OVV kritisch: Nederland was niet goed voorbereid op coronacrisis, liet ouderenzorg ‘aan lot over’
VIDEONederland was niet klaar voor de coronacrisis. De voorbereiding was ondermaats, het ministerie van Volksgezondheid had geen draaiboeken geoefend. En toen corona eenmaal door het land raasde, staarden adviseurs en beslissers zich aanvankelijk blind op de ziekenhuizen en medische aspecten. Daardoor werd de verpleeghuiszorg aan ‘zijn lot overgelaten’ en werd sociale nevenschade te lang onderschat.
Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vandaag in haar eerste rapport over de aanpak van de coronacrisis. Ditmaal wordt de periode maart 2020 tot september 2020 behandeld, dus het begin van de pandemie voor Nederland.
,,De overheid dacht voorbereid te zijn, maar dat waren ze niet”, zei Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) woensdagochtend tijdens een persconferentie. ,,Er waren oefeningen en draaiboeken, maar niet voor zo’n langdurige crisis. En in de praktijk heeft een minister van Volksgezondheid niet de bevoegdheden om zorginstellingen of GGD’s aan te sturen. Dus was de overheid aangewezen op improvisatie.”
De OVV schrijft dat de ‘crisisstructuur en crisiscommunicatie niet toereikend’ bleken. ,,Betrokkenen in alle sectoren werkten hard en onder moeilijke omstandigheden. De inzet van velen laat onverlet dat verbeteringen in de crisisaanpak mogelijk en noodzakelijk zijn.”
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
Volgens Dijsselbloem bleek ‘Nederland kwetsbaar’ door gedecentraliseerde eilandenrijk van ziekenhuizen, regionale GGD’en en een ministerie zonder echte macht: ,,De manier waarop de overheid de zorg en crisisstructuur heeft ingericht bleek niet toereikend voor de aard en omvang van de crisis.”
Adviezen
Volgens de OVV was het logisch dat het kabinet voer op adviezen van het OMT, maar was daardoor de aandacht tijdens de eerste besmettingsgolf ‘zeer sterk gericht op de ziekenhuizen’. Het duurde lang voordat de ouderenzorg een stem kreeg in het OMT, ook de minder goed meetbare ontwikkelingen op sociaal en psychisch vlak bleven lang onderbelicht: ,,Er was weinig aandacht voor andere gevolgen van de coronacrisis. De crisis had ongekend grote gevolgen voor de verpleeghuizen, maar ook voor het onderwijs, de cultuursector en het midden- en kleinbedrijf. Die effecten maakten van de gezondheidscrisis juist ook een maatschappelijke crisis.”
De situatie in verpleeghuizen - waarbij op de piek van de eerste golf wel dubbel zoveel mensen overleden als tijdens een stevig griepseizoen - was een ‘stille ramp’, zegt Dijsselbloem. Behalve veel sterfte moest het kabinet ook het paardenmiddel van een bezoekverbod inzetten, waardoor ouderen maandenlang hun naasten moesten missen: ,,Heel schrijnend. Ook het geestelijk lijden was enorm. En ongeveer de helft van alle sterfgevallen die periode betrof bewoners van verpleeghuizen.” Zij kwamen dus te laat op de politieke radar, door gebrek aan beschermingsmiddelen kon het virus rondrazen.
En door gebrek aan testcapaciteit moesten soms complete afdelingen in afzondering na twee infecties op de verdieping. Zo werd quarantaine opgelegd aan grote groepen bewoners, omdat er te weinig middelen waren. ,,Ook heel schrijnend.”
Als er meer getest kon worden en als schaarse mondkapjes eerder aan de ouderenzorg verstrekt waren, hadden de verpleeghuizen er beter voorgestaan, stelt Dijsselbloem, mogelijk ook zonder bezoekverbod: ,,Uiteindelijk is gezegd: dan gooien we de hele boel op slot. Maar dat paardenmiddel was wel nodig omdat er zo weinig beschermingsmiddelen waren, en omdat er zo weinig getest kon worden, waardoor de verspreiding in de verpleeghuizen enorm snel kon gaan.”
Die schaarse testcapaciteit en beschermingsmiddelen hadden eerlijker verdeeld moeten worden, schetst Dijsselbloem: ,,De doelen van het kabinet waren: bescherm de kwetsbaren. Natuurlijk zijn coronapatiënten in het ziekenhuis kwetsbaar, maar de ouderen in verpleeghuizen zijn dat misschien wel net zo zeer. Als dat je doel is, waarom geef je dan zo weinig aandacht en prioriteit aan die verpleeghuizen in de eerste maand. Ik denk dat deze zorgtak al langer een minder dominantie positie heeft in de zorg, tot in het ministerie. De verpleeghuissector zat vaak niet aan de hoofdtafel.”
