Omtzigt: kabinet moet Europees advies over rechtsstaat opvolgen
Pieter Omtzigt wil afdwingen dat het kabinet de aanbevelingen van de Commissie van Venetië over de rechtsstaat in Nederland opvolgt. Tot nu toe heeft het demissionair kabinet namelijk weinig laten zien, zei het onafhankelijk Kamerlid maandagavond in Jinek.
Het onderzoek van de commissie van de Raad van Europa kwam er mede op zijn aandringen. De commissie keek naar de manier waarop Nederland is omgegaan met de toeslagenaffaire en kwam met dertien aanbevelingen. Die kwamen erop neer dat wetgeving beter uitgewerkt moet worden, er meer ruimte moet komen voor tegengeluiden vanuit het parlement en de ambtenarij en de positie van burgers versterkt moet worden.
Omtzigt zei in Jinek dat er dingen moeten veranderen, en dat dit voor hem in zijn werk samen met de woningmarkt en bestaanszekerheid van mensen de hoogste prioriteit heeft.
Twee aanbevelingen
Omtzigt noemde twee aanbevelingen van de commissie die hem in het bijzonder opvielen. De eerste was dat er een mogelijkheid moet komen om wetgeving te toetsen aan de grondwet. De rechter mag dat niet en de Kamer, die het zou moeten doen, ‘doet dat niet’, aldus Omtzigt.
Verder wil hij dat een minderheid in de Kamer de mogelijkheid krijgt om onderzoeken te openen. Dat kan nu alleen met een meerderheid, waardoor kritische oppositieleden volgens hem te weinig ruimte krijgen.
‘Geen beloftes ingelost’
Volgens Omtzigt heeft het demissionaire kabinet niet laten zien dat het geleerd heeft van de toeslagenaffaire. ,,Van alle beloftes, zijn er geen ingelost”, zo zei hij. Hij zei dat het ‘heel moeilijk’ zal worden om met de partijen die vanwege die affaire terugtraden een nieuwe bestuurscultuur te bewerkstelligen. Zelfs van het instellen van een staatscommissie is het nog niet gekomen, terwijl volgens Omtzigt ‘het logge, trage Europa’ al een rapport heeft geproduceerd met ‘hele scherpe aanbevelingen’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMReconstructie
24 uur consternatie over zo’n 24 miljoen euro: hoe er tóch geld kwam voor bed-bad-brood
-
Felle clash tussen Kamer en kabinet over besteding stikstofmiljarden: ‘Ik ga ervan huilen’
Het kabinet wil liefst 24,3 miljard reserveren voor een stikstoffonds, maar het is nog onduidelijk of er ook in de Eerste Kamer een meerderheid te vinden is voor die stikstofplannen. Kamer en kabinet zijn fel geclasht in het debat over de besteding van die miljarden. ‘Ik ga ervan huilen’, aldus PvdA-Kamerlid Joris Thijssen. -
VVD ligt weer dwars in kabinet over asielaanpak, hoorzitting spreidingswet afgeblazen
Coalitiepartijen zijn het weer oneens met elkaar over de spreidingswet, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van Nieuwsuur. De uitwerking van deze wet om asielzoekers eerlijk over het land te huisvesten, zou uiterlijk woensdag naar de Tweede Kamer worden gestuurd, maar dat is niet gelukt. De VVD is het niet eens met de manier waarop gemeenten de wet moeten uitvoeren. -
Kamer schaart zich achter verbod op tijdelijke huurcontracten, maar mét uitzonderingen
Er komt een verbod op tijdelijke huurcontracten. Maar op dat verbod komen wel een flink aantal uitzonderingen. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
Al 100.000 Nederlanders geloven in complot ‘kwaadaardige elite’, en dat aantal neemt verder toe
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.