Nederland laat ambassadepersoneel nog in Kiev: ‘Geen snelle inval Rusland’
Nederlands ambassadepersoneel in Oekraïne en hun familieleden kunnen naar huis als ze dat willen, maar de Nederlandse ambassade in Kiev wordt niet geëvacueerd, stelt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken.
Ook andere Europese landen evacueren hun ambassades niet, zegt Hoekstra na overleg met zijn EU-collega’s in Brussel. Hij sprak van ‘een enorm dilemma’. ,,De situatie is zorgelijk. Je wilt niet te vroeg weggaan, maar je wilt er ook absoluut zeker van zijn dat onze eigen mensen veilig zijn. We zitten daar bovenop, we blijven dat van uur tot uur monitoren.” Volgens Buitenlandse Zaken werken op de Nederlandse ambassade in Kiev, inclusief familieleden, ‘enkele tientallen’ Nederlanders.
Europese ministers zien, ook na digitaal overleg met hun Amerikaanse collega Anthony Blinken, nu geen aanleiding ambassadepersoneel uit Oekraïne weg te halen. De Russische president Poetin lijkt daarmee een summier succesje te boeken: iets van verdeeldheid in het zo op eenheid gerichte westerse front.
Ambassades blijven operationeel
Maar volgens EU-buitenlandchef Josep Borrell halen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wel ambassademedewerkers en familieleden terug uit Kiev, maar is dat ‘geen evacuatie’. ,,Niet-essentiële staf en familieleden zijn vrij om te gaan, maar de ambassade blijft volledig operationeel.” Borrell verwacht bovendien geen snelle Russische inval in Oekraïne. ,,Er zijn geen gegevens die de vrees voor een onmiddellijke aanval versterken.”
De ervaringen in Afghanistan toen Nederland de evacuatie te laat begon, spelen zeker een rol, erkende Hoekstra. Bronnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken wijzen erop dat de situatie in Oekraïne verschilt met die in Afghanistan vorig jaar augustus. ,,De Russen zijn niet de taliban.” Talibanstrijders waren al overal in Afghanistan aanwezig en grepen per regio de macht. Ook benadrukt Hoekstra dat er in tegenstelling tot Afghanistan, waar de enige luchthaven dichtging nadat de Amerikaanse militairen waren vertrokken, geen beperkingen zijn om Oekraïne uit te komen.
Oorlogslogica
De meest uitgesproken tegenstander van voortijdige evacuatie bleek de Luxemburgse minister Jean Asselborn, die dit veroordeelt als ‘meegaan in oorlogslogica’. ,,Wij zijn diplomaten, wij zijn er om oorlog te voorkomen. We moeten niet reageren alsof het al oorlog is. De dokter is daar en doet er alles aan om te voorkomen dat de patiënt overlijdt.” Hij voegde er wel aan toe dat Luxemburg makkelijk praten heeft: ,,Wij hebben geen ambassade in Kiev.”
Voor de EU-ministers is er geen twijfel over dat het westen op elke vorm van eventuele agressie van Rusland onmiddellijk moet reageren, ook als het gaat om een beperkte grensoverschrijding. ,,De grens overgaan is een rode lijn overgaan”, aldus de Litouwse minister Gabrielius Landsbergis, volgens wie het westen moet reageren met ‘ondraaglijke sancties’ als Poetin dat toch probeert. ,,En met ondraaglijk bedoel ik echt ondraaglijk. Want als ze draaglijk zijn schrikken ze niet af.”
De EU-buitenlandministers waren het gisteren snel eens over een verklaring die aangeeft dat de westerse veiligheid ‘ondeelbaar’ is. Ze stellen dat het westen onverkort blijft inzetten op een oplossing in overleg met Rusland. De verklaring maakt ook duidelijk dat herstel van oude invloedssferen, zoals Moskou wil, uitgesloten is.
