Roemer: de man die nooit piekte
Het afscheid van Emile Roemer komt niet onverwacht. De zo vriendelijke SP-leider verzilverde nooit het potentieel bij verkiezingen.
De ontwapenende eerlijkheid van Emile Roemer bezorgde hem als nieuwe SP-leider in 2010, als opvolger van de opgestapte Agnes Kant, een kickstart. ,,U kunt veel van me zeggen, maar niet dat ik te vroeg heb gepiekt'', zo relativeerde hij de tot dan toe beroerde peilingen in een lijsttrekkersdebat in Carré. De gemoedelijke Brabander wist met zijn humor een snaar te maken.
Voor de SP kwam Roemer als geroepen. Na de glorieuze uitslag van maar liefst 25 zetels die de grote roerganger Jan Marijnissen in 2006 wist te behalen was het jarenlang kommer en kwel geweest. Kant verkrampte bij de hooggespannen verwachtingen, de partij duikelde in de peilingen en Kant gooide gedesillusioneerd de handdoek in de ring. Wie moest de kar dan trekken? Het werd Roemer, voormalig leraar en wethouder in Boxmeer, die zijn hand opstak.
Underdog
Binnen de SP – toen nog zeker een gesloten bolwerk - werd de Brabander al langer gezien als groot talent, maar voor de buitenwacht kwam de keuze voor de woordvoerder verkeer als een grote verrassing. Als onbekende lijsttrekker positioneerde Roemer zich comfortabel in de rol van de goeiige underdog. Authentiek, strijdlustig en nog aardig ook. Ondanks tien zetels verlies, voelde de 15 zetels die hij in 2010 wist te behalen als een kleine overwinning. Hij had de schade beperkt weten te houden, en er zat nog meer in het vat.
Tijdens het gedoogavontuur van VVD en CDA met de PVV ging het alleen maar verder bergopwaarts. SP klom naar recordhoogten in de peilingen, tot boven de 30 zetels, en bijna als vanzelf kwam de premiervraag aan bod. Roemer liet het zich allemaal aanleunen.
Maar tegelijkertijd kreeg de toegenomen druk vat op hem. Tijdens live uitgezonden debatten met collega-lijsttrekkers liet hij zich uit het veld slaan door ervaren debaters als Mark Rutte en zakte hij door het ijs als het op parate cijferkennis aankwam.
Duikvlucht
Whizzkid Diederik Samsom, die als PvdA-leider met het ‘eerlijke verhaal’ telkens het beste of liever gezegd meest wijze jongen van de klas met het momentum aan de haal. Met de finish in zicht zette Roemer, plots verongelijkt, de duikvlucht in zicht, met wederom 15 zetels als eindresultaat. Een pas op de plaats in plaats van een stap naar de hoogste trede. Dat was slikken.
In de aanloop naar de verkiezingen van 2017 kwam Roemer niet uit de negatieve spiraal. De partijleider kreeg een reeks affaires voor de kiezen. Eind 2016 wankelde zijn positie al eens, omdat anonieme SP-Tweede Kamerleden zich in deze krant beklaagden over de koers van de partij.
Ze gaven -nog voor de verkiezingen dus- al aan weinig vertrouwen te hebben in een goed resultaat. Hun klacht: Roemer hamert alleen maar op zijn gedroomde Zorgfonds, terwijl hij hét verkiezingsthema migratie en de Nederlandse identiteit links laat liggen. Roemer reageerde geheel in eigen stijl. Aimabel en vriendelijk (‘ik heb leukere dagen gekend’), maar er zat al meteen gruis in de verkiezingsmotor, zoveel was duidelijk. Een sfeer van muiterij rond de fractie van de SP bleef hangen.
