PvdA en GroenLinks willen als één blok de formatie in: ‘Dit is iets groots’
videoDe PvdA en GroenLinks willen daadwerkelijk samen de formatie in, als één onderhandelingsteam en met één fractie in de Tweede Kamer als het over de kabinetsvorming gaat. ,,Er is iets bijzonders gebeurd, de samenwerking is innig geworden.’’ Toch is dit voor de VVD niet genoeg, laat een partijwoordvoerder weten. ,,Dit verandert onze positie niet.’’
PvdA-leider Lilianne Ploumen en GroenLinks-aanvoerder Jesse Klaver hebben de opvallende samenwerking vanmiddag - na urenlang overleg in Den Haag - bekendgemaakt. ,,Het is een bijzondere, volgende stap in de linkse samenwerking”, zegt Klaver. De partijen gaan nog niet fuseren, maar de fracties (samen 17 zetels) gaan wel opereren als één bij formatiezaken. ,,Dit is een enorme stap. Wat er volgt, zullen we zien", vindt Klaver. ,,Over fusies gaan wij niet, daar gaan de partijen over. Wij gaan over onze fracties.”
Het nieuwe linkse blok geldt alléén tijdens eventuele kabinetsonderhandelingen, of ook op alle andere vlakken inniger samenwerking komt, moet blijken. ,,Werkende weg geven we verder vorm aan deze samenwerking’’, zegt Klaver. Ploumen: ,,We doen dit omdat we dit zelf willen, en we doen dit al langer.”
Toch is het voor de VVD vooralsnog níet genoeg om met het linkse duo te gaan onderhandelen. ,,Wat andere partijen doen is aan hen’’, zegt een VVD-woordvoerder. ,,Wat wij lezen verandert onze positie niet.’’ Daarmee blijft de partij van Rutte erbij: de VVD wil niet met twee linkse partijen in zee. Pas als de fracties daadwerkelijk zouden fuseren, valt met de VVD te praten.
De afgelopen dagen regende het al berichten over mogelijk verregaande samenwerking tussen beide partijen. Eerder deze week lekte via deze site uit dat het linkse duo bereid is om samen één formatieteam te vormen, andere media berichtten daarna over plannen om ook als één fractie te opereren.
Dat was tegen het zere been van diverse partijprominenten.
Spekman
Voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman noemde het ‘een concessie aan de eigen idealen’: ,,We zijn opgericht om de machtelozen te beschermen tegen de macht, arm versus rijk, mensen helpen die wat bescheidener opgeleid zijn. Bij GroenLinks zitten veel meer hoogopgeleiden. Als je alles doet om aan de macht te komen, ben je er niet meer voor de machtelozen. Het wordt tijd dat de leden betrokken worden, we zijn een ledendemocratie.”
Maar Ploumen bestrijdt dat de flirt op ‘rechts commando’ gebeurt: ,,Dit is een logisch gevolg van wat we al langer doen, wij gaan hier zelf over.”
VVD en CDA stellen steeds dat ‘twee linkse partijen er één te veel is’ in een nieuw kabinet, maar of deze linkse samenwerking de scepsis bij hen wegneemt, is nog de vraag. Bij de rechtse partijen was deze week te horen dat één formatieteam en één fractie tijdens onderhandelingen niet erg overtuigend is.
Klaver maalt daar niet om, lijkt het: ,,Ik sta hier niet voor Mark Rutte, wij staan hier omdat wij iets willen. We willen niet uit elkaar gespeeld worden. We zeggen verder op niks ja en op niks nee.”
Een aantal leden vindt het een slecht idee om als één blok bij de formatie aan te sluiten:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
PREMIUM
BBB kust buiten de Randstad onbehagen tot leven: ‘De onvrede is veel breder dan alleen stikstof’
De verpletterende winst voor de BBB afdoen als een incident, is te makkelijk. De partij heeft vooral buiten de Randstad een sluimerend onbehagen tot leven gekust. ,,Alsof wat in Den Haag gebeurt, belangrijker is dan wat mensen in de rest van het land ervaren.” -
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck? -
PREMIUMAnalyse
Na dreun van kiezer moet kabinet op zoek naar oppositiesteun: BBB-route kan, ‘over links’ ook
Met de enorme winst van BBB, een stevig links blok en een harde dreun voor de coalitie moet premier Rutte alle zeilen bijzetten om zijn kabinet overeind te houden. Als dat niet al door interne ruzie uit elkaar valt. -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten?
-
PREMIUM
Raakt D66 nóg een senaatszetel kwijt? Dat valt nog te bezien
Door een herstelde fout in Rotterdam raakte D66 opeens bijna 6000 stemmen kwijt. Met grote gevolgen: de democraten verliezen een zetel in de Staten van Zuid-Holland én in de Eerste Kamer. Of toch niet? -
-
-
Hoekstra nog niet uit de zorgen, dinsdag weer CDA-overleg
CDA-leider Wopke Hoekstra hoopte vrijdag de bal bij de coalitie te leggen, maar eigen partijbonzen zijn nog niet klaar met de historische klap die zijn partij kreeg. Dinsdag is er opnieuw topberaad bij het CDA; Hoekstra’s positie is daarbij onderwerp van gesprek. -
PREMIUM
Meer controles en hertellingen om beschuldigingen van verkiezingsfraude tegen te gaan
De Kiesraad gaat vaker controles uitvoeren bij het tellen van de stemmen. Hiermee wil de toezichthouder mogelijk ontwrichtende beschuldigingen van verkiezingsfraude tegengaan, maar is het genoeg?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer