Volledig scherm
Vertrekkend V&VN-directeur Sonja Kersten © V&VN

Rel onder verpleegkundigen kost ook directeur beroepsvereniging de kop

De enorme onrust onder verpleegkundigen over een wetsvoorstel waardoor de beroepsgroep vreest een andere functie te krijgen en bepaalde taken niet meer te mogen verrichten, heeft opnieuw een bestuurder van de beroepsvereniging de kop gekost. Directeur Sonja Kersten van V&VN stapt op. 

Kersten heeft vandaag aan medewerkers, het demissionair bestuur en de ledenraad van V&VN laten weten dat zij haar functie als directeur per 1 oktober 2019 beschikbaar stelt. 

Groepen verpleegkundigen gingen deze de zomer de barricades op, omdat ze bang zijn dat - door een andere vermelding in het zorgregister- hun jarenlange kennis en kunde straks niet meer tellen op de werkvloer. Ze vrezen dat jongere, minder ervaren collega’s na deze wetswijziging het roer in handen krijgen.

Boetekleed

De omstreden ingrepen werden dit voorjaar afgesproken door de vereniging voor verpleegkundigen zélf, samen met de vakorganisaties en de zorgwerkgevers. Het bestuur van V&VN maakte na de opstand al ‘pas op de plaats’, en trok het boetekleed aan over de slechte deal die is gesloten.

Nu trekt ook de directeur haar conclusies. ,,Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van de belangrijkste beroepsgroep van Nederland", zegt Kersten. ,,Het wetsvoorstel voelde voor veel verpleegkundigen juist niet als waardering. Het feit dat ik medeverantwoordelijk ben voor de ontstane onrust raakt mij diep. Ik hoop dat mijn opvolger verder kan bouwen aan het versterken van de positie van verpleegkundigen.”

Eerder stapte het bestuur van de vereniging al op vanwege dezelfde rel. Het bestuur van V&VN is Sonja Kersten erkentelijk voor haar bereidheid om nog tijdelijk te blijven ‘in het belang van de continuïteit’.