Thierry Baudet (FvD) in de Tweede Kamer
Volledig scherm
Thierry Baudet (FvD) in de Tweede Kamer © ANP

Peiling: Meerderheid van CDA’ers steunt coalitie met Forum

CDA-kiezers hebben er geen bezwaar tegen als hun partij in Noord-Brabant een coalitie zou aangaan met Forum voor Democratie. Dat blijkt uit een peiling door EenVandaag onder ruim 1.200 CDA’ers.

Momenteel onderhandelen de provinciale afdelingen van CDA, VVD en FVD over het vormen van een provinciaal bestuur. Binnen het CDA leverde dat veel kritiek op, mede door de Marokkanentweet van Forum-leider Thierry Baudet.

CDA-kiezers staan echter coulanter tegenover een alliantie. Slechts een kwart van de ondervraagden vindt dat het Brabantse CDA niet moet gaan besturen met FVD.

Binnen het CDA was immers veel kritiek over het feit dat Baudet een kaartjescontrole bij twee vriendinnen in de trein had opgeblazen tot een incident waarbij ‘Marokkanen’ hen zouden hebben ‘lastiggevallen’ in de trein.

Sommige CDA’ers vrezen bovendien voor een herhaling van 2010. Toen werd de partij intern verscheurd door de samenwerking met de PVV, in het eerste kabinet-Rutte. Toenmalig CDA-Kamerlid Ad Koppejan vraagt zich nu daarom af of de Brabantse afdeling van zijn partij niet heeft geleerd van die periode. ,,Beseft het CDA niet dat zij iedere geloofwaardigheid verliest als partij van de verbinding, respect, omzien naar elkaar, waarden en normen, als ze zich verbindt met Forum voor democratie. Zeker na het ‘Marokkanen’-incident van afgelopen week,’’ zei hij.

Bijna de helft van de ondervraagde CDA’ers vindt overigens wel dat hun partij op het landelijke toneel niet in een kabinet met Forum zou moeten gaan zitten. Onder VVD’ers is dat een ook grote groep: 44 procent voelt niet voor een samenwerking.