Premier Mark Rutte zei vorige week woensdag in het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus nog dat hij hoopte een dag later met de premiers van Italië en Spanje te kunnen spreken.
Volledig scherm
Premier Mark Rutte zei vorige week woensdag in het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus nog dat hij hoopte een dag later met de premiers van Italië en Spanje te kunnen spreken. © ANP/Bart Maat

‘Overleg Rutte met zuidelijke premiers gaat van uitstel naar afstel’

Het telefonische overleg tussen premier Mark Rutte en zijn collega’s uit Italië en Spanje gaat hoogstwaarschijnlijk niet meer door. Het gesprek moest de lucht klaren, nadat de zuidelijke landen Nederland vorige week een gebrek aan solidariteit verweten in het oplossen van de economische gevolgen van de coronacrisis.

Ingewijden stellen dat nu eerst de (telefonische) vergadering van de Eurogroep, vanmiddag, wordt afgewacht en dat daarna wordt gekeken ‘wat er richting de Europese Raad uit gaat komen’. In die vergadering van regeringsleiders, die wordt gepland zodra de Eurogroep met voorstellen komt, worden de knopen doorgehakt.

Woede

Minister Wopke Hoekstra van Financiën haalde zich vorige week de woede van zuidelijke landen op de hals door de vraag te stellen waarom sommige Europese landen in de afgelopen economisch goede jaren geen buffers hebben opgebouwd. Nederland deed dat wel. Later erkende Hoekstra weinig empathisch te zijn geweest.

Wel blijft ons land zich, net als bijvoorbeeld Duitsland, tegen zogeheten eurobonds keren. Met die gezamenlijke schulden willen landen als Italië en Spanje de grote economische problemen in hun landen het hoofd bieden. Hoekstra wil echter niet dat Nederlandse belastingbetalers gaan betalen voor de schulden van andere landen. Hij krijgt daarvoor steun van een ruime Kamermeerderheid, bleek vanochtend.

Agenda's

Vorige week zei Rutte in het debat over de bestrijding van het coronavirus dat hij hoopte een dag later met premier Giuseppe Conte (Italië) en Pedro Sánchez (Spanje) in gesprek te kunnen om ‘de kanalen schoon te spuiten’. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zou die conference call plannen. Later bleek dat die nog geen tijdstip in de agenda’s had kunnen vinden, en bleef een nieuwe afspraak uit.

Volgens bronnen rond het kabinet heeft Rutte inmiddels onderling sms-contact met de leiders van de Zuid-Europese landen en is het niet meer nodig om te bellen.

Kijk hier naar onze video's over corona: