Volledig scherm
PREMIUM
De nieuwe fractievoorzitter Pieter Heerma kan, mede door zijn lange tijd in de landelijke politiek, rekenen op een schat aan ervaring binnen de Tweede Kamer en het CDA © ANP

Pieter Heerma: Ik wilde die mooie, verantwoordelijke hondenbaan wel op me nemen

Interview Pieter HeermaPieter Heerma (41) is vandaag als nieuwe fractievoorzitter van het CDA gekozen. Maar Heerma laat er geen misverstand over bestaan: hij is niet beschikbaar als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer, die uiterlijk in 2021 plaatsvinden.

Quote

Ik wilde die mooie, verantwoor­de­lij­ke hondenbaan wel op me nemen

CDA-fractieleider Pieter Heerma

Afgelopen donderdag werd duidelijk dat Sybrand Buma burgemeester in Leeuwarden wordt. Dat stelde de fractie voor ‘een uitdaging', aldus Heerma tijdens een interview in zijn nieuwe werkkamer, die van de CDA-fractievoorzitter. ,,We moesten wel even slikken en vervolgens een nieuwe fractieleider kiezen.”

Buma vertelde eerder dat hij het besluit om te vertrekken al enige tijd geleden in zijn hoofd had genomen. Volgens Heerma ‘voel je dat onuitgesproken aankomen'. ,,Dus de gedachte of ik beschikbaar wilde zijn bij zijn vertrek, had ergens in mijn brein al postgevat. En ik wilde die mooie, verantwoordelijke hondenbaan wel op me nemen. Als er tenminste draagvlak zou zijn voor mijn kandidatuur. Dat bleek gelukkig het geval.”

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.