Rutte benadrukt na aankondiging kabinetsoverleg: ‘Geen crisis, coalitie niet in gevaar’
Premier Mark Rutte en zijn drie vicepremiers bespreken dinsdag wat de verkiezingsnederlaag voor de regeringscoalitie in de vier coalitiepartijen aanricht. Het gaat niet om crisisoverleg en de coalitie is niet in gevaar, bezweert hij.
Het viertal moet dinsdag op het ministerie van Algemene Zaken onder meer de grote overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) duiden en analyseren. De coalitiepartijen verloren flink en BBB werd de grootste in alle provincies. Maar Rutte wil ook bespreken wat er aan ‘bredere onvrede in de samenleving’ achter schuilgaat.
,,Een is dus de uitslag zelf en ook: wat doet dat met partijen, etcetera”, zei Rutte na de eerste dag van de EU-top in Brussel. ,,En twee: wat kunnen we in die uitslag lezen over het bredere vraagstuk van onvrede. Wat denk ik meer is dan stad-platteland, ook stikstof, maar ook veel andere onderwerpen.”
Krachtig signaal
Rutte gaf eerder aan dat de grote winst van BBB een krachtig signaal is van de kiezer, en dat hij wil kijken hoe hiermee om te gaan als kabinet. Het is niet zo dat een coalitiepartij heeft gevraagd om het coalitieakkoord open te breken, meldt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. Er zullen waarschijnlijk meer kabinetsoverleggen over dit onderwerp volgen, verwacht hij. De minister-president vindt het volgens hem verstandig om eerst binnen de top van het kabinet te bespreken welke trends er ten grondslag liggen aan de steun voor de partij van Caroline van der Plas.
De premier en VVD-leider kan zich met de vicepremiers Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) ook meteen voorbereiden op het debat in de Tweede Kamer dat de week erna plaatsvindt, op 4 april. Dat debat, dat door GroenLinks werd aangevraagd, werd tot woede van de hele oppositie eerst geblokkeerd door de coalitiefracties. Maar zij bedachten zich enkele uren later.
Stikstof
Afgelopen vrijdag, twee dagen na de verkiezingen, had de ministerraad ook al stilgestaan bij het verlies. Dat is ook landelijk van betekenis, omdat de nieuwe leden van de Provinciale Staten eind mei de nieuwe Eerste Kamer kiezen. Daar wordt BBB de grootste met waarschijnlijk zeventien zetels. De vier coalitiepartijen zakken van 32 naar 22 zetels, volgens de prognose. Dat betekent dat het kabinet meer senatoren van oppositiepartijen achter zich moet zien te krijgen om beleid erdoorheen te krijgen. Dat zal waarschijnlijk leiden tot meer concessies.
Behalve de verkiezingsnederlaag lopen de meningen van de coalitiepartijen op enkele grote onderwerpen openlijk verder uiteen, zoals over het stikstofbeleid. Vooral 2030 als doel om de stikstofuitstoot te halveren, heeft gezorgd voor veel onvrede binnen het CDA. CDA-afdelingen in de provincies geven aan dat deze datum voor hun niet vaststaat, iets wat BBB ook niet wil. Ook op het asiel- en migratiebeleid staan de neuzen niet dezelfde kant op. VVD en CDA dringen aan op minder instroom terwijl D66 en ChristenUnie betere opvang bepleiten.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
-
Met video
Kaag nog niet klaar met KLM na coronasteun: ‘Het is gewoon onvoldoende’
Het kabinet is nog niet klaar met KLM, dat er van wordt beschuldigd dat het niet goed is omgegaan met de coronasteun die de vliegmaatschappij kreeg. Extern juridisch onderzoek moet uitwijzen of het zin heeft als het kabinet naar de rechter stapt. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
met video
Moederbedrijf Albert Heijn onder vuur in Kamer over ‘graaiflatie’: ‘Waar is uw moraal?’
In de Tweede Kamer is hard uitgehaald naar de bedrijfstop van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn. Want verhoogt het bedrijf stiekem de prijzen iets extra nu de inflatie hoog is? Is er sprake van graaiflatie? ‘Onze kosten zijn gestegen, de winst staat juist onder druk.’ -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak.
-
PREMIUMOnder politici
Woensdag gehaktdag, maar het kabinet heeft al 23 jaar niets te vrezen
-
-
-
Ingewijden: Koning houdt op 1 juli toespraak bij herdenking slavernijverleden
Koning Willem-Alexander houdt op 1 juli aanstaande een toespraak bij de herdenking van het slavernijverleden in Amsterdam. Berichtgeving van RTL Nieuws hierover wordt door ingewijden bevestigd.Amsterdam -
Timmermans pal achter wet voor natuurherstel: ‘Droogte en slechte grond bedreigen de boer, niet mijn wet’
Brengen nieuwe natuurregels onze voedselzekerheid in gevaar? Of redden ze die juist? Eurocommissaris Frans Timmermans moest maandag stevig aan de bak om zijn wet voor natuurherstel te verdedigen.