'Probeer zo snel mogelijk zo laag mogelijk te komen, verleng de lockdown én neem extra maatregelen’
Nieuwe lockdownmaatregelen als een avondklok en bezoekrestricties moeten de Britse mutant onder de duim helpen houden. Uit studies die RIVM-directeur Jaap van Dissel vanmiddag aan de Tweede Kamer laat zien, blijkt dat striktere blijf thuis-regels de reproductiewaarde met gemiddeld zo’n tien tot vijftien procent kunnen drukken. De ‘new kid in town’ bedreigt het positieve beeld.
Delen per e-mail
Dat staat in de presentatie die RIVM-directeur Van Dissel vanmiddag in de Tweede Kamer geeft. Het kabinet komt vanmiddag om één uur met een persconferentie waarin het nieuwe ingrepen aankondigt: de avondklok (vermoedelijk van 20.30 tot 04.30 uur vanaf vrijdag), verdere visitebeperkingen (nog maar één gast thuis in plaats van twee) en een vliegverbod uit het Verenigd Koninkrijk moeten het coronavirus verder onder controle brengen. Ook quarantaineregels zullen strenger worden gehandhaafd, is de verwachting bij ingewijden.
Het is onduidelijk of een meerderheid van de Tweede Kamer kan leven met de rigoureuze maatregelen, na de briefing is er nog een debat in het parlement. Maar de zorgen bij experts zijn groot. Onder de radar kan de nieuwe mutant voortwoekeren, is de vrees.
R-waarde omlaag
‘De ‘new kid in town’, zoals Van Dissel de Britse mutant noemt, ‘overschaduwt het positieve beeld’, meldt de RIVM-directeur in zijn presentatie. De recente dagkoersen zijn nu nog positief: het aantal nieuwe infecties daalt gestaag, de R-waarde zit inmiddels onder de één in alle veiligheidsregio’s, het aantal nieuwe ziekenhuisopnames neemt ook af - al blijft de druk op de zorg groot (met nog altijd 2445 bezette bedden).
(Artikel gaat verder na de foto)
Maar schijn bedriegt, is de boodschap: onder de oppervlakte groeit de Britse variant dus wel in Nederland. Nu al heeft naar schatting één op de tien coronapatiënten de nieuwe versie die zich dertig procent sneller verspreidt en dus binnen mum van tijd de boel kan overnemen.
Bij blijvende toename kan deze variant ervoor zorgen dat de ziekenhuisbezetting in mei oploopt tot 450 nieuwe opnames per dag. Het ‘oude virus’ is daarentegen wel onder controle.
En dus, zo schrijft Van Dissel in zijn presentatie, is het hard nodig om alle mogelijke maatregelen te nemen: ‘Probeer zo snel mogelijk zo laag mogelijk te komen, verleng de lockdown én neem extra maatregelen. Houd scholen (tenminste) twee weken dicht, leer van opgestarte klassen'. Volgens de internationale studie die het RIVM en OMT aanhalen kunnen striktere blijf thuis-regels de R-waarde drukken met grofweg tien tot vijftien procent.
Vooral de politiek drong steeds aan op goede onderbouwing van maatregelen, weet ook een lid van het OMT: ,,Maar heel exact kun je zulke maatregelen nooit bepalen, want het is ook afhankelijk van de situatie in een land, de naleving, de andere maatregelen die al gelden.”
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CDA-kopstuk Pieter Omtzigt neemt gas terug: ‘Het was een veelbewogen jaar’
Pieter Omtzigt, de nummer twee op de kandidatenlijst van het CDA, neemt de komende tijd wat gas terug. In een korte telefonische reactie laat hij weten toe te zijn aan rust. „Het afgelopen jaar was veelbewogen en heel druk. En ja, dan is rust soms ook nodig.” -
Baudet zegt peilingen niet te geloven
Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet gelooft niet dat de peilingen kloppen. Baudets partij staat in de meeste peilingen nu op drie tot vier zetels, maar volgens hemzelf zouden dat er veel meer moeten zijn. Eerder riep hij zijn achterban op om op 17 maart in stemlokalen te gaan controleren of alles wel eerlijk verloopt. -
Kabinet onder druk om Nederland wat lucht te geven
Scholieren op de middelbare school mogen zich verheugen op goed nieuws dinsdagavond. Maar verder heeft het kabinet weinig prettige tijdingen te brengen. -
1
Na D66 dienen PvdA en GroenLinks zelfde abortusvoorstel in: ‘Ze wilden niet met ons meedoen’
D66 enerzijds en GroenLinks en PvdA anderzijds komen deze week apart van elkaar met voorstellen om de verplichte minimale bedenktermijn van vijf dagen bij abortus af te schaffen. ,,We hebben ze gevraagd, maar ze wilden niet meedoen.” -
PREMIUM
AstraZeneca en zijn vaccin: hoe één farmaceut heel Europa tot waanzin drijft
Farmaceut AstraZeneca drijft Europa met zijn coronavaccin tot waanzin. Waarom krijgen wij veel minder vaccins dan de Britten? Hoeveel vaccins zijn er vanuit Leiden naar Engeland verscheept? En wat valt Europa zélf te verwijten? Morgen moet het bedrijf op het matje komen bij het Europees Parlement.
-
Winnend SGP-billboard is niet de door de Gaykrant ‘gekaapte’ versie
Het billboard ikgavoortrouw.nl heeft volgens de SGP de onlinestemming op sgp.nl gewonnen. Een eerdere voorloper in de stemming, onelifestand.nl, werd vorige week aangekocht door de Gaykrant. Het onlineplatform voor lhbti's kwam erachter dat de SGP de domeinnaam nog niet had gekocht. -
VIDEO
Van der Staaij: Er is geen gezonde opbouw van onze bevolking
Onze bevolkingsopbouw zit niet gezond in elkaar. Dat zei SGP-voorman Kees van der Staaij vanmiddag tijdens De Lijsttrekkers. Daarom moet er meer ondersteuning komen voor mensen die kinderen krijgen. -
Kamer: Laat bijstandsontvanger boodschappen en giften ontvangen zonder gekort te worden
Mensen in de bijstand moeten tot 1200 euro aan giften kunnen ontvangen zonder dat ze gekort worden op hun uitkering. De Tweede Kamer heeft een voorstel van de SP, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA hiertoe gesteund. De kwestie kwam recent groot in het nieuws, omdat een vrouw uit Wijdemeren duizenden euro’s aan ontvangen bijstandsuitkering moest terugbetalen toen bleek dat haar moeder regelmatig boodschappen voor haar deed.