OMT bezorgd om coronarecords, cruciale week op komst: ‘Houd je aan de basisregels’
videoHet aantal infecties en ziekenhuisopnames stijgt hard. Het OMT sprak vanochtend uitvoerig over de nieuwste coronagolf. Als er komende week geen kanteling in de cijfers komt, dreigen mogelijk extra maatregelen. De bal ligt bij het kabinet. ‘Het ziet er niet goed uit.’
Het Outbreak Management Team vergaderde over de actuele epidemiologische situatie en de effectiviteit van de voorgenomen 1, 2 en 3G-plannen. Met besmettingsaantallen die door het dak gaan en ziekenhuizen die op de piek rekening moeten houden met zeshonderd à zevenhonderd coronapatiënten op de ic lijkt het alarmfase één.
,,Het belangrijkste advies vorige week was: breng het aantal contacten omlaag, liefst met 20 tot 25 procent”, zegt een lid van het OMT tegen deze nieuwssite. Het kabinet koos ervoor om winkels en horeca ‘s avonds op slot te gooien en het thuiswerkadvies opnieuw in te voeren. De eerste gegevens over mobiliteit en gedrag tonen iets van een daling, maar erg overtuigend vindt dit OMT-lid het nog niet. ,,Of er dan scherpere maatregelen nodig zijn, is aan de politiek. Sneller boosteren helpt wel.”
Een ander OMT-lid stelt dat de cijfers er slecht uitzien, maar dat ‘alles valt of staat bij komende week’. Dan moet duidelijk worden in hoeverre mensen werkelijk hun contacten verminderen, dat zou dan terug te zien moeten zijn in de infecties en later de ziekenhuis-instroom.
Tekst gaat verder na de foto.
Ingewijden op het Binnenhof melden dat er voorlopig geen Catshuissessie of persconferentie gepland is. ,,Je wil een plateau gaan zien”, zegt een ingewijde. ,,Als de aantallen nog dagen doorstijgen, is dat geen goed teken. Je zit met ongeveer 1350 ic-bedden als maximum, daar wil je uit de buurt blijven.” Een andere bron meldt: ,,Je zit nu pas op één week, het idee is toch dat je twee weken nodig hebt om het effect van maatregelen te zien.”
Volgens berekeningen van de beddenplanners bij het LCPS moeten ziekenhuizen over twee weken rekening houden met bijna zevenhonderd Covid-patiënten op de intensive care en ruim 2600 op de verpleegafdelingen.
Daarom moeten de ziekenhuizen maandag 1150 ic-plekken klaar hebben, schrijft De Volkskrant vrijdag, in het uiterste geval moeten dat er 1350 worden, al dreigt dan ‘code zwart’, het moment dat er te weinig bedden zijn om iedereen te helpen.
Code zwart
Na afloop van de ministerraad ging demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) in op de actuele situatie. Hij benadrukte dat iedereen zich aan de ‘basisregels’ moet houden en dat het druk is in de ziekenhuizen.
Maar code zwart is het nog niet, wilde hij benadrukken: ,,Het klinkt dreigend, maar daar zijn we nu niet. We hebben nog geen duizend patiënten op de ic, van wie 420 met Covid. Ik deel de bezorgdheid, maar we moeten de zaak ook in perspectief plaatsen. Niettemin is het aan ons allemaal om te zorgen dat we niet in dat scenario komen.”
De Nederlandse Zorgautoriteit meldde gisteren dat inmiddels twaalf ziekenhuizen er niet in slagen om de ‘kritiek planbare zorg’ binnen zes weken te leveren, een week eerder waren dat er nog negen. Deze zorg moet op korte termijn geleverd worden omdat anders grotere medische problemen dreigen. Denk aan een patiënt bij wie darmkanker is geconstateerd en die een operatie nodig heeft.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Niemand kan meer om ‘Sweet Caroline’ heen
Wat betekent de politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt. ,,We zullen er iets mee moeten,’’ zegt premier Mark Rutte. Maar dat is een understatement: het kabinet komt onder grote druk te staan. En hoe zorgt Van der Plas dat er geen LPF-toestanden uitbreken? -
PREMIUM
Corona op school: lege klassen en onrustige leraren
DEN BOSCH - Van Schijndel tot Zaltbommel: overal zitten klassen thuis vanwege coronabesmettingen. En de leraren? Die krijgen het er maar benauwd van. -
Van der Plas belooft nu al: geen boeren onteigenen in provinciecoalitie met BBB
Voorvrouw van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas belooft dat haar partij alleen in provincies zal besturen als in het coalitieakkoord komt te staan dat boeren niet zullen worden onteigend. Dat staat haaks op voornemens van het kabinet om boeren verplicht uit te kopen om de stikstofuitstoot te verminderen als het vrijwillig niet lukt. Bij de uitvoering van dat beleid is een belangrijke rol weggelegd voor provincies. -
PREMIUM
Besmettingscijfers Zuid-Limburg door het dak: ‘Ontzettend ongerust over wat komen gaat’
Nog nooit sinds de start van de coronacrisis raakten meer mensen besmet met het virus dan nu in het zuiden van Limburg. Een op de negentig Zuid-Limburgers testte afgelopen week positief op corona. Dat leidt tot grote ongerustheid, onder meer in de ziekenhuizen. ,,Ik hoop dat de maatregelen gaan werken, anders hebben we een heel vet probleem.” -
Kabinet negeert kritiek en zet gedwongen asielopvang voor gemeenten gewoon door
Het kabinet zet de dwangwet ondanks forse kritiek erop toch door. Gemeenten kunnen gedwongen gaan worden tot de opvang van asielzoekers. Wie meer plekken vrijmaakt dan vereist, krijgt een bonus. Maar deze lente en zomer, als het aantal asielzoekers toeneemt en het tekort aan bedden groeit, geldt de wet nog niet.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”