SP zelf heeft laten houden, blijkt dat 73 procent van de ondervraagden voorstander is van de invoering van een correctief referendum.
Meerdere rondes
Ook in de Tweede Kamer is er nu een meerderheid voor die wet, net als afgelopen juni overigens. Maar omdat voor invoering van een referendum de grondwet moet worden gewijzigd, moet zo'n besluit in twee rondes worden genomen. Nadat de Tweede en Eerste Kamer er mee hebben ingestemd, moet er na verkiezingen nog een keer door een twee derde meerderheid in beide kamers vóór worden gestemd.
En daar ging het vorig jaar mis. Op zes zetels na werd een twee derde meerderheid in de Tweede Kamer niet gehaald. VVD, CDA, SGP, Volt en Denk waren tegen.
Dat Leijten zo snel weer een nieuwe poging doet, doet ze dan ook met het oog op de Kamerverkiezingen die vooralsnog gepland staan voor maart 2025. Ze vertrouwt er op dat het lukt om voor die tijd een ‘gewone’ meerderheid te halen in beide kamers. Geen van de partijen is in de tussentijd van mening veranderd. Na de volgende verkiezingen hoopt ze dat het voorstel wél de benodigde twee derde van de stemmen haalt.
Of dat gebeurt, is nog zeer de vraag. Volgens SGP’er Roelof Bisschop zou het ook een slecht idee zijn als het referendum er komt. ,,Het referendum is geen oplossing voor het probleem dat dit wetvoorstel wil oplossen.’’ SP stelt namelijk dat een correctief referendum het vertrouwen in de politiek weer kan verbeteren. Daar is Bisschop het niet mee eens. ,,Als je kiest voor vertegenwoordigende instanties, zorg er dan voor dat dat functioneert. Dan heb je geen referendum nodig. Burgers moeten voelen dat ze gehoord worden.”
De zoveelste in een lange rij
Het voorstel van Leijten is de zoveelste in een lange rij voorstellen voor invoering van een referendum. In 1999 strandde de invoering van een correctief referendum in de Eerste Kamer. Tijdens de bewuste Nacht van Wiegel werd net geen twee derde meerderheid gehaald, waarna het toenmalige kabinet bijna viel.
Daarna werd er nog wel een wet aangenomen die een zogeheten raadplegend referendum mogelijk maakte. Dat was een referendum waarbij de grondwet niet hoefde te worden aangepast en waarvan het kabinet de uitslag ook naast zich neer kon leggen. Die mogelijkheid werd in 2018 uit de wet gehaald. Een voorstel om een correctief referendum in te voeren sneuvelde daarna nog twee keer.
Leijten vindt dat het nu maar eens moet gebeuren. Ze wijst er op dat er de afgelopen honderd jaar drie staatscommissies zijn geweest die hebben geadviseerd een referendum in te voeren. ,,De staatscommissie zegt dat het een goed idee is, een aanvulling op de democratie. Een meerderheid van de bevolking is voor. Nu de politiek nog.’’
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom de Provinciale Statenverkiezingen en lees waarvoor we precies stemmen met deze verkiezingen.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Petitie aangeboden in Tweede Kamer: ‘Veertig partijen als we kiesdrempel niet verhogen’
De kiesdrempel om in de Tweede Kamer te komen moet worden verhoogd, zo vinden initiatiefnemers oud-minister Jo Ritzen (Onderwijs, PvdA) en voormalig staatssecretaris Yvonne van Rooy (Economische Zaken, CDA). Vandaag boden zij hun petitie met ruim 42.000 handtekeningen aan in de Tweede Kamer. -
met video
Een wolf die een mens aanvalt? Minister Adema ziet dat op korte termijn niet gebeuren
Het kabinet houdt voet bij stuk: voordat wolven als beschermde diersoort doodgeschoten mogen worden is eerst meer onderzoek nodig. En dus wacht minister Piet Adema (Landbouw) af. Aanvallen op mensen vreest hij niet. ,,Wolven zijn redelijk schuwe dieren, dus op korte termijn zie ik dat niet gebeuren.” -
PREMIUManalyse
Na de ‘schreeuw van de kiezer’ fluistert kabinet: we hebben u gehoord, maar antwoord is er nog niet
Na de winst van BBB worstelt het kabinet met een antwoord. Een gehavend CDA wil opnieuw onderhandelen, de VVD zet de deur op een kier. Maar tijd kopen is nu het devies. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Rutte benadrukt na aankondiging kabinetsoverleg: ‘Geen crisis, coalitie niet in gevaar’
Premier Mark Rutte en zijn drie vicepremiers bespreken dinsdag wat de verkiezingsnederlaag voor de regeringscoalitie in de vier coalitiepartijen aanricht. Het gaat niet om crisisoverleg en de coalitie is niet in gevaar, bezweert hij.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
met video4
Caroline van der Plas na gesprek met Rutte: ‘Situatie is onhoudbaar, ik verwacht verkiezingen’
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar ze verwacht dat D66 ‘de poot stijf houdt’.