‘Nog achter akkoord met Iran’: minister Blok zoekt info over aanvallen op tankers
Nederland neemt de Amerikaanse beschuldiging dat Iran achter de aanvallen op tankers in de Golf van Oman zit niet zomaar over. Minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, meent dat de vooralsnog EU achter het atoomakkoord met Iran moet blijven staan.
Donderdag maakten twee rederijen melding van een mogelijke aanval op een tweetal olietankers - de Front Altair en de Kokuka Courageous - in de Golf van Oman. Bij het incident zouden zich meerdere explosies hebben voorgedaan en raakte één bemanningslid lichtgewond. Opvarenden werden door de Iraanse kustwacht, die sprak van een ‘ongeluk’, in veiligheid gebracht.
De Amerikaanse marine meldde dat schepen van de Vijfde Vloot noodoproepen van de schepen binnenkreeg. ,,Wij zijn op de hoogte van de gemelde aanval op tankers in de Golf van Oman’’, aldus een verklaring van de Amerikaanse marine. De bemanning van een Nederlands schip schoot eveneens te hulp en redde de bemanning van een van de schepen. Zij werden overgedragen aan de Amerikanen.
‘Iran achter aanslagen’
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo verklaarde later dat Iran achter de aanslagen op olietankers in de Golf van Oman zit. De aanvallen van Iran zouden bedoeld zijn om de spanningen in de regio te laten escaleren. In reactie noemde Pompeo's Iraanse collega Javad Zarif de aanvallen ‘verdacht’. Iran verdenkt Washington ervan Iran zwart te willen maken.
Om het betoog kracht bij te zetten, toonde de VS daags na de incidenten videobeelden waarop de bemanning van een Iraans marineschip een niet ontplofte mijn van de romp van een Japanse tanker halen. Hoewel vaag, korrelig en in zwart wit, zouden de beelden volgens het Amerikaanse Pentagon onmiskenbaar de bemoeienis van de Iraanse marine aantonen. Nederlandse defensie-experts zijn echter niet overtuigd op basis van de beelden.
‘Elke aanval onaanvaardbaar’
,,Ik heb geen eigen informatie over wie er achter de aanval zit, maar ik ben natuurlijk erg geïnteresseerd als hier opheldering over kan worden gegeven’’, zei de minister Blok voor aanvang van overleg met zijn EU-ambtgenoten in Luxemburg vandaag. ,,Elke aanval op commerciële schepen is natuurlijk onaanvaardbaar.’’ Blok vindt net als veel van zijn collega's dat de EU voorlopig achter het atoomakkoord met Iran moet blijven staan.
,,Het is belangrijk om te blijven verifiëren of Iran zijn verplichtingen blijft nakomen. Zolang dit het geval is moeten wij ons er ook aan houden.’’ Ook de Duitse minister Heiko Maas vindt het te vroeg om zich achter de Amerikaanse conclusie te scharen. ,,We verzamelen nog informatie.’’ De Europese Unie riep vorige week op tot ‘maximale terughoudendheid’ en het vermijden van ‘provocaties’ in de kwestie.
Groot-Brittannië beschuldigt, in navolging van de Verenigde Staten, Iran er wel op voorhand van achter de aanvallen op de beide tankers te zitten. Buitenlandminister Jeremy Hunt zei tegen omroep BBC dat het Verenigd Koninkrijk er ‘zo goed als zeker’ van is dat Iran erachter zit. De Britse marine stuurt honderd manschappen naar de Perzische Golf om te helpen met de bescherming van Britse schepen.
Bekijk hieronder beelden van één van de aangevallen olietankers:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Cultuursector krijgt miljoenenimpuls, 12,5 miljoen naar dramaseries en docu’s
Het kabinet wil via een ‘herstelplan’ de culturele sector een impuls geven, ook omdat de coronamaatregelen daar forse impact hebben gehad. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Nederlandse reders bezorgd om veiligheid in Perzische Golf
Er is morgen overleg tussen de koepel van Nederlandse reders, de KVNR, en het ministerie van Defensie over de escalerende situatie in de Perzische Golf. Directeur Annet Koster maakt zich ‘in toenemende mate zorgen’ om de spanning in het gebied waar ook Nederlandse schepen af en aan varen. ,,Eerst leek het nog om incidenten te gaan, nu lijkt het alsof er toch meer aan de hand is.’’ -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
met video
Debuut VVD-Kamerlid wekt woede: ouders toeslagenaffaire lopen weg bij debat
Het debuut van VVD-Kamerlid Ruud Verkuijlen heeft tot consternatie en woede geleid tijdens het debat over uithuisgeplaatste kinderen van ouders die geraakt zijn door de toeslagenaffaire. -
Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro
Rijkswaterstaat betaalt het consortium Levvel 238 miljoen euro vergoeding voor extra werkzaamheden aan de Afsluitdijk. Die waren nodig omdat Rijkswaterstaat verkeerde informatie had aangeleverd. Daarmee is het geschil dat is ontstaan over het extra werk grotendeels opgelost, meldt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. -
Speciaal politieteam dat Nederlandse FBI moest worden alweer opgedoekt
Het speciale politieteam MIT dat na de moord op Derk Wiersum in 2019 was opgetuigd om de georganiseerde misdaad te bestrijden, gaat alweer op de schop. Dat is een enorme blamage voor het huidige en vorige kabinet.