Onderzoekers: Fiscus merkte buitenlandse personen vaker als fraudeur aan
discriminatieDe harde fraudeaanpak door de Belastingdienst trof vooral personen van buitenlandse afkomst. Zij werden vaker onder toezicht gesteld, eerder als fraudeur aangemerkt en vaker op zwarte lijsten van vermoedelijke oplichters gezet.
Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens, een onafhankelijke toezichthouder. Het College onderzocht de discriminerende effecten van het anti-fraudebeleid van de Belastingdienst, zoals in de toeslagenaffaire.
Erg verrassend is de conclusie niet, omdat al aan het licht was gekomen dat nationaliteit een criterium was. Maar het is nu wel cijfermatig vastgesteld dat dit vaker gevolgen had voor mensen van buitenlandse komaf, met hulp van statistische vergelijkingen. Let wel: dat wil dus niet zeggen dat zij terecht of onterecht met de fraudeaanpak te maken kregen. Dat moet blijken in individuele zaken.
Volgens het College zijn er ‘voldoende feiten’ die doen ‘vermoeden’ dat er zogenaamd ‘indirect onderscheid’ werd gemaakt. Dat wil zeggen dat de systemen zo waren gemodelleerd dat het vooral mensen met buitenlandse afkomst raakte, al was dat aspect niet als criterium genoemd in de modellen. Ofwel: er stond nergens expliciet dat op basis van nationaliteit of ras een onderscheid gemaakt zou worden, maar dat gebeurde uiteindelijk wel.
16 keer vaker
Personen met een buitenlandse afkomst die in 2014 kinderopvangtoeslag ontvingen, kregen relatief gezien twee keer vaker te maken met toezicht dan personen met een Nederlandse afkomst. Ze kwamen zelfs 16 keer vaker in het speciale CAF-programma terecht dat georganiseerde fraude en misbruik van toeslagen moest tegengaan.
Als ze eenmaal fraude werd verweten, ‘opzet/grove schuld’, dan kregen ze dat oordeel vijf tot zeven keer vaker dan personen van Nederlandse komaf. Op zogenoemde zwarte lijsten kwamen mensen van buitenlandse komaf bijna 4 tot 5 keer vaker terecht.
Twee van die systemen zijn overigens buiten werking gesteld, de een in 2018, de ander in 2019.
Volgens het College is het nu aan de Belastingdienst om in afzonderlijke procedures aan te tonen dat iemand terecht met fraudeaanpak te maken kreeg. Daar kunnen goede redenen voor zijn geweest, maar het College vindt dat de fiscus nu moet aantonen waarom dan. Ofwel: de bewijslast wordt omgedraaid. Dat zal dus in individuele zaken moeten blijken.
De toeslagenaffaire was uiteindelijk reden voor het vorige kabinet om af te treden in januari 2021.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
Het kabinet erkende eerder dit jaar dat er bij de Belastingdienst sprake was van institutioneel racisme, als het ging om zogenoemde ‘zwarte lijsten’ die de fiscus hanteerde bij het opsporen van fraude. Daarbij werd onderscheid gemaakt op nationaliteit (bijvoorbeeld Bulgaars), bevolkingsgroep (zoals Antilliaans) en soms op uiterlijk. Mensen met een niet-westers voorkomen werden strenger beoordeeld, zo bleek. In e-mails was bijvoorbeeld te lezen: ‘Weer een frauderende asielzoeker’.
Wet
Eerder wilde het kabinet niet aan de term institutioneel racisme, omdat dit zou uitdrukken dat willens en wetens protocollen zo waren opgesteld dat het doel was mensen te discrimineren. Racisme, zo zei staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) eerder, zou een ideologie zijn, iets anders dan een foute werkwijze. En bovendien is discriminatie bij wet verboden, racisme en institutioneel racisme zijn ‘juridisch’ niet ‘afgebakend’, zegt Van Rij.
Van Rij oordeelde uiteindelijk dat toch ‘sprake is geweest van institutioneel racisme’. Ook als racisme niet ‘georganiseerd’ of ‘geïnstitutionaliseerd’ plaatsvond, kan toch sprake zijn van institutioneel racisme, zei hij. ,,Het is zonder kwader trouw geweldig uit de hand gelopen. Er was geen beleid, geen dubbelchecks.”
Het kabinet zei eerder dat de ‘daadwerkelijke gevolgen’ van de 270.000 mensen die op de lijsten stonden beperkt zouden zijn geweest. Vermoedelijk hebben veel mensen er niet veel van gemerkt, stelde Van Rij, maar hadden 5.000 tot 15.000 mensen echt hinder. Zij kunnen een ‘tegemoetkoming’ verwachten. Dat het schadeclaims gaat regenen, verwachtte hij eerder niet. Ook omdat institutioneel racisme geen ‘juridisch begrip’ is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen 2023
Partijen proberen kiezer voor zich te winnen met peperdure campagnes: ‘Verkiezingen nu niet eerlijk’
Landelijke partijen domineren de provinciale verkiezingen, met grote budgetten voor dure campagnes. Ook in Zuid-Holland is dit merkbaar, waar lokale politici pleiten voor veranderingen om het democratische speelveld weer ‘eerlijk’ te krijgen. -
Kabinet erkent alsnog institutioneel racisme bij fiscus: ‘Onacceptabel, uiterst pijnlijk’
Het hoge woord is er uit: bij de Belastingdienst was sprake van institutioneel racisme, zo vindt staatssecretaris Marnix van Rij. Eerder wilde het kabinet er niet aan die term te gebruiken. Maar dat gebeurt nu alsnog, gepaard met de woorden dat dit ‘onacceptabel’ en ‘uiterst pijnlijk’ is. -
PREMIUM
Stikstof, pulsvissen, mest: waarom lukt het Nederland niet meer om effectief te lobbyen in Brussel?
Mest, stikstof, pulsvissen – telkens krijgt Nederland het deksel op de neus in Brussel. Snappen we de EU en de techniek van lobbyen nog wel? ,,In Brussel is veel veranderd, in Den Haag te weinig.” -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
Kabinet komt toch met speciale regeling voor zorgmedewerkers met long covid
Er komt toch een publieke regeling voor arbeidsongeschikte zorgmedewerkers met long covid. Minister Helder (Langdurige Zorg) wilde eerst een fonds opzetten in samenwerking met werkgevers, maar die wilden niet meewerken.
-
Rutte tempert verwachtingen: ‘Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken’
Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over het terugbrengen van de asielinstroom naar Europa. ,,Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken”, zei hij vandaag na de ministerraad. -
-
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.