Prinsjesdag straks in 2.0-variant? Spoiler: de hoedjes en de koets mogen blijven
videoPrinsjesdag als dé belangrijkste dag in het politieke jaar: dat wordt mogelijk verleden tijd. De kabinetsplannen worden in de toekomst misschien al in het voorjaar bekendgemaakt. Dus: wel de hoedjes en het feest, maar de koning leest straks oud nieuws voor.
Het was een briefje van 12 kantjes, maar de impact is mogelijk vele malen groter dan dat doet vermoeden. Minister Sigrid Kaag (Financiën) stuurde woensdagavond haar plan stilletjes naar de Tweede Kamer. Met de weinig opzienbarende titel ‘Kamerbrief begrotingsproces’ nog wel, maar er zat mogelijk een flinke verandering van Haagse gewoontes in verstopt.
Al jaren woedt er namelijk discussie over Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, als met de hele rataplan - de Glazen Koets, het koffertje, de Miljoenennota- het kabinet haar plannen voor het komende jaar ontvouwt. Maar niet gevreesd: van alle folklore wil het kabinet niet af. De hoedjes blijven, de toespraak van de koning, het ritje met de koets, maar het inhoudelijke deel zou wel eens ingrijpend kunnen gaan veranderen.
Het voornemen is namelijk om al in het voorjaar de belangrijkste plannen voor het jaar erop te gaan delen, de Miljoenennota, inclusief de altijd omvangrijke belastingplannen. Dat is iets waar diverse Kamerleden al jaren op aandringen, want het grote voordeel is: dat geeft hen meer tijd.
Nu worden de begrotingen van de ministeries met stoom en kokend water behandeld, zoals er ook voor veranderingen op fiscaal gebied maar een paar dagen debat mogelijk is. Alles gaat onder tijdsdruk na september, om de plannen die op 1 januari van kracht worden, ook echt door te kunnen laten gaan.
Kabinetsadviseur Raad van State adviseerde dan ook vorig jaar al om het begrotingsproces ‘naar voren te halen’. Het helpt de Kamer: die kan meer tegengas geven (‘meer dualistische verhoudingen’ aldus de Raad), omdat het dan niet een hele begroting hoeft weg te stemmen, als het over één puntje liever nog even verder debatteert. Zo komen de Eerste en Tweede Kamer eerder ‘aan de bal’, schreef de Raad. Nog een voordeel: de Europese begrotingscyclus is ook gericht op het voorjaar, Nederland liep dus al niet synchroon, en moest nu halfbakken voornemens insturen om de EU op de hoogte te houden.
Of het hele plan doorgaat, is nog aan de Tweede en Eerste Kamer: er wordt later nog een debat over gevoerd.
Grote verliezer zou echter Koning Willem-Alexander worden overigens. Want als de nadruk op het voorjaar komt te liggen, leest hij straks in de troonrede vooral oud nieuws voor. Kaag erkent dat ook met zoveel woorden. Er zal dan ‘minder nieuws bekendgemaakt’ worden.
Premier Rutte vreest overigens niet dat de Prinsjesdag een lege huls wordt. ,,Nog steeds zal het zwaartepunt van een aantal zaken, zoals bijvoorbeeld bijsturing op de koopkracht, in het najaar liggen. De troonrede zelf is opsomming van regeringsbeleid en dat zal zo blijven.”
Hoe dan ook heeft het plan om het voorjaar belangrijker te maken boven Prinsjesdag de ‘voorkeur’ van het kabinet, aldus Kaag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
PREMIUMupdate
Gascrisis dreigt komende winter land te verlammen
Industrie en glastuinbouw moeten vrezen dat ze komende winter worden afgesloten van het gas. Als Rusland inderdaad de gaskraan naar Duitsland sluit, heeft ook Nederland een acuut probleem. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
PREMIUMVissen met Jan
Corinne Ellemeet (GroenLinks): ‘Wij lijden aan chronische onderschatting van Nederlanders’
Onze politiek verslaggever Jan Hoedeman vist met politici. Deze keer GroenLinks-vicefractievoorzitter Corinne Ellemeet (46). Over het kraken van een eitje, haar heldhaftige grootvader en waarom ze Kamerlid werd. ,,Ik schrok van de samenwerking met Wilders.’’ -
Staatssecretaris slaapt undercover in daklozenopvang voor ‘eerlijk en rauw werkbezoek’
Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft incognito een nacht doorgebracht bij de daklozenopvang in Den Bosch. ‘Een echt werkbezoek’, zo deelt Van Ooijen op LinkedIn. ‘Eerlijker en rauwer dan ik me vooraf ooit had kunnen bedenken’.
-
Rijk gaat met drastische maatregel asielopvang forceren bij ‘weigergemeenten’
Als een gemeente blijft weigeren de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum kan fungeren, gaat het kabinet dat doen. Op dezelfde manier worden mogelijk ook tijdelijke opvanglocaties en de aanleg van een cruiseschip geforceerd. Het kabinet zegt liever niet te willen dat het zover komt, maar houdt vanaf nu dit instrument paraat. -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
PREMIUM
Brandende hooibalen komen niet alleen uit frustratie over de stikstofplannen
De gevaarlijke acties op de snelwegen deze week hebben veel lezers geschokt. Volgens drie ervaren bestuurders moet premier Mark Rutte aan de bak. Want er is veel meer onvrede dan alleen over de stikstofplannen.