Rutte blijft tegen vaccinatieplicht: ‘Op dit moment niet nodig’
VideoHet kabinet wil geen vaccinatieplicht invoeren, zoals in sommige andere landen nu wel gebeurt. ,,Nederland is daar geen voorstander van’’, zegt demissionair premier Rutte vanmiddag na overleg met de meest betrokken ministers. ,,Op dit moment willen we dat niet, maar je weet nooit hoe de situatie zich ontwikkelt.’’
Daarmee sluit Rutte niet uit dat er in de toekomst een prikplicht komt in de strijd tegen het coronavirus. Maar daar zijn nu geen plannen voor, benadrukt hij. ,,Wij zien geen noodzaak voor een vaccinatieplicht’’, aldus Rutte. ,,Als bepaalde bedrijven daar toch voor kiezen, kan het zijn dat de rechter daarover moet oordelen.’’ Volgens Rutte is de vaccinatiegraad in Nederland momenteel hoog. ,,Maar het vaccin werkt niet bij iedereen. En in een aantal landen zie je de discussie over verplicht vaccineren.’’ Zo geldt in Frankrijk sinds vandaag een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers. Het kabinet heeft echter ‘geen beslisboom’ om een prikplicht op te gaan leggen, zo zegt premier Rutte.
Geen extra maatregelen
Volgens de premier daalt het aantal coronabesmettingen in Nederland gestaag. ,,We zien ook dat het aantal ziekenhuisopnames niet stijgt. Dat betekent dat er geen aanleiding is tot het nemen van extra maatregelen.’’ Rutte drukt vakantiegangers wel op het hart om zich na terugkeer in Nederland te laten testen. Iedereen zou een zelftest moeten doen, óók mensen die al zijn gevaccineerd of het virus hebben gehad. Alle Nederlandse huishoudens krijgen deze maand een brief waarmee ze gratis twee zelftesten kunnen aanvragen.
,,Het is een verantwoordelijkheid van iedereen om een zelftest te doen als je terugkomt van vakantie’’, zegt Rutte. De brief voor de gratis testen noemt hij een ‘bewustwordingscampagne’.
Vrijdag persconferentie
Vorige week zette het kabinet een streep door alle grotere festivals in Nederland. Rutte maakte toen bekend dat eendaagse festivals deze zomer alleen mogen doorgaan onder strikte voorwaarden: met maximaal 750 bezoekers en in de open lucht of in een open tent. Het kabinetsbesluit was een grote domper voor festivalorganisatoren. Eerder werden tot 1 september alle meerdaagse festivals afgeblazen, zoals Lowlands.
Komende vrijdag neemt het kabinet een besluit over het doorgaan van een- en meerdaagse festivals ná 1 september. Een daarvan is de Formule 1 in Zandvoort, die op 5 september verreden zou moeten worden. Vrijdagavond om 19.00 uur houden Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weer een persconferentie. Dan moet duidelijk worden hoe het na 1 september verder gaat met de coronamaatregelen. Het kabinet wil daarover deze week knopen doorhakken, na advies van het Outbreak Management Team (OMT).
Fiasco
Na de versoepelingen van eind juni ging het helemaal mis met de besmettingscijfers in Nederland. Vooral in het nachtleven liep het uit op een fiasco. Het systeem van Testen voor Toegang bleek allesbehalve waterdicht. In twee weken tijd verspeelde het kabinet de voorsprong op het virus die dankzij de vaccinatiecampagne was bereikt. Daarom moesten Rutte en De Jonge fors ingrijpen. Zo ging het nachtleven weer op slot.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVideo
Niet iedereen blij met vaccinatieplicht in New York: ‘Dit creëert twee klassen’
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Zelfs kind van 11 bedreigde Geert Wilders, PVV-leider vaker doelwit dan al zijn collega's samen
Politici worden onverminderd vaak bedreigd, blijkt uit cijfers van justitie. PVV-leider Geert Wilders is het voornaamste mikpunt, vooral vanuit Pakistan.
-
video
Wesley Sneijder clasht met Johan Derksen over vaccin: ‘Ik ben een van die mafkezen’
-
-
-
PREMIUM2
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
De Afrikaanse reus ontwaakt: in 2050 zijn er 2,4 miljard Afrikanen op het continent, twee keer zoveel als nu. Zonder Afrikaanse bodemschatten kan Europa zijn klimaatambities wel vergeten. Hoog tijd dus voor een Afrikastrategie, dacht het kabinet. Die ligt er nu, maar zijn we nog wel op tijd? En hoe doe je zaken met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten en al wurgcontracten hebben gesloten met China? -
Al 100.000 Nederlanders geloven in complot ‘kwaadaardige elite’, en dat aantal neemt verder toe
De complottheorie dat een kwaadaardige, wereldwijde elite mensen tot slaaf wil maken of wil doden gaat niet meer weg, denkt geheime dienst AIVD. Sterker: sinds de coronatijd groeide het aantal aanhangers zelfs iets.