De crisisorganisatie bleef steken op ‘bestrijding van het virus’, stelt de OVV vast: ,,Daardoor is er te weinig oog voor langetermijneffecten en sociaalmaatschappelijke impact.” Maar ook sluiten zich steeds meer partijen aan bij de overleggen, hetgeen ‘kordaat beslissen’ lastig maakt. En door informele overleggen in Catshuis en Torentje wordt onduidelijk waar de echte besluiten genomen worden. Door die overleggen verdwijnen ‘checks en balances’ die normaal van toepassing zijn op besluiten.
De Onderzoeksraad concludeert dat het kabinet ‘de effectiviteit van de crisisaanpak had kunnen verbeteren door meer en verder vooruit te kijken’ en door ‘zich breder te laten adviseren dan alleen over de effecten van het virus op de acute zorg’.
Niet gehoord
Er is ook kritiek op de overheidscommunicatie. Sommige groepen in de samenleving werden niet bereikt door de crisisaanpak of de coronahulp en voelden zich niet gehoord, zegt het OVV. Ook uit de raad kritiek op de stelligheid van het kabinet. ,,Met minder stelligheid, maar wel duidelijk te vertellen over wat wel of niet bekend is over het verloop van de crisis kan de overheid onrealistische verwachtingen voorkomen bij het publiek.”
De coronapersconferenties en communicatiecampagnes werken goed in de eerste fase van de pandemie, maar vervolgens wordt de weerstand tegen de aanpak steeds zichtbaarder en dan sluit de communicatie ‘niet goed aan op het stijgend aantal mensen dat psychisch, sociaal en financieel lijdt’ onder de crisis.
Saillant is nog dat de OVV impliciet waarschuwt voor het gevaar van de dubbele pet van bijvoorbeeld Jaap van Dissel, zo lijkt het, die én adviseur is als voorzitter van het OMT, maar ook de infectieziektebestrijding leidt bij het RIVM en aanschuift bij informele overleggen in Catshuis en het Torentje.
,,Het risico daarvan is dat je steeds dezelfde discussie voert, met steeds dezelfde argumenten, met dus steeds dezelfde risico-afweging, als er steeds dezelfde mensen terugkomen in veel lagen van de besluitvorming. De kans dat de kritische distantie wordt ingebracht, wordt dan kleiner. Je krijgt eerder een herhaling van dezelfde discussie. Maar juist in een crisis doe je er goed aan checks and balances te houden: laat juist anderen kritische vragen stellen over het advies.”
Dijsselbloem waarschuwt dus voor de potentiële rolvermenging van het OMT, waar de experts soms in hun wetenschappelijke analyse al praktisch-logistieke afwegingen meenamen, zoals het gebrek aan mondkapjes of beperkte testcapaciteit. Dat zou niet bij de experts moeten gebeuren, zegt Dijsselbloem.
,,Het is heel goed dat het OMT de medische invalshoek heeft. Maar dat betekent dat alles wat er vervolgens moet worden afgewogen - kan het wel, is er capaciteit, is het uitvoerbaar? - dat moet je dan expliciet maken en die afweging aan de politiek voorleggen. Soms sta je voor heel lastige ethische afwegingen: waar zetten we op in, wie redden we als eerste? Die afwegingen moet je niet vermengen met technische adviezen. Die zijn aan de politiek.” Zowel het OMT als het kabinet had die rollenscheiding beter moeten bewaken, vindt de voorzitter van de OVV.
Artikel gaat verder na de foto
De OVV merkt nog op dat Van Dissel het vertrouwen van de bevolking in het coronabeleid van de overheid heeft ‘ondermijnd’ door openlijk te twijfelen aan het nut van mondkapjes. Van Dissel vond aanvankelijk dat mondkapjes konden leiden voor schijnveiligheid, doordat mensen lakser zouden worden met andere voorzorgsmaatregelen. Toen het kabinet in 2020 het dragen van mondkapjes verplichtte, eerst in het openbaar vervoer en later in openbare ruimtes, noemde hij dat een politieke keuze en geen wetenschappelijke keuze. ,,Door deze uitspraken werd het beleid van de overheid ondermijnd door adviseurs van diezelfde overheid”, aldus de OVV.
Lessen
De OVV adviseert het kabinet veel vaker te oefenen op zulke crises, ook moeten er vanaf het begin veel meer gegevens meegewogen worden, ook ‘minder harde data’. Dus niet alleen ic-cijfers, maar ook welzijnsgrafieken. Dat verbreedt de blik en voorkomt een medische tunnelvisie, schetst de OVV. ,,En het vermindert het risico dat kwetsbare groepen buiten beeld blijven.”
