Volledig scherm
Jos Douma © Ministerie van Buitenlandse Zaken

Religiegezant Buitenlandse Zaken aan de slag

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sinds deze week een speciaal gezant voor religie en levensovertuiging. Diplomaat Jos Douma moet ‘de rechten van gelovigen en niet-gelovigen hoog op de internationale agenda houden’, meldt het ministerie.

,,Binnen de mensenrechten is geloof een onderwerp dat wereldwijd meer aandacht nodig heeft. En dan gaat het niet alleen om de rechten van bijvoorbeeld christenen, moslims of hindoes. Het recht om niet te geloven is net zo belangrijk’’, aldus Douma. De Groningse protestant was eerder ambassadeur in Slovenië, Iran en Georgië.

Douma zal nauw samenwerken met mensenrechtenambassadeur Bahia Tahzib-Lie. Zij blijft volgens het ministerie het ‘boegbeeld’ van het Nederlandse mensenrechtenbeleid in het buitenland. De gezant heeft wel een vergelijkbare rang en positie als een ambassadeur.

Godsdienstvrijheid

Met CDA en ChristenUnie in het kabinet is er meer aandacht en geld voor godsdienstvrijheid. De religiegezant komt er ook op aandringen van deze partijen. Hun voorstel kreeg steun van een Kamermeerderheid. In Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië hebben ze al een religiegezant.

Volgens het ministerie worden mensen steeds vaker vervolgd op grond van hun religie of geloofsovertuiging.

Douma is vandaag en morgen samen met minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) bij een internationale conferentie in Washington over geloofsvrijheid. De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Er komen zo'n duizend religieuze en maatschappelijke leiders, academici en overheidsfunctionarissen.