Koude Oorlog
,,Totaal onaanvaardbaar”, aldus de Deense minister Jeppe Kofod, volgens wie we terug zijn ‘in de donkerste dagen van de Koude Oorlog’. ,,Rusland zelf heeft daar mede voor getekend. Dan ga je daarna niet alsnog met raketten en pantservoertuigen de machtsverhoudingen veranderen”, stelde de Oostenrijkse minister Alexander Schallenberg.
Over het sanctiepakket dat in werking moet treden als Rusland Oekraïne binnenvalt is echter nog altijd geen overeenstemming. Volgens Hoekstra is er ‘eensgezindheid’ dat dat sanctiepakket ‘stevig’ moet zijn, maar welke sancties er volgen, is nog onbekend. Volgens Hoekstra ligt ‘alles op tafel’ en gaat de Europese Commissie verder met de uitwerking. ,,De komende dagen moeten we daar met veel snelheid verder aan werken”, aldus Hoekstra.
Op de vraag waarom dat zo lang duurt en hoe Rusland op deze manier kan weten dat het het westen menens is, antwoordde Borrell dat ‘geen informatie ook een onderdeel van afschrikking’ kan zijn. ,,Geen zorg: als de maatregelen nodig zijn, zullen ze er zijn.”
Rutte met Hoekstra naar Kiev
Minister Hoekstra reist volgende week samen met premier Mark Rutte naar Oekraïne om te onderstrepen dat het land ‘een belangrijke bondgenoot’ van Nederland is. Volgens Hans van Koningsbrugge, hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland, past dat binnen ‘het Europese patroon van solidariteit’. Ook andere landen sturen of stuurden ministers naar Kiev. Door een duobezoek te plannen geeft Nederland ‘een extra impuls’. ,,Het politieke element van MH-17 speelt ook mee, niet alleen in Nederland maar ook in Brussel.”
Volgens ingewijden was het ‘een nadrukkelijke wens’ van Rutte zelf om een bezoek te brengen aan het land. ,,Dan gaat ook de minister van Buitenlandse Zaken mee.” Hoekstra stelde vorige week dat Nederland ‘welwillend’ zal kijken naar een Oekraïens verzoek om defensieve wapens. Het zou dan mogelijk om antitankwapens gaan.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrouwen aan de macht op Terschelling: ‘Was geen bewuste keuze’
In het nieuwe college van burgemeester en wethouders op Terschelling zitten alleen maar vrouwen. Een welkome afwisseling met de veelal door mannen gedomineerde lokale besturen, maar volgens wethouder Jeltje Hoekstra-Sikkema (VVD) geen vooropgezet plan. -
Met video
Kabinet sleutelt nog aan nieuwe wet, maar gaat komende weken al panden opeisen voor asielopvang
Gemeenten met lege rijkspanden worden de komende weken gedwongen om asielplekken te leveren. Ruim twintig gebouwen zijn in beeld. Ook werkt het kabinet nog aan een wet die het opleggen van asielopvang makkelijker maakt. En er moeten nog drie aanmeldcentra komen zoals in Ter Apel. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
oorlogsdreiging
Spanning loopt op: ‘VS roept burgers op Oekraïne te verlaten’
Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten roept Amerikanen op Oekraïne te verlaten vanwege de hoogoplopende spanningen met Rusland. Maandag wordt al begonnen met de repatriëring van familieleden van ambassadepersoneel. Dat zeggen bronnen tegen Fox News.
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMgrensoverschrijdend gedrag
‘Trap na voor slachtoffers’: critici maken gehakt van verklaring gemeente over vertrek burgemeester
‘Een slag in de nek en een trap na voor de melder(s) van grensoverschrijdend gedrag door burgemeester Pieter Paans’. Zó ziet deskundige Inge te Brake de verklaring van de gemeente Krimpenerwaard over zijn plotselinge vertrek. -
De Hoop Scheffer maant Nederland tot evacuatieplan voor Oekraïne: ‘In Kaboel ging het totaal mis’
Nederland zou reizen naar heel Oekraïne moeten ontraden en zich moeten voorbereiden op een snelle evacuatie van onder meer ambassadepersoneel uit het land. Dat zei oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig Navo-chef Jaap de Hoop Scheffer in het televisieprogramma Buitenhof.