Raad van State: Kabinet moet nú extra klimaatmaatregelen nemen
vernietigende analyseHet demissionaire kabinet mag niet langer wachten met nieuwe klimaatmaatregelen. Dat zegt de Raad van State in een vernietigende analyse van de Nederlandse klimaatcijfers.
Nederland ligt niet op koers om de klimaatdoelen voor 2030 en 2050 te halen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) verwacht dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 38 tot 48 procent is gedaald ten opzichte van 1990. Daarmee wordt het streefdoel van 49 procent niet gehaald. In 2050 mag Nederland volgens de Klimaatwet helemáál geen broeikasgas meer uitstoten.
,,De Klimaatwet heeft alleen betekenis als regering en parlement zich daaraan willen houden’’, zegt vice-president Thom de Graaf van de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van het kabinet. ,,Het is zorgelijk als dat niet gebeurt. De aanpak van de klimaatcrisis en de noodzakelijke energietransitie kunnen niet in de wacht worden gezet.’’
Sinds 2019 oordeelt de Raad van State jaarlijks over de klimaatplannen van de overheid. Ook nu krijgt het kabinet een onvoldoende. Dat het kabinet demissionair is, ontslaat het niet van de plicht ‘om te doen wat nu nodig is’. Volgens de Raad van State moet er een minister van Klimaat komen en moeten de doelen in de Klimaatwet zo snel mogelijk worden verhoogd.
Tekst gaat verder onder kaartje
Formatie
Het Nederlandse klimaatbeleid heeft wél effect - de tussenstand is iets gunstiger dan vorig jaar - maar het is nog lang niet genoeg, zo heeft het PBL berekend. Als de nieuwste Europese klimaatvoorstellen - ook wel ‘Fit for 55’ getiteld - uitgevoerd moeten worden, moet er nóg een tandje bij.
Demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz (VVD, Klimaat) erkent dat extra maatregelen nodig zijn. Maar volgens haar zijn de laatste PBL-cijfers minder rooskleurig dan de werkelijkheid. Zo heeft het PBL de op Prinsjesdag aangekondigde klimaatinvestering van 7 miljard euro niet meegeteld. Dat geld gaat onder meer naar zonne- en windparken en subsidies voor woningisolatie en hybride warmtepompen.
Op de formatietafel liggen méér nieuwe klimaatplannen, zo zeggen Haagse bronnen. Of met die plannen de klimaatdoelen wel worden gehaald, is nog onbekend.
Gastekort
Het PBL waarschuwt ook voor problemen met de gaslevering in Nederland. In 2010 was de nationale gasproductie (81 miljard kubieke meter) nog anderhalf keer zo groot als het nationale verbruik. Door de sluiting van gasvelden is van die eigen productie in 2030 waarschijnlijk slechts 7 miljard kubieke meter over. Het merendeel van het gas komt dan uit het buitenland. Biogas en waterstof zullen tot 2030 geen rol van betekenis spelen in Nederland, zo verwacht het PBL.
Komende maandag begint een grote klimaattop in Glasgow. Verschillende landen kondigden afgelopen maand extra maatregelen aan. Zo wil Australië, de grootste steenkoolexporteur ter wereld, klimaatneutraal worden. China, de grootste vervuiler en tegelijkertijd de grootste vergroener, zegt geen kolencentrales meer in het buitenland te financieren. Maar alle goede voornemens zijn nog niet genoeg om de stijging van de temperatuur onder de gewenste 2 graden te houden, zo berekende de milieuorganisatie van de Verenigde Naties.
‘Luie optimisten’
De linkse partijen hebben niets goeds te zeggen over de woorden van staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius. ,,Schaamteloos”, oordeelt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “De Raad van State maakt gehakt van het klimaatbeleid, en terecht.” Klaver heeft er weinig vertrouwen in dat een nieuw kabinet, met dezelfde partijen als de afgelopen vier jaar, straks wél zal doen wat nodig is. Het optimisme daarover van Yeşilgöz maakt op Klaver weinig indruk. ,,Je hebt luie optimisten. Dat zijn mensen die denken: het zal allemaal wel goed komen. Maar het komt niet vanzelf goed, daar moet je heel hard voor werken.”
Volgens PvdA’er Joris Thijssen moeten ‘alle alarmbellen afgaan’. Hij noemt het positieve verhaal van Yeşilgöz ‘ongelofelijk’. Er zijn volgens hem ‘eindeloos veel plannen’ waarmee wel snel resultaten behaald kunnen worden. ,,Maar dan moet er wel een kabinet zitten dat niet alleen praat over het belang van klimaatverandering, maar dat ook omzet in daden.”
Ook Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren vindt het optimisme van het kabinet onterecht. ,,Want alle feiten tonen aan dat we er helemaal niet bijna zijn”, zegt zij. ,,De Raad van State zegt nu: de klimaatdoelen van 2030 zijn volledig uit zicht.”
Belangrijk is ook dat het kabinet op korte termijn moet ingrijpen, aldus Teunissen. ,,Het kabinet haalt bewust het Urgenda-vonnis niet. En dat is je bewust niet aan de rechtsstaat houden.” Als daar te lang mee wordt gewacht, dan zullen de kosten van klimaatrampen alleen maar hoger zijn, waarschuwt de politica.
Bekijk onze video's over het klimaat in onderstaande playlist:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte tempert verwachtingen: ‘Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken’
Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over het terugbrengen van de asielinstroom naar Europa. ,,Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken”, zei hij vandaag na de ministerraad. -
met video
Bikker nu formeel fractieleider: ‘Ik ben niet getrouwd met de politiek, maar ga er nu wel vol voor’
De fractie van de ChristenUnie heeft Mirjam Bikker formeel verkozen tot opvolger van vertrekkend leider Gert-Jan Segers. ,,Dit is een onwijs bijzonder moment.” -
1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUM
Plotseling vertrek premier Nieuw-Zeeland 'voorbeeld voor andere politici'
Jacinda Ardern, sinds 2017 premier van Nieuw-Zeeland, heeft plotseling haar vertrek aangekondigd. De 42-jarige politicus heeft naar eigen zeggen ‘niet langer genoeg in de tank’ voor de functie van premier. ,,Goed dat ze zich zo open en kwetsbaar opstelt.’’ -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
PREMIUMMirjam Bikker / Met video
Eerste vrouwelijke CU-leider: inhoudelijke veelvraat, soepel in de omgang, maar fel op christelijke principes
Binnen de ChristenUnie is niemand verbaasd dat Mirjam Bikker de nieuwe leider wordt. De jurist bewees zich de afgelopen jaren als een harde werker, sociale collega maar ook als strenge bewaker van christelijke principes. ,,Nu hebben we overal vrouwen aan het stuur.” -
-
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
IMF: Nederlands klimaatbeleid moet strenger
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) roept Nederland op om zijn klimaatbeleid te versterken. Met het huidige Nederlandse beleid lukt het waarschijnlijk nog niet om aan de nationale klimaatdoelen te voldoen. Ook strookt de Nederlandse koers nu niet helemaal met de Europese klimaatambities die eurocommissaris Frans Timmermans in juli presenteerde.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer