Boze boeren gingen eind vorig jaar meermaals de straat op om te protesteren tegen de kabinetsplannen
Volledig scherm
Boze boeren gingen eind vorig jaar meermaals de straat op om te protesteren tegen de kabinetsplannen © ANP

Ruim 500 varkensboeren melden zich voor uitkoopregeling

Iets meer dan vijfhonderd varkenshouders hebben zich gemeld voor een uitkoopregeling waarbij zij tegen een vergoeding hun bedrijf kunnen beëindigen. Dat zijn er veel meer dan waar rekening mee werd gehouden. Het kabinet ging ervan uit dat zo’n driehonderd boeren zouden toehappen.

Voor de saneringsregeling, bedoeld om geuroverlast tegen te gaan, was in het regeerakkoord 120 miljoen euro vrijgemaakt. Omdat een krimp van de varkenssector ook zal helpen de uitstoot van CO2 en stikstof terug te dringen, is dat bedrag later opgehoogd naar 180 miljoen euro.

Eerder deze week bleek al dat er zich veel meer varkensboeren hebben ingeschreven dan er plek is. Dat betekent nog steeds dat meer varkenshouders willen deelnemen dan er geld beschikbaar is. Mogelijk moet er dus opnieuw extra geld worden vrijgemaakt, aangezien minister Schouten (Landbouw) altijd benadrukt heeft dat het uitkopen van boeren, specifiek in het kader van de stikstofcrisis, met vrijwilligheid gepaard zal gaan. 

Veehouders horen binnen dertien weken of zij worden uitgekocht. De deelnemers aan de regeling moeten in het tweede kwartaal van dit jaar beginnen met het afbouwen van hun bedrijf. De boerderijen waarbij sluiting de meeste stankvermindering oplevert, komen het eerst in aanmerking.

Schouten gaf aan tafel bij Jinek al toe dat het ministerie van Landbouw had gerekend op zo’n 300 aanmeldingen, maar dat het er veel meer zijn geworden. Door de regeling kan de varkensstapel volgens haar met 7 tot 10 procent teruglopen. Dat komt neer op zo’n miljoen varkens. 

Minister Carola Schouten
Volledig scherm
Minister Carola Schouten © ANP