Prinsjesdag: Meeste Nederlanders gaan er niet op achteruit volgend jaar
De meeste Nederlanders moeten volgend jaar iets meer te besteden hebben, of in elk geval niet minder. Dat blijkt uit uitgelekte plannen van het demissionaire kabinet, die ingezien zijn door deze site.
Het gemiddelde huishouden houdt een klein plusje over: van 0,1 procent. Werkenden gaan er gemiddeld ook met dat percentage op vooruit, net als uitkeringsgerechtigden, alleenstaanden en gezinnen zonder kinderen.
Voor gezinnen met kinderen, gepensioneerden en tweeverdieners zit er gemiddeld géén plusje in. Hun koopkracht gaat volgend jaar niet vooruit, maar valt ook niet terug.
De enige groep die er gemiddeld op achteruit lijkt te gaan, zijn de alleenverdieners: zij leveren 0,2 procent koopkracht in.
Koopkracht over 2022:
Alle huishoudens gemiddeld: +0,1
-Werkenden: +0,1
-Uitkeringsgerechtigden: +0,1
-Gepensioneerden: 0,0
-Tweeverdieners: 0,0
-Alleenstaanden: +0,1
-Alleenverdieners: -0,2
-Gezinnen met kinderen: 0,0
-Gezinnen zonder kinderen +0,1
De cijfers moeten met de nodige reserves bekeken worden: het gaat om gemiddelden per grote groepen, die bovendien zeer divers zijn. Ook binnen de groepen werkenden kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die wel koopkracht inleveren, terwijl anderen juist bovengemiddeld meer te besteden hebben. Het CPB becijfert bijvoorbeeld dat 5 procent van de huishoudens er wel 0,7 procent op achteruit gaat, terwijl een andere 5 procent er juist 0,8 procent op vóóruit gaat.
Prognose
Eerder al concludeerde het Centraal Planbureau dat de economie, ondanks de coronacrisis, lekker door dendert. Toch was de prognose dat de burger daar niets van merkt in de portemonnee. Het kabinet grijpt daarom nu in, zodat er vorig jaar iets meer koopkrachtstijging is, al houdt het niet over.
Uit voorspellingen van het CPB bleek eerder dat de economie dit jaar met bijna 4 procent gaat groeien. Voor volgend jaar wordt een groei van 3,5 procent verwacht. Een uitzonderlijk hoge groei voor een volwassen economie als de Nederlandse, ook in vergelijking met andere Westerse landen. Het percentage ligt bovendien hoger dan was voorspeld op 3,2 procent.
Toch blijft de stijging van lonen uit, is de voorspelling. Volgens de CPB-ramingen stijgen de lonen dit jaar met gemiddeld 1,9 procent en volgend jaar met 2,2 procent. Die loonstijging dreigde bovendien te worden opgevreten door inflatie en lastenverzwaringen. Per saldo dreigde er dus niemand op vooruit te gaan. Dat voorkomt het kabinet kennelijk, met ingrepen die op Prinsjesdag duidelijk moeten worden.
De werkloosheid loopt na het wegvallen van de coronasteunmaatregelen, slechts licht op tot 3,5 procent in 2022, voorspelt het CPB.
Het begrotingstekort lijkt dit jaar nog uit te komen op 5,4 procent, maar zou in 2022 moeten dalen naar 2,3 procent, omdat de coronasteun dan is gestopt en er weer meer belastinginkomsten zijn. De overheidsschuld zou ook weer iets moeten dalen: van 57,5 procent dit jaar naar 56,5 procent volgend jaar. De cao-lonen zouden moeten stijgen met 2 procent in 2021 en met 2,2 procent in 2022.
Plannen
Eind vorige maand lekte al uit dat het demissionaire kabinet op Prinsjesdag 6,8 miljard euro uittrekt voor extra klimaatmaatregelen. Het geld gaat vooral naar subsidies, bijvoorbeeld om elektrisch rijden te stimuleren en huizen te isoleren. Ook gaat er een half miljard euro extra naar bestrijding van de georganiseerde criminaliteit én naar de sociale advocatuur.
De koopkrachtcijfers die op Prinsjesdag worden gepresenteerd moeten overigens met een korreltje zout genomen worden. Het gaat om een gemiddelde, dat bij elk individueel huishouden anders zal uitpakken. Bovendien gaat het om een voorspelling.
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Dit weten we uit de gelekte Prinsjesdagplannen: veel voor klimaat en veiligheid, beetje voor koopkracht
Een aantal van de plannen voor Prinsjesdag zijn - uiteraard, volgens traditie - al uitgelekt. Op de thema's van klimaat en criminaliteit wil en móét het demissionaire kabinet een aantal stappen zetten. De thema's op rij: -
Voorwoord Prinsjesdag uitgelekt: ‘Problemen als klimaat kunnen niet wachten’
Hoewel het kabinet demissionair is, kunnen problemen als ‘klimaatverandering’ toch ‘niet wachten’ op een nieuwe regering. Daarom doet het ‘gerichte investeringen'. -
met video
Nederlandse ‘tankbijdrage’ Oekraïne kan uitdraaien op zelf tanks kopen, maar ook op geven van training
Nederland gaat bijdragen aan het leveren van tanks aan Oekraïne, maar hoe die bijdrage eruit komt te zien is nog onduidelijk. Alle opties liggen volgens Haagse bronnen nog op tafel. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM
Na groot corruptieschandaal blijft deemoed uit: ‘In wat voor bubbel leef je dan?’
Leden van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement zijn betrokken bij een groot corruptieschandaal. Andere partijen vinden dat de fractie te weinig zelfreflectie toont. En niet alleen andere partijen. -
met podcast
Strafzaak Haagse corruptieaffaire van start: De Mos en co opereerden ‘op slinkse wijze’, stelt het OM
In de rechtbank van Rotterdam start maandag de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zeven medeverdachten. Ze worden beticht van corruptie en omkoping. Wat kunnen we verwachten? Vier vragen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer