Volledig scherm
Sjoerd Sjoerdsma staat de op zwarte lijst van Rusland © ANP

Rusland: ‘Nederland provoceerde ons door ‘agressief’ D66-Kamerlid mee te nemen’

Dat D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma onderdeel was van de Kamerdelegatie die een bezoek zou brengen aan Moskou, is een ‘bewuste provocatie’. Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Nederland gelaste het bezoek aan Rusland gisteren af nadat bleek dat Sjoerdsma op een zwarte lijst stond. 

Quote

Den Haag zocht naar een schandaal in plaats van een construc­tie­ve discussie

Russische ministerie van Buitenlandse Zaken

De D66'er stelt zich volgens het ministerie al jaren negatief op ten opzichte van Rusland. ‘Openlijk agressief, op de rand van beledigend’, aldus het ministerie in de vanmorgen verspreide verklaring. Zo wordt verwezen naar het feit dat Sjoerdsma in 2013 pleitte voor een einde van een Nederland-Rusland Vriendschapsjaar, dat hij in 2014 de Olympische Winterspelen wilde boycotten en probeerde het WK-voetbal in 2018 te verplaatsen naar een ander land.

Ondanks de waarschuwingen vanuit Rusland heeft Nederland bewust gekozen voor deze provocatie, meent Moskou. ‘Dat wil zeggen, ze zochten naar een schandaal in plaats van een constructieve discussie over manieren om Russisch-Nederlandse relaties en kwesties op de internationale agenda recht te zetten.’

Volgens het ministerie is dan ook duidelijk dat Den Haag helemaal geen ontmoeting wilde. ‘Zoals we meer dan eens hebben gezegd, niets nieuws.’ Het zou dezelfde ‘Rusland-strategie’ zijn die het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft. 

Dat Sjoerdsma toegang tot het land werd ontzegd, kan volgens het ministerie overigens geen verrassing zijn. De Nederlandse zaakgelastigde in Moskou zou namelijk op 14 januari al op de hoogte zijn gesteld. 

Weigeren

De vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken besloot gisteren dat het bezoek aan Moskou niet doorgaat, nu Sjoerdsma niet welkom is. Minister Blok (Buitenlandse Zaken) heeft de Russische ambassadeur hierover op het matje geroepen, maar dat heeft niet tot een ander standpunt geleid.

Sjoerdsma zet zich in voor een wet waardoor op Europees niveau sancties kunnen worden ingesteld tegen Rusland. Ook heeft hij kritiek op de houding van Rusland in het MH17-dossier. Zelf begrijpt Sjoerdsma het besluit van de commissie volledig. ,,Hier wordt niet een D66‘er geweigerd, maar een lid van het democratisch verkozen Nederlandse parlement. Het zou een slecht signaal zijn als we dat toelaten.’’

In reactie laat Sjoerdsma weten dat de Russische regering ‘potsierlijke termen’ gebruikt voor wat hij namens D66 doet: ,,Vragen stellen en opkomen voor mensenrechten en internationaal recht.’’