De OVV adviseert voortaan een twee sporen-aanpak: een crisisteam moet zich beraden en adviseren over acute maatregelen, een andere organisatie moet zich richten op de langere termijn, zodat automatisch ook langere termijneffecten buiten de zorg worden meegewogen. Dijsselbloem: ,,Blijkbaar paste zo’n scenario niet in ons voorstellingsvermogen.”
Communicatie
De OVV is kritisch op hoe de toenmalige minister Hugo De Jonge (Volksgezondheid) communiceerde in de crisis. Volgens de raad had moeten worden gekozen voor een strategie van underpromise and overdeliver: voorzichtig zijn met toezeggingen, waardoor de kans groot is dat deze kunnen worden waargemaakt. Echter, De Jonge zou de the man on the moon-strategie hebben gehanteerd. Het OVV: ,,Een terugkerend patroon waarin de minister van VWS besluiten neemt en toezeggingen doet terwijl nog niet duidelijk is of en hoe die te realiseren zijn.”
Context
Het kabinet heeft al kennis mogen nemen van het rapport. Uit een reactie van De Jonge blijkt dat hij vindt dat de OVV te weinig oog heeft gehad voor de context waarin werd geopereerd. Volgens het kabinet is de ‘samenhang tussen bepaalde onderwerpen’ uit het zicht geraakt in het rapport. Volgens De Jonge was het onvermijdelijk dat in het onderzoek is gekeken naar losse deelonderwerpen, maar is de totale context daardoor niet goed in beeld gekomen. Zo werden algemene coronamaatregelen ook genomen om de kwetsbare mensen die in verpleeghuizen wonen te beschermen. ,,Dit werpt ook een ander licht op de conclusie dat de situatie in verpleeghuizen onvoldoende aandacht kreeg, nog afgezien van het feit dat juist vroeg in de crisis is besloten tot het bezoekverbod, een van de meest ingrijpende maatregelen tijdens de gehele coronacrisis.”
Dijsselbloem zegt dat de reactie van De Jonge ‘opvallend’ is. ,,Ja, er is hard gewerkt, door veel mensen, door iedereen. Maar er moet de bereidheid zijn terug te blikken. Vanuit de verdediging wordt het vaak niet beter. Deze brief stak er bovenuit. Er school iets verongelijkts in. Iedereen mag vinden wat hij wil, maar wij kijken: klopt dit nou. Uiteindelijk is de kritiek van ons blijven staan.”
Dijsselbloem: ,,We moeten er toch vertrouwen in hebben dat onze kritiek ter harte wordt genomen. We hebben ook, bijvoorbeeld als het om testen gaat, wel verandering van de koers van het kabinet gezien. Er is lerend vermogen. We moeten dat vertrouwen houden.”
Delen
Het tweede deelrapport wordt rond de zomer verwacht. Die richt zich op de periode september 2020 tot juli 2021. Er komt ook nog een derde onderzoek, naar de periode na juli 2021.
Bekijk ook het fragment uit onze Live Nieuws Update:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zelfs kind van 11 bedreigde Geert Wilders, PVV-leider vaker doelwit dan al zijn collega's samen
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUM
Onderzoeksraad bekijkt ‘stille ramp’ in verpleeghuizen: ‘Ouderenzorg was slecht in beeld’
Als naar een slechtnieuwsgesprek kijkt het Binnenhof uit naar het eerste grote rapport over het coronabeleid. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zal kritisch oordelen, verwachten betrokkenen. ‘We waren er niet klaar voor.’ -
PREMIUMinterview
Ilona Lagas naar Eerste Kamer: ‘Binnen BBB zijn mensen die een goede premier kunnen zijn’
Jarenlang was ze VVD’er, maar straks is Ilona Lagas (67) namens de nieuwkomers van BBB de baas van de grootste fractie in de Eerste Kamer. Dinsdag wordt de nieuwe Eerste Kamer gekozen. ,, Ik ben van het praktisch denken.” -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
-
Wiersma zegt sorry voor woedeaanvallen en mag door van de VVD: Maar ‘dit gedrag moet verleden tijd zijn’
-
-
-
Nieuwe aanpak in herstel toeslagenaffaire in de maak: vaste bedragen per type schade
Nu de hersteloperatie na de toeslagenaffaire vast aan het lopen is, wil het kabinet ingrijpen. Het plan is nu grofweg om per type schade vaste bedragen uit te keren. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?