NPO krijgt miljoenen om door corona geannuleerde voorstellingen uit te zenden
Het kabinet steekt 10 miljoen euro extra in de publieke omroep om ‘het grootste podium van Nederland’ beschikbaar te maken voor de noodlijdende cultuursector. Met het geld maakt de NPO zendtijd vrij om voorstellingen en andere grote producties die door de coronacrisis niet door kunnen gaan in theaters op tv uit te zenden. Tv moet zo een nieuw podium worden waar makers en het grote publiek bij elkaar gebracht worden.
Het is één van de manieren waarop het kabinet de eerste zes maanden van 2021 de 482 miljoen euro voor het tweede steunpakket voor de culturele sector wil inzetten. In november kondigde de NPO al aan op deze manier de cultuursector te willen steunen en krijgt daar nu extra geld voor van het kabinet. Hoe de zendtijd wordt gevuld, moet nog worden uitgewerkt. Een toneelstuk laat zich immers niet zomaar filmen als ware het een tv-serie.
Artiesten
Waar het eerste steunpakket van 300 miljoen euro vooral ten goede kwam van podia, theaters, poptempels en musea moeten de artiesten zélf vooral profiteren van dit steungeld. Met 49,75 miljoen euro (dat is inclusief de 10 miljoen dat naar de NPO gaat) moeten acteurs, regisseurs, schrijvers, filmmakers, muzikanten, beeldend kunstenaars en ontwerpers volgens minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) ‘aan het werk geholpen en gehouden’ worden. Zij werken vaak als zzp’er en zitten door de crisis zonder opdrachten en dus ook zonder inkomsten. Deze steun hebben ze hard nodig, stelt Van Engelshoven. ,,Zodat er in Nederland ook na de crisis een sterke en trotse culturele en creatieve sector staat.”
Ook voor de vrije theaterproducenten, die normaal gesproken geen subsidie van de overheid krijgen, is 40 miljoen euro uitgetrokken. Zij zagen voorstellingen en concerten door alle maatregelen in het water vallen, terwijl zij wel kosten hebben gemaakt. Met het geld moet die kostenpost deels worden gecompenseerd, maar de producenten moeten beloven dat ze daarnaast ook investeren in nieuwe producties voor het culturele seizoen 2021-2022. Die nieuwe voorstellingen moeten op hun beurt weer zorgen voor werkgelegenheid. Het Fonds Podiumkunsten gaat zorgen voor de verdeling van het geld.
Bibliotheken
Ook de gemeenten krijgen in totaal 150 miljoen extra om lokale culturele instellingen te ondersteunen. Dat komt bovenop de 68 miljoen euro die gemeenten eind augustus al kregen om bibliotheken, muziekscholen en filmhuizen overeind te houden.
,,Ook voor culturele en creatieve instellingen duurt de coronacrisis heel lang”, erkent Van Engelshoven. ,,En helaas kwam daar de teleurstelling bij om de deuren weer tijdelijk te sluiten.” De theaters, musea en bioscopen mogen naar verwachting donderdag hun deuren weer openen.
Het tweede steunpakket, dat eind augustus al werd aangekondigd, komt bovenop de algemene steunpakketten die het kabinet vanwege de coronapandemie heeft opgetuigd. Ook daarvan maakt de cultuursector gebruik, bijvoorbeeld voor een tegemoetkoming in de loonkosten van personeel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Rutte was gehecht aan zijn oude Nokia, maar gaf hem vorige week toch op
Het ouwe Nokia’tje van premier Mark Rutte was lang onderwerp van spot en vooral gegrinnik. Nu hij sms’jes blijkt te hebben gewist, slaat het sentiment om. De man-van-vaste gewoonten is alsnog aan de smartphone. -
Kabinet maakt half miljard extra vrij voor cultuur
De culturele sector, die zwaar gebukt gaat onder de coronamaatregelen, krijgt extra ondersteuning. Het kabinet trekt 482 miljoen euro extra uit voor theater, musea, poppodia en andere instellingen. Het bedrag komt bovenop de algemene steunmaatregelen die het kabinet later vandaag presenteert. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Advies: vollere zalen in coronaluwe regio’s
In regio’s waar het aantal coronabesmettingen laag is, zou in theaters en filmhuizen geëxperimenteerd moeten worden met het loslaten van de 1,5 meterregel. Door niet maximaal 25 procent van het normale aantal bezoekers, maar 50 of 60 procent toe te laten, zouden theaters en andere locaties quitte kunnen spelen. Nu draaien zij met fors verlies.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Stikstoffabriek nog later klaar, gevolgen voor gaswinning onzeker
De bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, waar buitenlands gas geschikt gemaakt gaat worden voor gebruik in Nederlandse huishoudens, heeft verdere vertraging opgelopen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer. -
met video
Rutte ‘liegt niet’, maar hij moet toch nog eens zijn sms-archief in
Premier Mark Rutte koos de tegenaanval in het debat over de sms’jes die hij jarenlang wiste. Hij ‘liegt niet’, aldus de premier en nee: belangrijke sms’jes op die ‘gekke’ Nokia van hem gingen heus niet verloren. Toch rammelt de archivering, blijkt tegelijk.