Amper bekomen van de schrik, keken veel SP’ers verbaasd op , toen Roemer de VVD uitsloot. Hoewel Roemer die stap bleef verdedigen, gesteund door partijvoorzitter Ron Meyer, kon politiek Den Haag niet over de blunder uit. ,,Ze hebben zichzelf nu al tot de oppositie veroordeeld. Zo blijft het een partijtje aan de zijlijn'', schamperde een collega-fractievoorzitter. De strategie mislukte: bij de verkiezingen ging de SP van 15 naar 14 zetels.
Gekibbel
Ze hebben zichzelf nu al tot de oppositie veroordeeld. Zo blijft het een partijtje aan de zijlijn
Sindsdien bleef het in de achterban van de partij etteren met heibel in lokale afdelingen, gekibbel over koers en strategie. Nooit leek er complete eenheid, altijd waren er weer brandjes te blussen.
Het werd stil rond de SP en rond Roemer. Voorbijgestreefd op links door Jesse Klaver, had Roemer ingeboet aan relevantie. Zelfs de totaal geïmplodeerde PvdA wist zich na een monsterverlies met een leider Lodewijk Asscher meer te profileren de laatste tijd, met een pleidooi voor hogere lerarensalarissen en een scherpe aanval op het schrappen van de dividendbelasting. Op papier zouden deze onderwerpen een kolfje naar Roemers hand moeten zijn, in werkelijkheid was hij de grip kwijt. Die conclusie trekt hij nu zelf ook.
Door nu al plaats te maken, 92 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, geeft Roemer de partij lucht om daar met fris elan in te gaan.
Hondenbaan
Hij mag dan zelf nooit hebben gepiekt, hij is zo versmolten en loyaal met de SP, dat Roemer dat zijn opvolger gunt. En om daarbij te helpen. ,,Als ze me straks vragen om kranten te vouwen voor de SP, dan ga ik dat doen'', zei hij begin van dit jaar.
Die belofte herhaalde hij in zijn afscheidsspeech vanmorgen. Vriendelijk als altijd zwaaide hij af. ,,Het was de mooiste hondenbaan die je kan hebben.'' Met een glimlach gaat hij weg. Maar vooral laat hij een herinnering achter, van de man die virtuele verkiezingswinsten nooit verzilverde.
Bekijk hier de aflevering uit de serie Vissen met Jan waarin Emile Roemer te gast is:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMirjam Bikker / Met video
Eerste vrouwelijke CU-leider: inhoudelijke veelvraat, soepel in de omgang, maar fel op christelijke principes
Binnen de ChristenUnie is niemand verbaasd dat Mirjam Bikker de nieuwe leider wordt. De jurist bewees zich de afgelopen jaren als een harde werker, sociale collega maar ook als strenge bewaker van christelijke principes. ,,Nu hebben we overal vrouwen aan het stuur.” -
Afrekening na excuses voor slavernijverleden verdeelt Kamer
Na de excuses van het kabinet voor het slavernijverleden, gaat het nu over het geld dat ermee gepaard gaat. De 229 miljoen die is gereserveerd, is voer voor discussie in de Tweede Kamer. -
Toch geen steun PVV: meerderheid afschaffen ‘zonnesubsidie’ onzeker
Het is nog maar zeer de vraag of het kabinetsplan om een steunregeling voor zonnepanelen af te schaffen op genoeg steun in de Eerste Kamer kan rekenen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
PREMIUMBezoek minister Hoekstra
Navo zichtbaar aan ‘oostflank’ met boodschap aan Russen: Waag het niet hier iets te proberen
Nederlandse militairen moeten in Roemenië de Russen afschrikken. Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) neemt er een kijkje – en een hapje. ,,Een Russische raket kan binnen zeven minuten hier zijn.” -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Caroline van der Plas (BBB) wilde Boer zoekt vrouw-kandidaat Femke Wiersma als lijsttrekker
Het scheelde niet veel of de Friese Femke Wiersma, bekend van haar deelname aan Boer zoekt Vrouw, was lijsttrekker geworden van de BoerBurgerBeweging (BBB).