Volledig scherm
Minister Sander Dekker. © ANP

Nieuwe aanpak tbs-weigeraar 'voorlopig succesvol'

Een nieuwe aanpak om tbs-weigeraars alsnog onderzocht te krijgen op stoornissen lijkt succesvol te zijn. Die voorzichtige conclusie trekt het wetenschappelijk bureau van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het gaat om de eerste resultaten van een proef die nog gaande is op een speciale afdeling van het Pieter Baan Centrum (PBC).

Tbs-weigeraars zijn al jaren een punt van zorg. Het gaat om verdachten van misdrijven, die weigeren om onderzocht te worden op mentale stoornissen. Psychologen en psychiaters kunnen dan vaak geen advies uitbrengen aan een rechter of de verdachte behandeld moet worden. Hierdoor komen ze soms na een celstraf onbehandeld weer op straat te staan.

Vorig jaar nog bleek bijvoorbeeld dat Michael P., de moordenaar van de Utrechtse Anne Faber, tbs had ontlopen door psychologisch onderzoek te weigeren. Dat was toen hij in 2011 vast kwam te zitten voor een meervoudige verkrachting.

Proef

Om weigeraars toch behandeld te krijgen is er een proef gaande op een speciale afdeling van het PBC. Hier komen zij enkele weken onder toezicht van verschillende types gedragsdeskundigen. De opnameperiode is langer en de gemeenschappelijke ruimte wordt aantrekkelijker gemaakt – onder meer door een spelcomputer- waardoor de tbs-weigeraars zich minder terugtrekken op hun kamer.

Na het eerste halfjaar concluderen de onderzoekers dat de resultaten van de proef ‘voorlopig als succesvol’ kunnen worden gezien. Van alle tbs-weigeraars die op de afdeling onder het vergrootglas gingen, kon in 48 procent van de zaken alsnog een conclusie worden getrokken over een stoornis. Onder tbs-weigeraars op andere afdelingen is dat de laatste jaren in 36 procent het geval. De proef duurt voorlopig nog voort.

Verlenging

Minister Sander Dekker (VVD, Rechtsbescherming) heeft verzocht de afdeling voor tbs-weigeraars, officieel de moeilijk onderzoekbare observandi genoemd, in ieder geval tot 31 december 2018 open te houden. Zo kan de periode tussen het einde van de proef en de verschijning van de definitieve resultaten worden overbrugd.

Eerder al paste de minister de wet aan zodat rechters meer en ook oudere medische gegevens van verdachten kunnen opvragen, zodat ze munitie kunnen verzamelen alsnog tbs op te leggen.