Ouderenzorg wordt strop voor gemeenten
Gemeenten luiden de noodklok over de rekening voor de hulp aan oudere inwoners. De kosten lopen enorm op terwijl de inkomsten dalen. Een miljoenenstrop dreigt, signaleert gemeentekoepel VNG.
Delen per e-mail
Steeds meer ouderen doen een beroep op hun gemeente voor hulp in hun dagelijks leven. Gemeenten bieden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) zulke diensten aan voor kwetsbare inwoners. Het gaat dan bijvoorbeeld om persoonlijk toegesneden voorzieningen als huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en dagbesteding.
Uit een nieuwe kostenprognose van de VNG, op basis van enkele grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Amersfoort en Apeldoorn), blijkt dat er in 2024 vele duizenden ouderen extra in deze steden gebruik zullen maken van WMO-ondersteuning. Daardoor stijgen de kosten voor de betrokken gemeenten de komende vijf jaar jaarlijks met ongeveer zeven procent.
Thuishulp
De oorzaken: vergrijzing, beleid om mensen langer thuis te laten wonen, minder beschikbaarheid van mantelzorgers én de invoering van een nieuw abonnementstarief voor ondersteuning. Want vanaf dit jaar kijkt de overheid niet meer naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage voor thuishulp op maat. Iedereen betaalt maximaal 17,50 euro per vier weken.
De VNG heeft zich steeds verzet tegen het invoeren van dit systeem en nu blijkt waarom. Het afgelopen halfjaar is het aantal cliënten sterk gestegen, mede vanwege het voordelige vaste tarief. De uitgaven liepen hierdoor op met gemiddeld ruim zeven procent. Tegelijk zien gemeenten een verlaging van de WMO-inkomsten uit eigen bijdragen tot 30 procent op jaarbasis.
Vergrijzing
De gemeentekoepel roept minister De Jonge (Volksgezondheid) nu op om samen te kijken naar maatregelen om ‘ondersteuning en zorg betaalbaar te houden’. Een woordvoerder van de minister laat weten dat bij de zak geld voor de gemeenten al rekening wordt gehouden met de inflatie, stijgende zorguitgaven en demografische ontwikkelingen, zoals de vergrijzing.
Ouderenorganisatie ANBO is niet verbaasd dat gemeenten zien dat hun WMO-budget ‘gierend uit de bocht dreigt te vliegen’. Directeur-bestuurder Liane den Haan: ,,Vanuit ANBO vinden wij dat we veel meer moeten inzetten op preventie, waardoor we voorkomen dat ouderen steeds meer zorg vragen. Daarom pleiten wij al jaren voor voldoende en geschikte woningen voor ouderen.”
Verder in het nieuws
-
GroenLinks legt vergoeding Kamerlid Diks voor aan integriteitsadviseur
GroenLinks legt de verblijfskostenvergoeding van het eigen Kamerlid Isabelle Diks voor aan de nieuwe adviseur integriteit van de Tweede Kamer. De oud-wethouder van Leeuwarden kreeg sinds haar Kamerlidmaatschap in totaal 46.000 euro omdat ze in Leeuwarden stond ingeschreven. In werkelijkheid zou ze vooral in Den Haag hebben gewoond. -
Kamer gaat zelf over contact met tabaksbranche
Kamerleden mogen zelf beslissen of ze zich aan de richtlijnen houden voor contact met de tabaksindustrie. Strenge aanwijzingen van het kabinet voor ministeries, provincies en gemeenten gelden niet voor de Tweede Kamer. -
Stikstofmaatregelen blijven uit, nieuwe grootschalige actie boeren op 18 december
Boeren krijgen pas eind januari te horen welke nieuwe stikstofmaatregelen het kabinet voor hen in petto heeft. Eerst wilde het kabinet nog voor kerst duidelijkheid geven, maar dat blijkt onhaalbaar. Ondertussen gaan de radicale boeren opnieuw actievoeren: op woensdag 18 december. Wat er die dag precies gaat gebeuren, willen ze nog niet zeggen. -
Gemor binnen coalitie over lachgas-besluit
VVD en D66 zijn niet te spreken over het voornemen van staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) om recreatief gebruik van lachgas landelijk te verbieden. Sterker nog: de Kamerleden van beide regeringspartijen waren compleet verrast over dit kabinetsbesluit, geven ze aan. ,,Hier is het laatste woord nog niet over gezegd!” -
PREMIUM
interview/ video Blokhuis over lachgasverbod: Het speelkwartier is over
Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) is de drijvende kracht achter het verbod op lachgas voor recreatief gebruik. Hij vindt het hoog tijd voor een ban nu steeds meer horrorverhalen opduiken over de schadelijke gevolgen van dit geestverruimende middel.
-
Feestje voor eerste JSF-toestel kostte 500.000 euro
Defensie heeft 500.000 euro betaald voor het feestelijke onthaal van de eerste F-35 in Nederland. Eind oktober landde het gloednieuwe gevechtsvliegtuig, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), op Vliegbasis Leeuwarden. -
Update / video Lachgas wordt softdrug, kabinet verbiedt bezit en verkoop
Lachgas wordt een softdrug. Het kabinet plaatst dit verdovende middel onder de Opiumwet. Hierdoor wordt het bezit, de handel, verkoop, vervoer en de productie van lachgas verboden. De branchevereniging Van Lachgas Leveranciers (BVLL) voorspelt méér criminaliteit en méér mensen met verlammingsverschijnselen. -
Openbaar Ministerie: niets gevonden in archieven dat wijst op politieke bemoeienis in zaak-Wilders
Het Openbaar Ministerie blijft er bij: er is geen enkele politieke bemoeienis geweest met het besluit om Geert Wilders te vervolgen. Zijn minder-Marokkanen-uitspraken zelf waren de enige reden. Toch wil het hof afwachten of er niet meer documenten opduiken en stelt de zaak uit tot begin februari.