Nederland levert defensieve wapens aan Oekraïne: scherpschuttersgeweren, munitie en radars
videoNederland gaat wapens aan Oekraïne leveren. Het gaat onder meer om honderd scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie, radars en detectoren. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.
Minister Sigrid Kaag zei tijdens de persconferentie van de vicepremier dat de situatie ‘uiterst gespannen’ is. Er zijn geen signalen dat Rusland troepen terugtrekt. ,,De kans op escalatie blijft reëel.’ Kaag zei dat Nederland geen troepen naar Oekraïne stuurt omdat het land geen lid is van de NAVO.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Het verzoek om wapenleveranties is door Nederland welwillend opgepakt. Minister Kajsa Ollongren van Defensie: ,,Wij vinden het belangrijk om dat te steunen. De inzet ervan is voor zelfverdediging. We hopen natuurlijk allemaal dat dat niet nodig is.” Ollongren zei zich te baseren op advies van haar hoogste militair, de Commandant der Strijdkrachten (CDS). Ook worden verschillende militaire eenheden in staat van verhoogde paraatheid gebracht. ,,We gaan voorbereidingen treffen in het geval dat dat nodig zou zijn. Dat betekent dat een bataljon bijvoorbeeld sneller beschikbaar moet zijn.”
Radars en detectoren
Behalve de scherpschuttersgeweren gaat het om vijf wapenlocatieradars, dertig metaaldetectoren, twee gevechtsveldbewakingsradars en twee draadgeleide detectierobots om zeemijnen op te sporen. Daar bovenop worden 3000 gevechtshelmen en 2000 scherfvesten meegestuurd naar Kiev.
Op de vraag hoe defensief scherpschuttersgeweren zijn, antwoordt Hoekstra: ,,Sommige categorieën wapens kunnen ook offensief worden ingezet. Tegelijkertijd is er echt niemand die er rekening mee houdt dat Oekraïne een aanval tegen Rusland begint. Men is daar juist als de dood dat hun land wordt binnengevallen.”
‘Olie op het vuur’
SP-Kamerlid Jasper van Dijk spreekt zich uit tegen de Nederlandse voornemens. ,,Met deze wapenleveringen gooit de regering olie op het vuur. Het is bovendien in strijd met de exportcriteria om geen wapens naar conflictgebieden te sturen. Zeer onverstandig. De regering geeft toe dat de wapens een ‘potentieel escalerende werking’ kunnen hebben. Ongelooflijk hoe schaamteloos met de criteria voor wapenexport wordt gemarchandeerd.’’
Nederland heeft achter de schermen lang overlegd welke defensieve wapens aan Oekraïne kunnen worden geleverd. Het overleg over de precieze invulling duurde weken vanwege de gevoeligheid van de operatie. De leveranties zijn ‘zorgvuldig getoetst’ aan Europese criteria voor wapenexportcontrole. De beperking aan de leverantie schuilt hem erin dat het geen aanleiding mag vormen voor escalatie van het conflict. Er werden onder andere scherfvesten, helmen, geweren voor sluipschutters en antitankwapens genoemd.
Cyberaanvallen
Enkele weken geleden wilden premier Rutte en minister Hoekstra tijdens een bezoek aan Oekraïne nog weinig kwijt over het soort steun dat ze konden geven. Een van de opties waren Nederlandse ICT-experts die konden helpen bij Russische cyberaanvallen.
Diplomatiek overleg is nog niet helemaal uitgewerkt. Volgende week zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zijn Russische ambtgenoot Lavrov ontmoeten om te praten over de crisis in Oekraïne. Als voorwaarde stellen de Amerikanen dat Rusland in de tussentijd Oekraïne niet binnenvalt.
Vandaag vindt in München een veiligheidsconferentie plaats met de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7, onder voorzitterschap van de Duitse minister Annalena Baerbock. Informeel schuift de Europese Unie aan naast Duitsland, Canada, Frankrijk, Italië, het VK en de VS.
Bekijk hier onze video’s over de spanning tussen Rusland en Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
-
GroenLinks ‘trekt lessen’ om verlies Senaatszetel door stemrel in vervolg te voorkomen
GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier ‘lessen uit trekken voor de toekomst’. -
CU-leider Bikker: ‘Opzeggen vluchtelingenverdrag is enkel stoer plan’
Partijen die het VN-vluchtelingenverdrag willen opzeggen of vinden dat asielzoekers hun aanvraag in Rwanda moeten afwachten, ontkennen volgens ChristenUnie-leider Mirjam Bikker de realiteit. ,,Ik kan ook wel achter een gordijn gaan staan en net doen alsof er geen vluchtelingen zijn, maar die vluchtelingen zijn er helaas.” -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Rutte met Von der Leyen naar Tunesië voor EU-overleg over migratiedeal
Minister-president Mark Rutte gaat zondag naar Tunesië voor migratieoverleg met de Tunesische president Kais Saied. De Europese Unie wil met het land een migratiedeal sluiten, om illegale oversteken naar Europa een halt toe te roepen.
-
podcast
Op het allerlaatste moment ging het nog bijna mis met de pensioenwet
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
asielbeleid
Kan Rutte een crisis voorkomen? ‘Het is een onhoudbare situatie’
Een deel van de VVD is het wachten beu en eist een strenger asielbeleid. Oók als dat tot de val van het kabinet leidt. Bewindspersonen van andere partijen vragen zich af of Mark Rutte een crisis kan voorkomen.