Volledig scherm
Pier Eringa, president-directeur van ProRail, stapt over naar vervoersbedrijf Transdev Nederland. © ANP

ProRailbaas Pier Eringa vertrekt naar moederbedrijf Connexxion

ProRailbaas Pier Eringa wordt per 1 september de nieuwe topman van Transdev Nederland. Dat is de moeder van vervoersbedrijven Connexxion, Hermes en Witte Kruis.

Met de komst van de charismatische Eringa (58) heeft het Transdev een grote vis gevangen. ,,Transdev en Eringa gaan samen verder op de ingeslagen weg naar een kostenefficiënte operatie van taxi-, ambulancevervoer en openbaar vervoer per bus en trein", laat het bedrijf vanmiddag weten.

Eringa was de afgelopen decennia onder andere actief als directeur van het Albert Schweitzer ziekenhuis te Dordrecht, als korpschef van de politie Flevoland en sinds 2015 als president-directeur bij ProRail. Bij de spoorbeheerder verwierf hij landelijke bekendheid om zijn vele plannen, proefballonnetjes en af en toe gekibbel met NS-baas Roger van Boxtel. Zo pleitte hij onlangs nog voor supersnelle treindiensten tussen de Randstad en grote steden als Groningen, Enschede en Maastricht.

,,Daar heeft hij ervoor gezorgd dat de spoorbeheerder op financieel én operationeel gebied weer positief op de kaart staat in Nederland, Europa en zelfs daarbuiten", aldus Transdev.

Logische stap

De overgang naar het Franse OV-bedrijf Transdev, dat in Nederland bijna negenduizend werknemers heeft, is volgens Eringa een logische stap: ,,De afgelopen jaren heb ik met veel plezier en trots gewerkt bij ProRail. Met deze overstap ga ik er alles aan doen om de positie van het internationale mobiliteitsbedrijf Transdev in Nederland verder te verstevigen.” Transdev is met name bekend vanwege busbedrijf Connexxion, dat in diverse provincies in Nederland het busvervoer verzorgt. Ook exploiteert het bedrijf de treindienst op de Gelderse valleilijn tussen Amersfoort en Ede/Wageningen.

Medio maart werd al duidelijk dat Eringa op korte termijn bij spoorbeheerder ProRail zou vertrekken. Het kabinet gaat de zelfstandigheid van ProRail flink inperken: bedoeling is dat de spoorbeheerder vanaf januari 2021 geen apart bedrijf (BV) meer is, maar verder gaat als zelfstandig bestuursorgaan direct onder het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit najaar moet een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gaan.

Voor Eringa is dat geen wenkend perspectief. Met zijn onafhankelijke houding botste de eigengereide Fries afgelopen jaren regelmatig met het kabinet. Desalniettemin zou het de wens van Eringa zelf zijn geweest om komende tijd plaats te maken voor een opvolger. 

Ondanks verhalen dat het wat minder botert tussen staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Spoor) en Eringa verlengde de bewindsvrouw zijn termijn gewoon per 1 april. Wel met de afspraak dat Eringa zou opstappen zodra er een opvolger voor hem is. Nu blijkt de ProRailbaas zelf als eerste een nieuwe baan te hebben. 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
ProRailbaas Eringa met naast hem staatssecretaris Van Veldhoven en rechts NSbaas Roger van Boxtel. © ANP

‘Eringa van grote waarde’

Van Veldhoven zegt blij te zijn voor zowel Eringa als nieuwe werkgever Transdev. ,,Mooi nieuws voor Transdev dat Pier met zijn kenmerkende energie daar vanaf september de kar gaat trekken! Ik wens hem alle succes en plezier in deze nieuwe functie.”

Volgens de bewindsvrouw is Eringa voor ProRail van grote waarde geweest. Onder zijn leiding is de organisatie sterker en zelfbewuster geworden. De organisatie staat er nu goed voor. ,,Ik dank Pier voor al zijn inzet.”

  1. Oppositie blijft ontevreden over ‘getreuzel’ kabinet bij stikstofcrisis
    Stikstofdebat

    Oppositie blijft ontevreden over ‘getreuzel’ kabinet bij stikstof­cri­sis

    Te weinig en te laat. Of overbodige maatregelen voor een niet bestaand probleem. Over de redenering verschillen oppositiepartijen van mening, maar dat de stikstofmaatregelen niet deugen daar zijn ze het over eens. Dat bleek tijdens een debat over de stikstofcrisis en de stappen die het kabinet gisteren presenteerde. PVV-voorman Geert Wilders zegde het vertrouwen in de regering op, maar zijn motie van wantrouwen kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.